Unul dintre subiectele aflate pe agenda discuțiilor dintre premierii român, Marcel Ciolacu, și ucrainean, Denis Șmihal, a fost legat de găsirea moaștelor Sfintei Teodora de la Sihla, aflate pe teritoriul Ucrainei, și a mormintelor a doi eroi naționali ai Ucrainei, aflate pe teritoriul țării noastre. Agenția de presă a Patriarhiei a anunțat chiar că Ucraina este dispusă să returneze României moaștele Sfintei Teodora, la schimb cu rămășițele celor doi eroi. Potrivit Basilica.ro, Sfânta Teodora a trăit în secolele XVII-XVIII, iar după moartea ei, moaștele au fost cedate Mănăstirii Pecerska din Kiev de familia domnitorului moldovean Mihail Sturza.
Teodora s-a născut la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători, județul Neamţ, potrivit agenției de presă a Patriarhiei Române, Basilica.ro.
„Tatăl ei, Ştefan Joldea Armaşul, avea dregătorie ostăşească, aşa cum şi numele îl arată, fiind paznic al Cetăţii Neamţului şi armaş, adică făuritor de arme pentru cei ce apărau vestita cetate a Moldovei. Mama sa, al cărei nume nu este cunoscut, se îngrijea de cele ale casei şi de buna creştere, în frică de Dumnezeu, a celor două fiice, Teodora şi Maghiţa (Marghioliţa)”, mai scrie sursa citată.
Sora mai mică a Teodorei a murit, iar Teodora, deși voia să se călugărească, a fost totuși căsătorită de părinții ei „cu un tânăr evlavios din cetatea Ismail”.
În cele din urmă, Teodorei i s-a permis „să îmbrăţişeze viaţa monahală”, iar sihaștrii și duhovnicul ei au îndemnat-o spre viaţa de sihăstrie. Ea a ajuns astfel la Schitul Vărzăreşti, în Vrancea, iar după doi ani, soţul ei s-a călugărit și el în Schitul Poiana Mărului.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News