Skip to content
Politică

Cine l-a turnat pe Oprescu în dosarul de mită. De la „grenada” cu efect întârziat, la confidențe periculoase

Sorin Oprescu devenise suspicios şi credea, în urma unor informaţii primite, că ar fi intrat în vizorul anchetatorilor din cauza Cămătarilor, dar şi a fostului său şofer, Cristian Stanca, zis „Grenadă”, potrivit documentelor procurorilor DNA.

Anchetatorii au arătat, în documentele citate, că primarul Sorin Oprescu devenise suspicios şi începuse să discute tot mai des cu unul dintre complicii săi, Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din cadrul Primăriei Capitalei. Popa schimbase tabăra şi a ajutat procurorii în anchetă, respectiv a purtat tehnică de înregistrare la întâlnirile cu Sorin Oprescu.

Astfel, în seara zilei de 2 septembrie, Sorin Oprescu a avut o întâlnire în biroul său cu Bogdan Popa, în care au dezbătut mai multe chestiuni, inclusiv o suspiciune a primarului conform căreia ar fi vizat de o anchetă. Discuţia a fost înregistrată ambiental de anchetatori şi din ea reiese că Oprescu îl suspecta pe fostul său şofer, făcând o legătură şi cu Cămătarii, cu care Cristian Stanca ar fi pieten şi rudă prin alianţă. „La discuţia ce a urmat între Bogdan Cornel Popa şi inculpatul Sorin Oprescu, cel din urmă i-a adus la cunoştinţă că a primit un mesaj de la Cristian Stanca, din care rezulta că acesta din urmă este speriat deoarece ar fi urmărit, fără a da însă mare importanţă acestei senzaţii («El, sigur că nu! Ce-o fi văzut el …»). Inculpatul Sorin Oprescu şi-a manifestat acest dezinteres deşi a învederat că una dintre persoanele cu care avusese întâlnirea anterioară i-a comunicat că «Aveţi grijă cu şoferul ăla!» deoarece «Da» … zice, «dar se pare că e …şoferu’ este prieten cu Nuţu, ceva!», în timp ce Primarul ar fi răspuns că «Dom’ne, nu mai e şoferul meu! Între timp a devenit inspector!»”, arată DNA. Ulterior, Sorin Oprescu ar fi făcut verificări, care i-ar fi confirmat suspiciunile.
Potrivit aceloraşi documente, Sorin Oprescu avea o relaţie foarte apropiată cu Bogdan Popa, căruia îi făcea „confidenţe”, spunându-i despre Mădălin Dumitru, fostul şef al Direcţiei Infrastructură din Primărie, judecat pentru fapte de corupţie, care i-ar fi cerut bani în schimbul tăcerii. Astfel, la finalul întâlnirii, Oprescu i-ar fi spus lui Popa că vrea să îi povestească „ceva la ureche”, „o surpriză neplăcută pentru mine pe următoarea chestie”. „Mădălin a vorbit cu Mircea … şi Mircea mi-a spus: «Bă, ăsta a zis „Dom’le, şi eu am tăcut din gură!». Păi şi ce (expresie obscenă), ai avut tu vreo treabă cu mine?, «Dom’le, îmi dai şi mie 10.000 pe lună!», i-ar fi detaliat Oprescu.

Anchetatorii susţin că „Mădălin” este Mădălin Dumitru, fostul director al Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice din Primaria Capitalei până în 5 iunie 2014, când a fost reţinut de DNA pentru că ar fi cerut comisioane pentru contracte derulate de instituţia pe care o conducea, fiind trimis în judecată în 19 decembrie 2014. Mădălin Dumitru a fost arestat la domiciliu până la termenul din 26 iunie 2015, ulterior fiind judecat sub control judiciar.

„În ciuda susţinerii menţionate mai sus («Păi şi ce (expresie obscenă), ai avut tu vreo treabă cu mine?»), ulterior inculpatul Oprescu Sorin Mircea a învederat cum a încercat să «o sprijine pe soţie», mai exact arătând că «Lu’ ăsta chiar nu ştiu, pentru că nevastă-sa e puţin cam ciudată. Am vrut s-o sprijin atunci cu avocaţi …». Mai mult, în continuare Primarul a învederat cum a negociat suma cerută drept «preţ al tăcerii», învederând că «Eu cu … 18, vreo 20 să zicem …», «Şi-atuncea am căzut de acord aşa că na, …, după ce termină cu …», «O să conteze pe un 5.000 şi-am trecut pe …, ca să pun să …»”, au mai scris procurorii în documentele citate.

Edilul şef al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită, informează ziaruldeiasi.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *