Skip to content
Politică

Cine se ascunde sub pulpana lui Oprea? Demisia șefului de la ISU – subiect tabu? / EXCLUSIV

Că șeful ISU este la fel de responsabil ca primarul Piedone, patronii clubului Colectiv și firma care a organizat evenimentul din Clubul Colectiv, rămâne un adevăr care nu poate fi contestat, dar așa cum se vede, este omis cu bună știință. Lipsa măsurilor pe care ISU era obligat să le aplice, a dus la moartea a treizeci și două de persoane. Până acum, din nefericire.

Cine este șeful ISU?

Colonelul Nicolae Cornea este șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) din ianuarie 2014. Acesta a fost propunerea lui Gabriel Oprea, ministrul interimar de la Interne, și numit de premierul Ponta, după demisia lui Ion Burlui, care a renunțat la funcție în urma scandalului privind accidentul aviatic din Apuseni.
Studiile în domeniu îl recomandă pe Cornea pentru această funcție, după ce în anul 1993 a absolvit Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Cariera sa începe în Brigada de Pompieri a Capitalei, apoi ajunge la Comandamentul Trupelor de Pompieri. În perioada 1996-2004 deține funcția de locțiitor al comandantului Grupului de Pompieri din județul Vâlcea.

Cu o vastă experiență în domeniu, pe care n-o putem contesta, Nicolae Cornea s-a confruntat, pe data de 30 octombrie, cu cea mai mare provocare din viața sa – incendiul din Colectiv.

Se pare că umbra generalului i-a purtat ghinion și lui Cornea, la fel ca și predecesorului său, cei doi rămânând de acum înainte , alături de Piedone, în istoria colectivă, drept principalii responsabili pentru cele mai mari tragedii din România post-comunistă.

Cornea a ratat misiunea în două obiective extrem de importante: primul, intervenția și salvarea victimelor; al doilea, măsurile pe care trebuia să le ia în lipsa unei autorizații de funcționare.

Ce prevede legislația și ce a făcut ISU?

Legislația și procedura din domeniu sunt un întreg labirint în care te pierzi din primele rânduri. Patronul și proiectantul unei clădiri au responsabilitate să se prezinte cu proiectul la ISU, de unde vor obține avizul de construire. ISU poate impune anumite modificări care să asigure siguranța împotriva incendiilor, iar proiectantul are obligația să aplice aceste modificări. Doar în cazul în care ISU constată că respectiva clădire, deja construită, a respectat toate normele, va asigura autorizația de funcționare. Dacă un local va funcționa fără respectiva autorizație, patronul riscă o amendă de aproximativ 50.000 de lei din partea ISU.

Un local are nevoie de o autorizație de la ISU privind siguranța împotriva incendiilor și una de la Primărie, însă patronul poate deschide localul și fără autorizația ISU. Cele două autorizații nu sunt condiționate una de cealaltă. Situația aceasta relevă faptul că instituțiile statului nu colaborează pentru a asigura normele privind siguranța cetățenilor.

Primarul Piedone, cel care a acordat autorizația Primăriei, a neglijat complet siguranța împotriva incendiilor. Tot în acest scenariu, ISU era obligată să amendeze conducerea Clubului Colectiv care funcționa fără autorizație de la Inspectorat. Totodată, pompierii aveau la dispoziție și posibilitatea de a propune închiderea localului, ceea ce nu s-a întâmplat.

Raed Arafat a declarat, cât se poate de clar, că IGSU nu a autorizat activitățile din Clubul Colectiv. Primarul Piedone s-a apărat spunând că a oferit autorizația de la Primărie pe baza unei declarații pe propria răspundere dată de administratorii localului, în care au oferit detalii false privind spațiul și numărul locurilor. Ce rost mai are IGSU dacă Primăria are încredere în cuvântul cetățenilor săi?

Cine trebuia să aplice legislația?

După ce patronii Clubului Colectiv au schimbat destinația spațiului și au decis să-l folosească pentru a desfășura activitățile club, bar, discotecă, alimentație publică, primarul Piedone trebuia să solicite autorizația de construcție. De asemenea, această schimbare trebuia să fie supusă unei comisii, din care să facă parte reprezentanții primăriei, ISU și ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții). Comisia trebuia să-și dea acordul privind planul de evacuare al clienților și să ofere autorizația patronilor clubului Colectiv, explică portalul de știri cetateanul.net. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat.

Legislația, deja ambiguă, din domeniu, lasă posibilitatea instituțiilor statului să arunce vina de la una la cealaltă, iar reprezentații statului vor continua să arunce vina pe cei decedații. Nimănui nu-i pasă de siguranța cetățenilor. În cazul Clubului Colectiv n-a funcționat nici o autoritate a statului, n-a existat nici o legislație, iar totul s-a năruit în câteva ore, lăsând în urmă trupuri carbonizate.

Indiferența ISU

Jurnalistul Cătălin Striblea a evidențiat și mai bine nepăsarea celor de la conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. „Este absolut evident că nu s-a făcut niciun control acolo (n.r. la clubul Colectiv). Nici măcar după ce în noiembrie 2014 a mai fost un foc, lângă Colectiv. Nu au fost verificate nici listele cu noile societăți comerciale, lucru care se face la finalul fiecărui an” scrie jurnalistul pe blogul personal.

De asemenea, jurnalistul scoate la iveală greșelile făcute de pompieri în momentul intervenției la locul incendiului. Ținând cont că ISU Constanța și Giurgiu au fost acuzate că au fraudat concursurile de angajare, acum nu ne rămâne decât să ne întrebăm de ce avem așteptări ca o astfel de instituție să ne salveze? De ce ISU ar fi solicitat respectarea legii în cazul Colectiv? De ce să se zbată ISU când instituția este coruptă înainte ca pompierii să iasă pe străzi?

*

Și acum putem afirma că viața a treizeci și două de persoane costă circa 50.000 de lei. Când mergeți în club, data viitoare, gândiți-vă că în ochii statului român valorați în jur de 1.500 de lei, cât un salariu mediu din România. Mergeți liniștiți, muriți degeaba.

1 comentariu la “Cine se ascunde sub pulpana lui Oprea? Demisia șefului de la ISU – subiect tabu? / EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *