Skip to content
" "
Politică

Cine mai candidează la localele din 2016? Probleme mari pentru partide. Câți aleși locali mai sunt disponibili pentru la anul? Episodul 1.

La alegerile locale din 2012, USL a câștigat la pas în marea parte din județele României. PNL și PSD aveau cele mai multe primării și Consilii Județene din țară. PDL abia se mai menținea pe linia de plutire. Totuși, din valul USL din 2012 nu au mai rămas așa mulți aleși.

În mod normal, calculele pentru alegerile locale se fac plecând de la primarul în funcție sau de la președintele Consiliului Județean de la acel moment. Alegerile din 2016 vor fi, din acest punct de vedere, complet diferite față de ceea ce am avut până acum. O bună parte dintre edilii și președinții de CJ-uri aleși în 2012 nu mai figurează pe funcțiile pe care au fost desemnați de cetățeni, iar alții au probleme serioase cu legea.

" "

Din acest punct de vedere, pentru anul viitor partidele vor trebui să regândească întreaga strategie de alegere a candidaților. Le-ar fi fost mult mai simplu să meargă cu aleșii locali aflați în funcție, însă aceștia au mari belele pe cap.

Problemele nu sunt doar pe capul unora. Atât social-democrații, cât și liberalii (alături de vechiul PDL) sunt loviți în plin de acțiunile procurorilor. Cel mai afectat pare a fi totuși PNL care a pierdut oameni cheie pentru alegerile de la anul.

1. Andrei Chiliman – primar sectorul 1 București, abuz în serviciu, mită. Probabil cea mai dură lovitură a primit-o PNL în Capitală, unde primarul Sectorului 1, care câștiga fără prea mari probleme toate alegerile, este acuzat de luare de mită. Iar suma este impresionantă. PNL trebuie astfel să găsească un candidat capabil să îi ia locul lui Chiliman, însă problemele edilului suspendat pune PNL pe picior de egalitate cu PSD la acest sector.

2. Radu Mazăre – primar Constanța, mită. Acesta a demisionat din toate funcțiile publice și politice și vrea să fie un cetățean liber, așa cum declara chiar el. Totuși, „libertatea” pe care o vrea Mazăre pune în dificultate PSD-ul la Constanța. Fief social-democrat de câteva mandate, Constanța ar putea să cunoască o altă eră politică începând cu anul următor.

3. Nicușor Contantinescu – președinte CJ Constanța, corupție. Plecarea lui Radu Mazăre a reprezentat cea mai mare lovitură pentru PSD, însă și despărțirea de Nicușor Constantinescu va cântări greu în perspectiva alegerilor de la anul. Cuplul Mazăre – Constantinescu a adus PSD-ului scoruri importante la malul mării, însă acum, fiind amândoi în afara partidului, PSD se vede pus într-o ipostază ingrată.

4. Gheorghe Bunea Stancu – președinte CJ Brăila, condamnat pentru corupție. Probleme are același PSD și la Brăila, acolo unde a rămas fără un pion important. Cel care i-a luat locul lui Bunea Stancu este ministrul Tudose, care deocamdată nu își poate da nimeni seama cât de abil este ca politician de vârf. Dacă la primărie nu ar avea probleme, deoarece PSD deține edilul municipiului Brăila, la CJ lucrurile stau diferit.

5. Silvian Ciupercă – președinte CJ Ialomița, abuz în serviciu, trafic de influență. Tot PSD are de suferit într-un județ pe care îl controla. Dosarul lui Ciupercă îl va determina pe acesta să nu se angreneze într-o nouă bătălie electorală, ceea ce înseamnă că PSD va trebui să se replieze și în acest județ.

6. Gheorghe Nichita – primar Iași, abuz în serviciu. Primarul Iașului și-a atras toate belele din cauza că dragostea i-a sucit mințile. Într-un județ controlat de PSD, chiar dacă președintele de CJ este de la PNL, despre Nichita oricum se spunea că nu ar mai fi tentat să candideze. Totuși, PSD la Iași ar putea miza pe varianta a doua, de primar interimar, Mihai Chirica. Acesta este secundul lui Nichita, așadar îi poate lua locul acestuia.

7. Cristian Adomniței – președinte CJ Iași, abuz în serviciu. Pentru PNL, anunțul lui Adomniței că nu va mai candida cântărește enorm. Aceștia au reușit să câștige președinția CJ Iași datorită înțelegerii din cadrul USL și datorită social-democraților. În rest, PNL la Iași, deși se vrea a fi o formațiune puternică la nivel regional, este doar un partid de pluton. La ora actuală, organizația din Iași nu are un înlocuitor pentru Adomniței, toți membrii partidului fiind niște no name-uri care au crescut în politică datorită lui Relu Fenechiu și Cristian Adomniței.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *