Skip to content
Politică

Cine este Teodor Meleșcanu, noul președinte al Senatului: Fost director SIE, de 5 ori ministru, 4 mandate de senator de la 4 partide diferite

nasul.tv

Teodor Meleșcanu (78 de ani), noul președinte al Senatului, are un CV stufos, presărat cu funcții importante înainte și după Revoluție, scrie hotnews.ro.

Și-a inceput cariera ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe la vârsta de 25 de ani, în anul 1966, instituție în cadrul căreia a activat 30 de ani. În 1992 a fost promovat la rangul de ambasador, pentru ca la sfârșitul aceluiași an (luna noiembrie) să fie numit ministru de Externe în Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu (până în decembrie 1996).

Meleșcanu avea să mai fie numit ministru de încă 4 ori: ministrul Apărării (2007-2008), ministru interimar al Justiției (2008), Ministrul Afacerilor Externe (2014) și din nou ministru al Afacerilor Externe începând cu 4 ianuarie 2017, funcție pe care a ocupat-o până în iulie anul acesta.

Teodor Meleșcanu era ministru de Externe în noiembrie 2014, când mii de români din diaspora au acuzat că au stat chiar și câte o zi întreagă la coadă la secțiile de vot, iar unii dintre ei nu au putut vota la alegerile prezidențiale, după o zi întregă de stat la coadă. Meleșcanu nu și-a cerut niciodată scuze și nu lăsat vreodată să se înțeleagă, în declarațiile sale publice, că ar avea ceva să își reproșeze în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din diaspora.

Istoria s-a repetat la alegerile europarlamentare din mai anul acesta, care l-au prins pe Meleșcanu tot la conducerea MAE. La alegerile europarlamentare și la referendumul din 26 mai, mii de români au stat la cozi interminabile la secțiile de votare din străinătate, iar unii dintre ei nu au reușit să voteze. Teodor Meleșcanu a susținut din prima clipă că nu are nicio vină în acest caz, el spunând că Ministerul de Externe avea doar o obligație logistică și că totul s-a întâmplat din cauza președintelui Iohannis, care a convocat referendumul. El a mai susținut și că cele două întrebări au fost „complicate”, iar mulți au avut nevoie de lămuriri.

Teodor Meleșcanu are, de asemenea, 4 mandate de senator, fiind ales de fiecare dată pe lista altei formațiuni politice (PDSR în legislatura 1996-2000, Alianta D.A. în 2004, PNL în 2008 și ALDE în 2016). El a fost și directorul Serviciului de Informații Externe în perioada 2012-2014.

PDSR, Alianta pentru Romania, PNL, ALDE

Teodor Meleșcanu a avut un traseu politic zbuciumat, el părăsind PDSR la scurt timp după ce a fost ales senator pe listele partidului, în 1996. În iunie 1997 a fondat partidul Alianța pentru România, împreună cu câțiva foști membri ai PDSR (printre care Mircea Cosea, Iosif Boda sau Marian Enache), fiind ales președintele acestui partid în decembrie 1997 și reales în aceeași funcție în martie 2001. În ianuarie 2002, în urma fuziunii Alianței pentru România cu Partidul Național Liberal, Meleșcanu devine prim-vicepresedinte al PNL, fiind apoi ales vicepreședinte al partidului în mai multe rânduri.

Dupa ce în noiembrie 2000 a candidat la alegerile prezidențiale din partea Alianței pentru România, obținând 1,91% din voturi, Teodor Meleșcanu a abandonat o vreme cariera politică și diplomatică pentru a face parte din Consiliul de Administrație al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu. El și-a dat demisia de la Rompetrol în 2004, înaintea alegerilor legislative, în favoarea candidaturii pentru un nou mandat de senator.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *