Skip to content
Politică

Cine mai poate salva PNL? Creşte tensiunea înaintea BPN. Şansele unui nou Congres / EXCLUSIV

Partidul Național Liberal încearcă să găsească vinovații pentru înfrângerea de la alegerile locale. Chiar dacă la nivelul țării nu putem vorbi de un dezastru pentru liberali, situația din Capitală este diferită și PNL va analiza rezultatele.

Partidul Național Liberal și-a păstrat poziția pro-Guvernul Cioloș, deși anumiți liberali au mai lansat atacuri la adresa premierului. Totuși există o colaborare între PNL și Dacian Cioloș. Nici nu se putea altfel atât timp cât premierul a fost desemnat de președintele Iohannis și sprijinit de liberali.

Schimbările de la conducerea partidului nu vor fi atât de simple, deoarece Alina Gorghiu și Vasile Blaga nu sunt dispuși să renunțe la funcțiile lor. Tocmai de aceea au ieșit la declarații și au prezentant rezultatele PNL drept un succes. Singura dezamăgire a conducerii PNL rămâne Capitala, iar înfrângerea aceasta poate fi pusă în cârca filialei PNL București, condusă de Cătălin Predoiu.

Există un grup de liberali nemulțumiți, care și-ar fi dorit ca partidul să se situeze pe prima poziție la alegerile locale, la nivel național, pentru a avea speranțe că pot forma majoritatea parlamentară în toamnă. În acest moment, rămâne să observăm cât de influent este grupul care îl susține pe Dacian Cioloș în PNL și dacă va reuși să-i convingă pe liberali că au nevoie de un congres.  Fără congres se spulberă și șansele premierului pentru o carieră politică.

În urmă cu câteva luni, co-președinții liberalilor au lansat un atac discret la adresa tehnocraților, precizând că „decontăm toate stângăciile pe care acest Guvern le are și le va mai avea”. Chiar dacă are un mandat de șase luni, premierului Cioloș i se pot reproșa mult mai multe greșeli pe care Guvernul le-a făcut. Numai că partidele politice s-au concentrat pe campania electorală, iar Cioloș a profitat să crească în sondaje.

Românii își păstrează încredere în fostul europarlamentar, deși n-a gestionat eficient anumite probleme precum cazul bebelușilor din Argeș sau cazul dezinfectanților. În luna aprilie a acestui an, într-un sondaj INSCOP, Dacian Cioloș se situa pe locul doi în topul încrederii pe care românii o acordă politicienilor, cu 30 de procente. La o distanță foarte mare, Alina Gorghiu strângea doar 15 procente. Premierul n-a ajuns la acest rezultat doar pe baza ideii de tehnocrație. Guvernul Cioloș a înregistrat, de asemenea, și rezultate pozitive, care au adus schimbări în instituțiile statului, contribuind mai ales la transparență. De asemenea, premierul este ajutat să crească în sondaje și de sprijinul oferit de președintele Iohannis.

În actualul context, fostul europarlamentar poate fi liderul de care are nevoie PNL. Totodată, Cioloș va fi semnalul că partidul continuă procesul de reformare și poate șterge amintirea urâtă a PDL-ului. Partidul va încerca să profite de notorietate prim-ministrului, astfel încât să cucerească electoratul de dreapta. Pe de altă parte, Cioloș trebuie să fie conștient că nu-i va fi ușor să se integreze în formațiunea politică și să facă față presiunilor.

Premierul a precizat, în urmă cu câteva săptămâni, că nu are de gând să se înscrie în PNL sau în alt partid. Probabil este decizia sa, dar politica rămâne imprevizibilă și capabilă să ne surprindă în fiecare zi. Chiar dacă nu are în vedere o carieră politică, există posibilitatea să se lase convins de liberali. Presiunea atârnă pe umerii celor din PNL, care trebuie să se decidă pe ce drum vor continua.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *