Cine sunt afaceriștii care i-ar fi dat mita baronului Buzatu

buzatu
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant de procurorii DNA vineri seara, în timp ce ar fi primit o mită de 1,25 milioane lei pentru acordarea unui contract de reabilitare și modernizare a unor drumuri din județ. Valoarea contractului ”vămuit” de Buzatu se ridica la 12.337.089 lei. Omul de afaceri căruia i s-au cerut banii era din Cluj, notează ziardecluj.ro.

Datele publice arată că singura companie din contract care are legătura cu Ardealul este Proiect Construct Regiunea Transilvania, companie controlată conform presei clujene de fraţ.

În decembrie 2021, Transilvania Press scria, după ce Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj RA a acordat un contract de peste 19,5 milioane de lei pentru proiectarea şi execuţia unei platforme de staţionare a aeronavelor, obţinut de firmele ACII Cluj SA şi SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA,  că PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL este o firmă controlată de fraţii Aşchilean, însă care scripric aparţine lui Mirghiş Lucia Monica din Oradeaa. De altfel, până în urmă cu câţiva ani firma se numea Mirghis Plus SRL. În cadrul firmei au fost scandaluri în care s-au implicat şi procurorii. Investigatorii vizau o serie de contracte cu dedicaţie semnate între Mirghis Plus SRL şi Primăriaa Letca (judeţul Sălaj). După ce au trimis dosarul în judecată, fostul primar al comunei Letca, Petru Cozma, a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice asiminat infracţiunilor de corupţie, săvârşit în formă continuată. În acelaşi dosar au fost judecaţi şi contabila primăriei Letca, Vica Papita, învinuită de comiterea aceleiaşi infracţiuni, şi administratorul SC Mirghis Plus, Gabriel Nicolae Mirghis, trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu. Însă, după ce a ajuns în sala de judecată, administratorul Mirghis, care deţinea şi jumătate din firma menţionată anterior, a cedat acţiunile către soţia lui, actualul acţionar şi administrator.

În 2021, firma SERING INGEGNERIA SRL a depus plângere penală împotriva lui Gabriel Nicolae Mirghiş, dar procurorii au respins plângerea a nefondată, iar judecătorii au menţinut decizia. Tot atunci, soţilor Mirghiş le-a “şuierat” pe la ureche o evacuare forţată.

Transilvania Press menţionează că, împreună cu altă firmă din patrimoniul fraţilor Ioan și Dorin Așchilean, SC Nord Conforest, firma familiei Mirghiş face parte dintr-o asociere caree a câştigat un contract de peste 15,8 milioane de lei pentru amenajarea parcului de 20 de hectare de pe Bulevardul Muncii – parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor.

O altă companie implicată în contactul de 200 de milioane privind drumurile din Vaslui este Drum Pod Invest, la care administrator este un fost director din CNAIR. Societatea este administrată de Doina Maria Judele, iar acţionari sunt Radu Judele, cu 90%, şi Loredana Emanuela Judele, cu 10%, conform presei locale.

Altă companie, SC TEHNIC ASIST SRL, este deţinută de controversatul milionar Mirel Vlad de la Botoșani, implicat în nenumărate afaceri penale cu lucrări de infrastructura în județele Satu Mare, Botoșani și Vaslui.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL