Alegerile europarlamentare din 2024 au adus mai multe schimbări pe lista europarlamentarilor pe care România îi trimite în Parlamentul European (PE). Din cei 33 de europarlamentari din mandatul 2019-2024, 16 vor rămâne acasă pentru că nu s-au mai regăsit pe listă, ori nu au prins loc eligibil după votul de pe 9 iunie 2024.
Dacian Cioloș
Dacian Cioloș, fostul premier și fostul președinte USR, nu a reușit să obțină al doilea mandat în Parlamentul European cu noul său partid, REPER. Dacian Cioloș a intrat în Parlamentul European în 2019, pe listele USRPLUS.
În 5 ani în PE, a contribuit doar la 2 rapoarte în calitate de raportor alternativ, 2 avize în calitate de raportor alternativ pentru aviz și 1 aviz în calitate de raportor pentru aviz. A vorbit de mai multe ori în Parlamentul European, dar de foarte puține ori despre problemele din România. Cioloș a fost mai interesat de problemele Ucrainei sau Republicii Moldova decât de problemele statului care l-a trimis în PE. La o dezbatere din mai 2023, Dacian Cioloș chiar încuraja Comisia Europeană să permită transportul de cereale în UE, deși tot el preciza că acest lucru îi afecta pe fermierii români, care au pierdut miliarde de euro.
În 2024, REPER nu a reușit nici măcar să se apropie de pragul de 5%, necesar pentru a obține 2 mandate. REPER a obținut 3,74% la alegerile europarlamentare din 2024.
Traian Băsescu
Fostul președinte al României a ajuns la sfârșitul carierei politice. Traian Băsescu, membru PMP, nu a fost pe lista ADU la alegerile europarlamentare din 2024.
În primii doi ani de mandat, Traian Băsescu a fost mai activ în Parlamentul European. Acesta a avut mai multe intervenții în plen, mai ales pe subiecte de politică externă. În perioada 2019-2021, fostul președinte a abordat subiecte precum migrația sau aderarea altor state. De când a început conflictul din Ucraina, Traian Băsescu a intervenit mai ales pe problemele care privesc politica de la Kiev și Chișinău.
Cariera politică a lui Băsescu a intrat în umbră în 2022, după ce ICCJ a decis că fostul președinte al României a fost un colaborator al Securității și i-a retras toate privilegiile de fost președinte. În acel moment, Băsescu a fost nevoit să părăsească vila de protocol și să-și cumpere un apartament în București.
Vasile Blaga
Vasile Blaga, cândva omul de încredere al lui Băsescu în PDL, a rămas și el fără mandatul din Parlamentul European. Dar în cazul său, se anunță o revenire la politica națională și ar putea candida la alegerile parlamentare din acest an.
Vasile Blaga a fost o prezență discretă în Parlamentul European. În cei 5 ani de mandat a vorbit doar o singură dată, în 2022, potrivit site-ului Parlamentului European. Liberalul a dezbătut subiectul Schengen și a cerut instituțiilor europene să respecte dreptul României de a face parte din spațiul de liberă circulație.
Blaga a contribuit la un raport, două recomandări și un aviz în cei 5 ani în Parlamentul European. Împreună cu colegii săi a semnat mai multe propuneri de rezoluții.
Vasile Blaga rămâne un politician important pentru PNL. Chiar dacă în ultimii 5 ani a avut mandatul în PE, acesta n-a stat departe de politica națională și s-a implicat în deciziile partidului.
Corina Crețu
Corina Crețu, fost comisar european, a rămas fără mandatul de europarlamentar, după alegerile de pe 9 iunie. În 2019, a intrat în Parlamentul European pe lista PRO România, dar proiectul lui Ponta s-a dovedit ulterior un eșec. În martie 2024, Crețu și-a anunțat demisia din Pro România.
În ultimii 5 ani în Parlamentul European, Corina Crețu a vorbi doar de 14 ori în plen. În anul 2020 nu a avut nicio intervenție în discuțiile din Parlamentul European.
Europarlamentarul a contribuit la 2 rapoarte în calitate de raportor. Corina Crețu a avut o mare contribuție la rapoarte în calitate de raportor alternativ: 24 de rapoarte în ultimii 5 ani. De asemenea, a colaborat și la mai multe avize prezentate de Parlamentul European.
Cristian Bușoi
Cristian Busoi a fost europarlamentar din 2007, dar PNL a decis să-l lase acasă la alegerile din 2024. Cristian Bușoi a fost unul dintre cei mai activi europarlamentari români, din mandatul 2019-2024. Acesta a avut zeci de intervenții în plenul Parlamentului European și a contribuit la 9 rapoarte în calitate de raportor, uneori oferind inclusiv recomandări. Bușoi a participat și la 2 rapoarte în calitate de raportor alternativ.
Marian-Jean Marinescu
PNL l-a lăsat acasă și pe Marian Jean Marinescu, care avea mandatul de europarlamentar din 2007.
În ultimii 5 ani în Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu a avut zeci de contribuții la dezbaterile din plenul PE pe subiecte diverse. În calitate de raportor, a elaborat patru recomandări și un raport. În calitate de raportor alternativ, a elaborat mai multe rapoarte pe teme financiare, axate pe bugetul general al Uniunii Europene. Europarlamentarul liberal a dat patru avize în calitate de raportor pentru aviz.
Rovana Plumb
Rovana Plumb, fost ministru PSD, a fost lăsată fără mandatul din Parlamentul European, după alegerile de pe 9 iunie.
Rovana Plumb a avut zeci de contribuții la dezbaterile din plenul PE, pe teme diverse, de la punerea în aplicare și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, la chestiuni care țineau de aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen. În calitate de raportor, Rovana Plumb a formulat un singur raport. În calitate de raportor alternativ, a contribuit la trei rapoarte.
Ceilalți europarlamentari din legislatura 2019-2024 care rămân acasă după alegerile de pe 9 iunie sunt:
- Ramona Strugariu (REPER)
- Dragoș Pîslaru (REPER)
- Dragoș Tudorache (REPER)
- Lorant Vincze (UDMR)
- Vlad Nistor (PNL)
- Carmen Avram (PSD)
- Alin Mituță (USR)
- Vlad Gheorghe (fost USR, independent)
- Tudor Ciuhodaru (fost PSD, în prezent AUR)
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News