Skip to content
Europa

Cine este Stanislav Trifonov, omul de televiziune şi cântăreţul care a produs surpriza în alegerile din Bulgaria. Asemănări cu Zelenski şi Trump

Captura video
" "

”Există un Astfel de Popor”, partidul populist anti-sistem al moderatorului de talk show Stanislav Trifonov a fost votat al doilea (19%) după GERB (24,15%), producând o surpriză, şi ar putea sta în calea speranţelor premierului  Boiko Borisov de a forma un nou guvern după alegerile legislative din 4 aprilie, relatează RFE/RL. Rezultatele finale vor fi anunţate joi, relateaza Adevarul.

Cunoscut ca „Slavi”, moderatorul şi cântăreţul de folk-pop Stanislav Trifonov, în vârstă de 55 de ani, şi-a înfiinţat partidul în 2020 înainte de protestele de masă generate de scandalul de corupţie în care a fost implicat premierul bulgar, câştigând voturile celor deziluzionaţi de vechile partide politice.

" "
" "

„Există un Astfel de Popor”  (ITN)ar putea decide soarta viitoarei guvernări – luând locul partidului de etnici turci Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS), care a jucat acest rol ani de zile.

Partidul anticorupţie Bulgaria Democrată şi Alianţa de centru-stânga ”Sculaţi-vă! Jos Mafia!” care au stat la baza masivelor proteste anticorupţie cerând demisia lui Borisov au obţinut 11% şi, respectiv, 5,1% .
Bulgaria Democrată se plasează pe poziţia a patra cu 10,97%, iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (formaţiunea politică a etnicilor turci), pe locul cinci, cu 8,71%.

ASEMĂNĂRI CU ZELENSKI ŞI TRUMP

Trifonov a ajutat la diminuarea popularităţii lui Borisov criticându-l pe acesta şi pe guvernul său ani la rând în cadrul emisiunii sale de succes. Ascensiunea sa poate fi comparată cu cea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zlenesky sau a fostului preşedinte american Donald Trump care au ajuns din staruri de televiziune preşedinţi.

Intrarea sa pe scenă politică constituie continuarea mai multor ani de eforturi de a crea un partid antisistem viabil în paralel cu răspândirea populismului. Analistul politic Dimitar Ganev, de la Centrul de cercetare Trend din Sofia, numeşte noul partid „noul jucător tipic” din Bulgaria ce caută schimbarea statu-quo-ului.

La fiecare scrutin parlamentar din Bulgaria există un partid care iese cu acest mesaj [anti-sistem], deoarece în Bulgaria există o neîncredere cronică faţă de întreaga elită politică„, a spus Ganev.

Dacă există asemănări cu Zelenski, care a fost ales în 2019 după ce a jucat rolul unui preşedinte într-un serial popular de comedie, sunt şi deosebiri.

La fel ca şi Zelenski, Trifonov a evitat asumarea unor poziţii clare în multe probleme importante de politică externă şi internă accentuând pe statutul de outsider. Spre deosebire de actualul preşedinte ucrainean, moderatorul bulgar a fost ani de zile vocal în chestiuni politice şi sociale atrăgând atenţia asupra nevoilor cetăţeanului mediu, sugerând că ar putea candida la un moment dat – în 2016 chiar a organizat un referendum pentru modificări ale constituţiei.

CINE ESTE SLAVI TRIFONOV

Trifonov  s-a născut în 1966 în oraşul din nordul Bulgariei, Pleven, de lângă graniţa cu România. Cel mai mic din patru copii, a urmat o şcoală de muzică, iar în anii 1980 s-a mutat la Sofia pentru a se înscrie la Conservator.

Şi-a început cariera în televiziune în 1990 în cadrul emisiunii satirice Ku-Ku, care i-a adus faima.

În această perioadă şi-a format şi trupa muzicală  Ku-Ku Band alături de alţi membri ai distribuţiei. Trupa sa a lansat zeci de albume, devenind una din cele mai populare din Bulgaria, cu milioane de vizualizări pe You Tube.

În 2000, Slavi şi-a lansat propriul talk-show, poate cel mai de succes din Bulgaria, oferindu-i o platformă pentru a-şi exprima vederile politice. Slavi’s Show a rulat la televiziunea naţională  timp de aproape două decenii până când Trifonov a anulat programul în 2019. Ulterior, Trifonov şi-a lansat şi propriul canal de televiziune, 7/8, cu programe de muzică, analiză politică şi unde şi-a reluat emisiunea care i-a adus celebritatea în alt format. Criticile lui Trifonov la adresa liderilor politici s-au înteţit, iar vocea sa a devenit şi mai puternică.

Într-unul din hiturile sale din 2013, „Nu există o atare Naţiune”, Trifonov face un portret al politicienilor bulgari cărora nu le pasă decât de bani şi sex, întrebând de ce oamenii continuă să-i aleagă.

Nu-mi spune mie despre lege şi constituţie, în ţară totul este prostituţie”, arată un vers.

Dormi sau aştepţi încă un salvator? De câte ori ai de gând să retrăieşti aceeaşi poveste? Dăm una deoparte ca să o îmbrăţişăm pe următoarea. Ştie cineva cum ajunge milionar un poliţist?”, arată o altă strofă.

De-a lungul anilor, stilul său muzical a variat, dar e cunoscut mai ales pentru Chalga – un stil folk-pop balcanic pe care mulţi îl consideră vulgar.

BAZA ELECTORALĂ

Potrivit analiştilor, stilul său lipsit de menajamente atrage un public tânăr care furnizează baza sa electorală. Sondajele l-au favorizat în oraşele mai mici unde tinerii sunt mai deziluzionanţi decât în altă parte.

Parvan Simeonov, un analist politic din Sofia pentru Gallup International, îl descrie pe Trifonov ca pe „un bărbat de vârstă de mijlocie extrem de supărat care i-a strâns alături pe cei dezamăgiţi politic.”

Cum partidul „Există un Astfel de Popor” nu dispunea de infrastructura politică a altor partide, Trifonov a chemat la vot prin organizarea unui concert pe 2 aprilie.

Pandemia e de natură să influenţeze prezenţa la vot, spuneau analiştii care se aşteptau ca populaţia mai în vârstă, electoratul de bază al Partidului Socialist Bulgar – care a ieşit al treilea – să nu vină în număr mare la vot din motive de precauţie.

CE VREA TRIFONOV

Ce cere Trifonov: vot electronic, ca parte a unui plan de a face votul obligatoriu, trecerea de la un sistem politic proporţional bazat pe liste de partid la unul majoritar, tăierea subvenţiilor de stat pentru partidele politice , reducerea numărului parlamentarilor la jumătate (120) şi votul direct pentru funcţii publice -cheie.

Experţii spun însă că reformele tehnice propuse de cântăreţ nu vizează problemele fundamentale ale Bulgariei – sociale şi politice – care au o articulare slabă. Astfel convingerile sale nu sunt deloc clare, mai ales că nu dat interviuri, nu a participat la dezbateri în timp ce colegii săi de partid sunt prea puţin cunoscuţi.În schimb, Trifonov a comunicat direct cu votanţii săi pe reţelele sociale.

Potrivit Genovevei Petrova, director la Alpha Research din Sofia, această tactică e de natură să limiteze atractivitatea lui Trifonov pentru o audienţă mai largă, cum, pe de altă parte, îi protejează pe el şi cei din echipa sa de greşeli potenţial fatale ce l-ar putea costa voturi.

Simeonov  îl descrie pe Slavi ca pe „un tip tipic al anilor 90”, cu valori europene, şi care, deşi puternic patriot, nu a jucat „cartea etnică” bucurându-se de susţinerea comunităţii rrome din Bulgaria.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *