Cine l-ar putea înlocui pe Joe Biden în calitate de candidat democrat

Joe Biden
Sursă foto: X / Joe Biden

Prestația slabă a președintelui american Joe Biden la dezbaterea de săptămâna trecută cu Donald Trump a generat speculații și controverse la nivelul Partidului Democrat. 

După dezbatere s-au ridicat întrebări cu privire la cine l-ar putea înlocui pe lista prezidențială în cazul în care ar decide să se retragă.

Mișcarea – deși puțin probabilă – ar crea un coșmar logistic și ar putea declanșa o luptă urâtă între partide în rândul democraților cu doar câteva luni înainte ca alegătorii americani să voteze.

Dar, în contextul în care democrații au exprimat panică și confuzie cu privire la viitorul candidaturii lui Biden, au existat discuții referitoare la situația președintelui american în vârstă de 81 de ani, dacă este sau nu candidatul potrivit care să-l înfrunte pe fostul președinte Donald Trump în noiembrie.

Există o serie de modalități prin care președintele ar putea fi înlocuit pe listă, însă sunt puține șanse ca Biden să renunțe la candidatura sa cu puțin peste patru luni înainte de alegeri.

Harris s-a dovedit a fi un aliat loial al președintelui și a apărat cu înverșunare prestația acestuia la dezbatere. După eveniment, ea a recunoscut că președintele a avut un „început lent”, dar, cu toate astea, i-a luat în continuare apărarea.

49% dintre americani o dezaprobă pe Harris, în timp ce 39% o aprobă, conform mediilor sondajelor de opinie urmărite de FiveThirtyEight

Ea a fost aleasă ca vicepreședinte în noiembrie 2020, alături de președintele Joe Biden, și a depus jurământul pe 20 ianuarie 2021. Harris este prima femeie, prima persoană de culoare și prima persoană de origine sud-asiatică care deține această funcție în istoria SUA.

Înainte de a deveni vicepreședinte, Harris a avut o carieră semnificativă în justiție și politică – procuror General al Californiei (2011-2017), senator al Statelor Unite (2017-2021) și procuror districtual al San Francisco (2004-2011).

Kamala Harris s-a născut pe 20 octombrie 1964 în Oakland, California. Mama ei este de origine indiană, iar tatăl ei este de origine jamaicană. Ea a urmat studii la Universitatea Howard și la Hastings College of the Law, Universitatea din California. Harris este cunoscută pentru munca sa în domeniul reformei justiției penale, drepturile civile și alte politici progresiste.

Gretchen Whitmer, guvernatorul de două mandate al statului Michigan, este o democrată din ce în ce mai populară din Midwest, despre care mulți experți speculează că va candida la președinție în 2028.

Whitmer a făcut campanie pentru Biden în trecut și nu a fost timidă cu privire la aspirațiile sale politice. Ea a declarat pentru New York Times că dorește să vadă un președinte din generația X în 2028, dar nu a sugerat că ar putea ocupa acest rol.

În 2022, a condus o campanie în urma căreia democrații din Michigan au preluat controlul asupra legislativului statului și asupra reședinței guvernatorului.

Acest control politic i-a permis să promulge o serie de politici progresiste, inclusiv protejarea accesului la avort în Michigan și adoptarea de măsuri privind siguranța armelor.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: