Skip to content
Politică

Cine l-a trădat pe Florin Cîțu? Consecințele politice după scandalul cu angajata Guvernului care cerea „ponturi” despre Ludovic Orban

Echipa lui Florin Cîțu a fost grav afectată de scandalul privind documentul cu antetul Guvernului, semnat de Mioara Costin, consiliera premierului, care cerea „ponturi” despre Ludovic Orban și îi încuraja pe miniștrii și oamenii din echipa lui Cîțu să meargă la televiziuni și să-și atace adversarii.

Mioara Costin a fost, în trecut, reporter la Realitatea TV și în martie 2021 a trecut în echipa de comunicare a premierului. Aceasta a îndrăznit să se creadă strateg politic, însă a greșit la prima probă cu adevărat importantă, și anume campania de comunicare internă, lipsindu-i atât creativitatea, cât și viziunea politică sau diplomația.

Premierul Florin Cîțu a fost asaltat cu întrebări de către jurnaliști, deoarece a folosit resursele Guvernului – Mioara Costin fiind o angajată a Guvernului – în lupta internă din partid. Angajatul Guvernului a folosit resursele statului în interesul personal al lui Florin Cîțu, lucru pe care procurorii ar putea să-l analizeze în următoarele zile.

Prin această demisie, Mioara Costin și Florin Cîțu recunosc că au greșit cu acel document și consecințele pot fi mult mai grave decât vedem în prezent. Nimeni nu-și dă demisia doar pentru că e atacat de tabăra adversă, ci doar atunci când simte că a greșit și acest lucru ar putea să aducă consecințe mult mai grave. Premierul nu și-ar fi sacrificat cel mai important om din echipa de comunicare doar pentru că jurnaliștii îi puneau câteva întrebări.

Scandalul acesta a contribuit foarte mult pentru cei indeciși. Dacă existau politicieni indeciși în PNL, acum și-au făcut o idee spre ce tabără să se îndrepte. Acest lucru ar putea să aducă și un al treilea candidat în lupta internă din partid, susținut chiar de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Se vehiculează numele lui Dan Motreanu, susținut de Bolojan, care ar putea atrage oameni din echipa lui Cîțu, nemulțumiți de modul în care premierul a dus campania internă.

Cert e că de acum înainte, lupta internă din partid se va juca cu cărțile pe față. Florin Cîțu a înțeles că Ludovic Orban are oameni infiltrați în echipa sa și înainte de a face o altă mutare, trebuie să-i identifice și să-i scoată din echipă. Premierul arată că până acum a fost naiv și a avut prea multă încredere în oamenii din jurul său. A avut încredere că Mioara Costin îi poate face o strategie de comunicare, a avut încredere că ceea ce vor vorbi între ei va rămâne doar acolo.

Faptul că există „spioni” în echipa lui Cîțu e un semnal alarmant, deoarece oricând pot apărea oameni sau chiar filiale care să treacă de partea lui Ludovic Orban. Este evident că Florin Cîțu controlează resursele și cu rectificarea bugetară va încerca să cumpere susținerea primarilor/președinților de CJ, însă Congresul va fi tocmai pe 25 septembrie, după ce aceștia își vor primi deja banii. Deci nimic nu garantează că după rectificarea bugetară nu pot apărea trădări.

Modul în care premierul Florin Cîțu va reacționa, în următoarea perioadă, va fi definitoriu pentru viitorul său politic. Cert e că are nevoie de o schimbare radicală la capitolul comunicare și relație cu presa. De acum a intrat în conflict cu jurnaliștii, împărțindu-i în două categorii: pro și contra. De asemenea, au apărut informații care arată că Mioara Costin nu-și trata foarte bine foștii colegi din presă. Noua echipă de comunicare a premierului va trebui să refacă relația cu presa, să recâștige încrederea jurnaliștilor și apoi să se gândească la calculele interne din partid.

CITIȚI ȘI: Jurnaliştii rup tăcerea! Acuzaţii grave la adresa consilierei pe comunicare a premierului Cîţu. Interdicţii aberante la Palatul Victoria

Florin Cîțu plătește, în aceste zile, prețul pentru lipsa de experiență politică și incapacitatea de a preveni astfel de greșeli absurde, realizate din neglijență și din prea mult exces de zel. Dacă premierul ar fi fost sfătuit de oameni care înțeleg politica și știu că negocierile din partid nu se fac ca la piață, atunci ar fi evitat astfel de episoade. La rândul său, premierul ne-a arătat că nu e capabil să înțeleagă subteranele politicii și nici nu poate măsura impactul acțiunilor sale. De asemenea, în jurul lui sunt mulți oameni care ori au eșuat în alegeri, în trecut, ori nu au experiență, ori nu dețin cunoștințe politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *