Skip to content
Societate

Cine refuză vaccinarea anti-Covid. Remus Ștefureac: Cei mai mulți sunt tineri și petrec mult timp pe rețelele de socializare

psnews.ro
" "

Într-un interviu pentru PS News, sociologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, susține că persoanele care refuză vaccinarea anti-Covid sunt, în general, tinere și folosesc intensiv rețelele de socializare. Datele sunt culese dintr-un sondaj realizat de INSCOP, care arată că peste 55% dintre români intenționează să se vaccineze în 2021.

„40% dintre români declară că nu ar dori să se vaccineze în cursul acestui an. Ulterior, întrebați fiind acești 40% dacă această decizie este una definitivă sau dacă și-ar putea schimba opinia în viitor, jumătate dintre ei, ceea ar corespunde unui procent de 20% din populație, spun că este o decizie definitivă, deci practic acea parte a populației care refuză vaccinarea. Cealaltă jumătate afirmă faptul că și-ar putea schimba opinia în viitor, adică sunt sceptici cu privire la vaccinarea de acum.

" "
" "

Din acest punct de vedere și privind lucrurile puțin în ansamblu, evident că atitudinile negative față de vaccinare depind foarte mult de modul în care oamenii sunt informați, de modul în care comunică autoritățile și de capacitatea acestora de a fi transparente și de a furniza toate detaliile necesare pentru ca oamenii să ia decizii în cunoștință de cauză. 

Ca un profil generic, sunt mai multe femei decât bărbați care sunt mai sceptice față de vaccin. De asemenea, ponderea tinerilor sceptici față de vaccinare este semnificativ mai mare față de ponderea vârstnicilor, iar aici sunt mai multe explicații. Pe de-o parte, tinerii sunt mai puțin afectați de efectele acestui virus, așa cum s-a demonstrat în ultimul an, deci un risc mai mic.

De asemenea, am putea să spunem că tinerii, comparativ cu vârstnicii, nu au experimentat vaccinarea în masă practicată înainte de 1989, prin urmare nu au o experiență personală cu acest tip de imunizare a populației.

În plus, există o corelație foarte interesantă între utilizatorii de rețele sociale și răspunsul negativ cu privire la vaccinare. Cine utilizează în proporție mai mare rețele sociale are o tendință ușor mai crescută de a refuza vaccinarea. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că rețelele sociale sunt un mediu mult mai puțin controlat în care își fac loc cu ușurință dezinformări.

Nu e o noutate, rețelele sociale nu au acele filtre pe care media tradiționale le au și sunt mult mai permisive la circulația, răspândirea știrilor false, dezinformărilor și manipulărilor și, de aici, evident că populația care utilizează într-o proporție mai mare rețelele sociale este mai vulnerabilă informațional”, spune sociologul.

În finalul interviului, Remus Ștefureac a explicat motivele pentru scepticii vor amâna vaccinarea pentru cel puțin un an.

„Principalele două motivele sunt faptul că așteaptă să vadă care va fi în final rata de vindecare a personalului medical, deci acesta este un lucru care ar putea să crească încrederea în procesul vaccinării, și de asemenea așteaptă să vadă care vor fi per ansamblu reacțiile adverse ale vaccinării.

Până la acest moment, din informațiile pe care le-am cules din spațiul public, avem o rată destul de mare de vaccinare în rândul medicilor și ponderea reacțiilor adverse este infimă comparativ cu efectele devastatoare ale acestui virus care a luat viața a peste 18 mii de români în ultimul an”, a conchis sociologul.

Mai mult de jumătate dintre români (55%) declară că intenționează să se vaccineze anti COVID19 în 2021, iar dintre cei aproape 40% care afirmă că nu doresc să se vaccineze, jumătate susțin că și-ar putea schimba opinia în viitor, arată un sondaj realizat de INSCOP Research, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială (CoRe), din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *