Skip to content
Politică

Cine sunt adevărații bugetari de lux ai României. Fostul director adjunct al SIE: Miniștrii USRPLUS refuză răspunderea, dar nu și salariul

facebook
" "

Fostul director adjunct al SIE, gen(r) Silviu Predoiu, susține, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că miniștrii USRPLUS care și-au delegat atribuțiile către secretarii de stat sunt adevărații ”bugetari de lux ai României”. Fostul șef SIE spune că USR-iștii nu fac altceva decât să fugă de răspundere dar, în același timp, beneficiază de toate privilegiile funcției. ”Refuză răspunderile, dar nu mașina de protocol, nu cabinetul de demnitar, nu secretara și, mai ales, nu salariul”, scrie Silviu Predoiu.

Redăm postarea integrală:

" "
" "

”Liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, ne informa recent, de la tribuna parlamentului, că “după 30 de ani în care s-a spus că politica nu poate fi făcută de oameni cu cariere solide, veniți din mediul privat și din societatea civilă, de profesioniști in domeniile lor, puțini își mai imaginau că în 2021 vom ajunge să avem o noua generație de politicieni la guvernare”. Ei bine, iată că minunea s-a întâmplat și, în sfârșit, profesioniștii au venit la guvernare.

Dar să nu ne panicăm, nu toți odată. Deocamdată doar profesioniștii în delegare, căci aflăm că asta au făcut, odată ajunși în fotoliile ministeriale, alde Năsui, Voiculescu și Stelian Ion. Poate și alții, dar cei trei, ca “oameni cu cariere solide, veniți din mediul privat și din societatea civilă” s-au remarcat prin zelul cu care au transferat către adjuncții lor principalele responsabilități ale posturilor ocupate. De ce? Pentru că pot si pentru că, aflăm de la domnul Năsui prin vocea purtătorului său de cuvânt, “delegările de tipul ăsta sunt un gest banal. Miniștrii le fac, în mod curent și le-au făcut dintotdeauna. Dacă nu fac delegări de responsabilități, secretarii de stat sunt de decor”. Și la urma urmei nici nu e chiar așa de grav, doar au delegat numai munca și semnătura, nu și privilegiile statutului.

În realitate, ceea ce vedem nu este delegare de competențe cât este fugă de răspundere. Fugă de răspundere de la cei care ne dau lecții de responsabilitate de ceva vreme, ne vorbesc despre bugetari de lux, despre funcționari incompetenți, despre numiri arbitrare, despre salariile și sporurile prea mari ale bugetarilor. Ei „conduc”, ei îndrumă secretarii de stat, dar nu semnează, deci nici nu răspund. Refuză răspunderile, dar nu mașina de protocol, nu cabinetul de demnitar, nu secretara și, mai ales, nu salariul. Bugetari care refuză să-și îndeplinească obligațiile din fișa postului, pentru că pot. Pentru că fișa postului și-o fac cum vor ei și nu dau socoteală nimănui, ei răspund politic, nu-i așa?

Ei bine, cam asta înseamnă să fii cu adevărat bugetar de lux în Romania, să nu știi nimic despre funcția pe care o ocupi, să nu încerci măcar să înveți, să alegi din ce trebuie sa faci doar ce vrei tu să faci iar restul, adică mai tot ceea ce ar putea să însemne bătaie de cap, să „delegi”. Așa îți rămâne suficient timp să postezi pe Facebook informații vitale despre corupția, nepriceperea și chiulul pe care le-ai găsit în minister. Și, bineînțeles, la sfârșitul lunii să nu uiți să îți iei salariul întreg, ca și cum chiar ai fi muncit. Câți dintre atât de huliții bugetari ai României, a căror evaluare urgentă o cere de zor doamna Turcan pentru a stabili cât de “adaptați sunt la evoluția societății”, își pot permite să-și delege mai toate atribuțiile unor înlocuitori și să mai și plece acasă cu salariul întreg?

Ce nu înțeleg acești domni este că tocmai această impostură și ipocrizie sufocă de ani buni România. Pentru că ajung în funcții din care decid destine sau drumul pe termen mediu-lung al țării indivizi pe care nu-i recomandă NIMIC, nici vorbă de vreo carieră solidă undeva. Pentru că ajung să conducă guverne sau ministere oameni fără niciun fel de competență managerială, care au, în cel mai bun caz, experiență în condusul propriului autoturism. Pentru că ajung șefi de instituții indivizi care nu îndeplinesc condițiile pentru a se înscrie la un concurs de angajare în acea instituție sau care nu ar trece niciodată probele concursului de angajare (nu că ar avea vreo intenție de a încerca). Pentru că ajung în cele mai înalte poziții de decizie ale statului indivizi care sunt viteji pe Facebook dar care, confruntați cu realitatea guvernării, refuză răspunderea și responsabilitatea și se încuie în birou. Pentru că întotdeauna standardele sunt pentru alții, nu pentru ei.

Și atunci, dacă așa este, dacă cei care știu ce să facă și chiar fac treaba sunt adjuncții, de ce nu i-ați numit pe ei miniștri iar pe actualii titulari drept secretari de stat, domnilor Orban, Cîțu, Barna & Cioloș? Poate pentru că miniștrii de astăzi nici de decor nu sunt buni?”, susține Silviu Predoiu pe pagina sa de Facebook.

Miniștrii USRPLUS fug de responsabilitate

Primul ministru care și-a delegat atribuțiile unor secretari de stat a fost ministrul Justiției Stelian Ion. Acesta și-a delegat cele mai importante atribuții secretarului de stat Alexandru Dimitriu, fostul asociat de la casa de avocatură Piperea & Asociații. În trecut, actualul ministru al Justiției îl critica pe predecesorul său, Cătălin Predoiu, pentru delegarea atribuțiilor.

Și ministrul Economiei, Claudiu Năsui a semnat mai multe ordine prin care și-a transferat o bună parte din atribuții către trei secretari de stat. Astfel, aceștia au puterea de a aviza, de a aproba, de a semna în numele ministrului toate actele normative care țin de domeniile pe care le-au primit. Potrivit ordinului de ministru, actele normative fac referire la companii din subordinea ministerului, dar și la direcții precum Direcția Generală de Investiții Străine, Direcția Resurse Minerale Neenergetice, Direcția de Turisim, Direcția Generală IMM și Mediul de Afaceri, Direcția Generală Comerț Exterior sau Direcția Generală Afaceri Europene.

La ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu și-a delegat din atribuții secretarilor de stat, cele mai multe au mers către Ana Maria Moldovan, care va coordona mai multe direcții din subordinea ministerului printre care Direcția de Asistență Medicală, Medicină de Urgență, Politica Medicamentului, dar și Institutul Național de Sănătate Publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *