Cine este Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european

Sursa foto: Facebook - Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu este la momentul actual europarlamentară pe lista PNL-PSD de după alegerile din iunie 2024. Ea a condus departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, cu rang de secretar de stat.

În vârstă de 44 ani (n. 1 aprilie 1980), Mînzatu a absolvit:

  • Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative (specializarea Ştiinţe Politice, în limba Engleză) în cadrul Universităţii din Bucureşti (2002);
  • Master în integrare europeană la Universtiatea Creștină „Dimitrie Cantemir”(2005);
  • Absolventă a programului Public Leadership Credential at Harvard Kennedy School of Government (2022).

 

Experiența profesională a viitoarei Comisare începe din 2004, când a lucrat ca consilier de integrare în Ministerul Integrării Europene, dar și consultant, manager de proiect şi formator în companii din Bucureşti, Bruxelles şi Braşov, potrivit Digi24. De asemenea, a mai pregătit și implementat proiecte cu finanțare europeană pentru companii, administrații publice dar și ONG-uri.

Politic, a ocupat următoarele funcții:

  • Consilier judeţean PSD în Consiliul Judeţean Braşov (2004-2008, 2011-2012 și 2016)
  • În 2009 a fost subprefect al judeţului Braşov (martie-octombrie 2009)
  • În 2015 a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene şi preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (septembrie 2015-ianuarie 2016), notează Libertatea
  • Deputat PSD Braşov, în perioada decembrie 2016-decembrie 2020,
  • Ministru al Fondurilor Europene în perioada 10 iunie-4 noiembrie 2019

Marcel Ciolacu a declarat despre ședința din 2 septembrie că:

„După şedinţa cu grupurile parlamentare am avut mai multe discuţii telefonice, acum voi merge la Guvern şi voi face nominalizarea pentru viitorul comisar European, în persoana doamnei Roxana Mînzatu, urmând ca ulterior să continui discuţiile cu preşedinta Comisiei, pentru a închide şi portofoliul. (…) E un portofoliu relevant pe care îl va reprezenta România”.

Întrebat despre faptul că, Nicolae Ciucă spunea că sunt soluții mai bune decât Roxana Mînzatu, și dacă a existat un acord în coaliție atunci când a fost făcut propunerea, dar și dacă președinte Iohannis și-a dat acordul, Ciolacu a răspuns: „Instituțional au avut loc aceste discuții. Eu cred că doamna Roxana Mînzatu este o persoană potrivită”, conform Digi24.

Despre conversația cu Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, Mînzatu spune că:

”A fost o discuţie cordială, aşa cum aş fi făcut şi eu dacă urma să iau în echipă pe cineva. Şi-a dorit doamna von der Lyen ca, dincolo de CV, să vadă persoana, să o simtă, să înţeleagă care este dinamica cu acea persoană şi să vadă care este povestea. Am vorbit despre parcursul meu profesional şi politic. Evident, a avut întrebări despre poziţia de ministru al Fondurilor Europene şi ce am făcut în în 2019. Am povestit despre descentralizarea fondurilor europene pe care am lansat-o atunci”, potrivit News.ro.

Roxana Mînzatu ar putea fi a treia femeie care ocupă funcția de comisar european, consecutiv, după Corina Crețu (2014-2019) și Adina Vălean (2019-2024).

Comisia Europeană este singura instituție care prezintă Parlamentului și Consiliului European, în vederea adoptării, acte legislative prin care protejează interesele cetățenilor UE.

Fiecare țară din cele 27 trebuie să propună un comisar european, care se va coordona cu Președintele Comisiei.

Împărțirea portofoliilor presupune negocieri atât între statele membre, cât și între grupurile politice din Parlamentul European. Candidatul prezidențial selectează ulterior vicepreședinți și comisari potențiali în urma sugestiilor primite din parte țărilor UE.

Candidatul prezidențial este nominalizat de liderii naționali în cadrul Consiliului European și ales pe baza rezultatelor obținute la alegerile pentru Parlamenul României.

Ulterior, fiecare candidat se prezintă în fața Parlamentului European, acolo unde își susține și explică viziunea.

Echipa formată din candidații nominalizați este supusă votului în Parlamentul European și, în cele din urmă, Consiliul European decide, cu majoritate calificată, numirea în funcție a comisarilor europeni.

Mandatul Comisiei actuale se încheie pe data de 31 octombrie 2024.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: