Skip to content
Politică

Cine sunt marii afaceriști care ar fi dat șpăgi uriașe în mega-contractul Microsoft

Vineri, procurorii DNA au a deschis o anchetă de corupție care a zguduit deja clasa politică de la vârfi. În acest scandal, în care sunt vizați nu mai puțin de 9 miniștri, din guverne succesive, acuzațiile sunt legate de faptul că aceștia au semnat contracte păguboase, șpagă prin off-shore-uri, mită în bani gheață sau bunuri.

Doi afaceriști cunoscuți sunt implicați în ancheta procurorilor DNA care investighează cea mai mare mită dată unor oficiali români, potrivit evz.ro.

Este vorba de o șpagă de 20 de milioane de dolari pentru un contract de licențe Microsoft pentru școlile din România. DNA a anunțat, vineri, că a demarat cercetări în cazul a nouă foști miniștri, din perioada 2003-2010, ai Educației, Comunicațiilor, Finanțelor sau Secretariatului General al Guvernului.

Procurorii au cerut, după caz, președintelui României, Senatului, Camerei Deputaților și Parlamentului European, ridicarea imunității. Principala acuzație este cea de abuz în serviciu, în legătură cu semnarea și prelungirea contractului. Valoarea totală a achizițiilor publice este de aproape 250 de milioane de dolari.

Potrivit procurorilor DNA, două firme sunt direct implicate în această afacere: Fujitsu Siemens Computers (FSC) GesmbH Austria- reprezentată de Claudiu-Ionuț Florică și SIVECO România- reprezentată de Irina Socol, cea care de altfel a arestată, în urmă cu trei săptămâni, într-un alt dosar de evaziune fiscală, potrivit jurnaliștilor evz.ro.

Mita, prin off-shore

Procurorii DNA spun că FSC a pus deoparte suma de 20 de milioane de dolari, „comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele și societățile implicate”. Banii au fost virați în conturile off-shore-ului Profinet Aktiengesellschaft din Liechtensten, cu titlul de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă. De aici, banii au ajuns la miniștrii din România, mai informează aceeași sursă.

Consecința directă a fost prejudicierea bugetului ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licențe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari.

În contextul anchetei DNA privind dosarul Microsoft în care sunt inculpați 9 miniștri, Macovei cere referendum pentru a ridica imunitatea miniștrilor, parlamentarilor și Președintelui.

Întrebarea pe care o propune Macovei este: „Sunteți de acord ca parlamentarii, miniștrii și Președintele României să nu beneficieze de nici o formă de imunitate cu excepția opiniilor politice? .”

Citește și:

DOCUMENT/ Macovei face cutremur pe scena politică. Se cere REFERENDUM pe 16 noiembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *