Skip to content
Politică

Cine sunt adversarii lui Orban din PNL. Cristian Pîrvulescu: ”O grupare antireformistă, ultraconservatoare, naționalistă și confesional-radical-trumpistă”

Inquam Photos / Ilona Andrei

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu susține că gruparea anti-Orban va avea câștig de cauză și se va impune în partid doar dacă va beneficia de sprijinul premierului Florin Cîțu și al președintelui Klaus Iohannis.

„Nu uitați că încercarea de lovitură de partid a fost în decembrie, când s-a convocat un Birou Politic Național și pe care Ludovic Orban l-a blocat. Faptul că au început foarte devreme contraatacul e o dovadă că poziția lui Orban rămâne puternică. Acum este o încercare de mobilizare a celor care vor veni împotriva lui Orban la congresul de anul acesta, care va avea loc undeva în vară spre toamnă.

În general, sunt foști PDL-iști în acea grupare. Rareș Bogdan nu este în această categorie, dar Sighiartău, Boc, Tișe sunt. În ceea ce-l privește pe Bolojan, vorbim de o linie confesională, ultraconservatoare, care este puternică în PNL. Această linie aspiră la preluarea conducerii partidului și la preluarea efectivă a guvernării și eventuala președinție a României în 2024.

Vreau să înțelegem cum se întâmplă lucrurile în acest context. E clar că e vorba despre o chemare la cooperarea împotriva lui Orban, însă în acest moment nu cred că situația este favorabilă nici primului ministru Cîțu, nici președintelui Iohannis. 

Se pare că această acțiune este puțin riscantă și din punct de vedere guvernamental, și din perspectiva președintelui, așa că vom vedea. Un partid aflat la guvernare care se prezintă atât de slab în primele luni, când trebuie să facă o reformă, are o problemă. De ce? Pe de o parte, pentru că există un singur contracandidat împotriva lui Ludovic Orban, și acesta este Florin Cîțu, dar el riscă să își șubrezească poziția guvernamentală dacă se lasă împins într-o asemenea direcție. E oricum prea devreme, iar graba cu care s-au aruncat în această dezbatere și Sighiartău, și Rareș Bogdan este o dovadă a încercării de creare a unei unități a insurgențelor împotriva lui Orban, dar care riscă să devină una și împotriva lui Iohannis”, spune Pîrvulescu.

De asemenea, acesta consideră că gruparea anti-Orban nu este deloc reformistă, „ci mai degrabă antireformistă, ultraconservatoare, naționalistă prin Rareș Bogdan, și confesional-radical-trumpistă prin Sighiartău”.

„În ce constă reforma? În faptul că vor să îmi propună programul lui Trump în România? Eu cred că e momentul detrumpizării PNL-ului, iar trumpiștii sunt cei care sunt legați de Coaliția pentru Familie, despre știm exact în ce aripă se află. 

Ceea ce numim trumpism este o orientare ultraconservatoare și în esență profund anti-europeană, chiar dacă unii dintre ei sunt membri în Parlamentul European. Este împotriva sistemului de valori care a construit Uniunea Europeană. Ei nu sunt liberali, nu au nimic în comun cu liberalismul, atacă liberalii și deja e o problemă dacă în acest partid mai sunt mulți liberali. 

Ludovic Orban este un liberal prin faptul că a aparținut PNL, dar în PNL-ul de dinainte de fuziunea din 2014. El era oricum reprezentantul liniei conservatoare, deci cine mai e liberal astăzi în PNL e una din întrebări și nu întâmplător USR-ul a încercat să ocupe această nișă”, spune analistul.

În încheierea interviului, Cristian Pîrvulescu atrage atenția că mișcarea anti-Orban va avea nevoie de sprijinul premierului Florin Cîțu și al președintelui Klaus Iohannis pentru a avea succes.

„Sunt două elemente importante, astfel încât mișcarea să aibă o șansă împotriva lui Orban. În primul rând au nevoie de acceptul lui Cîțu și de sprijinul lui Klaus Iohannis, un președinte și un politician care întotdeauna a apreciat ordinea. 

Klaus Iohannis este adeptul războiului de poziții, a ordinii, a disciplinei de partid, și nu cred că în acest moment este încântat de ceea ce se întâmplă, deși cei care au pornit acest lucru au crezut că au sprijinul Cotroceniului. Cu siguranță nu îl au în acest sens și cu siguranță nu îl au punând guvernarea și reformele în primejdie. Acești reformiști pun reformele în primejdie, reformele absolut necesare care trebuie făcute în următoarele săptămâni, dacă acest Guvern vrea să aibă cât de cât rezultate la sfârșitul anului”, a conchis analistul.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, îi cere demisia președintelui PNL, Ludovic Orban. El este de părere că Orban nu trebuia să demisioneze din funcția de premier, ci din cea de președinte de partid.

Regret că a doua zi dimineața, după alegerile parlamentare, nu am ieșit cu Robert Sighiartău, cu Florin și ceilalți să cerem demisia președintelui PNL pentru că a dus partidul la pierderea alegerilor. El nu avea de ce să demisioneze din poziția de prim-ministru, trebuia să-și dea demisia din poziția de președinte de partid. E primul președinte de partid din ultimii 30 de ani, care a pierdut alegerile și care a rămas în funcție, ceea ce este anormal. Și puteam să ne dăm noi ca exemplu demisia ca să-l obligăm și pe el.

Nu am făcut asta, tot așa, ca să nu destabilizăm partidul înaintea negocierilor de formare a coaliției. Dar în momentul în care un premier și un președinte de partid îți obține în locul în care candidează 21%, atât a luat PNL la București, e o problemă și ea trebuie rezolvată. Partidul ăsta trebuie să aibă viitor, nu numai trecut și prezent”, a spus Rareș Bogdan la Aleph News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *