Skip to content
Politică

Cine sunt beizadelele trimise de România la Bruxelles: odrasle de politicieni, șefi SIE, judecători CCR, plus fratele iubitei lui Dragnea

Reprezentanţa României pe lângă UE e împânzită cu odrasle de foşti miniştri, parlamentari, şefi SIE şi magistraţi ai Curții Constituționale. Printre ”marii experți” pentru președinția UE s-a strecurat și fratele Irinei Tănase, iubita lui Liviu Dragnea.

Reprezentanţa României pe lângă UE numără două tipuri de diplomaţi: ”specialiştii, care ţin în spate şefia Consiliului UE, astfel încât să nu ne facem de râs, şi pilele, copii de politicieni, ajunşi la Bruxelles cu ordin de la partid“, susțin surse din Ministerul de Externe, pentru Adevărul.

Bineînțeles, odraslele n-au trecut niciun test, doar au obținut recomandări de la ministere.

Ramona Niţă, de exemplu, face parte din secţia „Transport, Telecomunicaţii, Energie“ a Reprezentanţei. Este fiica lui Constantin Niță, fost ministru PSD al Energiei, condamnat la 4 ani de închisoare pentru trafic de influență. A fost eliberat în decembrie, după ce Curtea Constituțională a desfiinţat sentinţele date de completurile de cinci judecători de la Curtea Supremă. Procesul său va fi rejudecat.

Șeful Ramonei Niță este nimeni altul decât Alexandru Pogea, fiul lui Gheorghe Pogea, fost ministru de Finanţe. ”Alexandru Pogea e de vreo 8 ani la Reprezentanţă şi nu se dă dus. Oficial, mandatul său ar fi trebuit să expire după patru ani, dar a tot fost prelungit până azi, la propunerea Ministerului Energiei, controlat în continuare de Constantin Niţă“, au mai declarat sursele guvernamentale pentru Adevărul.

În Secţia ”Afaceri Economice şi Financiare” ”lucrează” Mihnea Sarcă, fiul fostului director adjunct al SIE, Vasilică Sarcă, trecut în rezervă anul trecut. El a fost propus în acest post de Banca Națională.

La „Politica Externă de Securitate şi Apărare“ se află Diana Cliveti, fiica Minodorei Cliveti, fost parlamentar PSD de Bacău între 2000 şi 2008, apropiată de Viorel Hrebenciuc.

Raluca Seucan coordonează Secţia „Afaceri Interne”. Este fiica Aspaziei Cojocaru, fost judecător al Curții Constituționale. Raluca Seucan este soţia lui Claudiu Seucan, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, pe vremea guvernării Năstase.

La „Relaţii Comerciale Externe“ și-a găsit un post călduț Iulian Tănase, fratele Irinei Tănase, iubita lui Liviu Dragnea. El a fost trimis la Bruxelles în urmă cu cinci ani, când relaţia dintre sora sa şi liderul PSD era la început. A rămas acolo la propunerea Ministerului pentru IMM-uri, condus de Radu Oprea, unul dintre apropiaţii lui Dragnea

În 2017, Victor Negrescu, ministru pentru Afaceri Europene la acea vreme, a făcut o analiză a diplomaților români trimiși la Bruxelles. Raportul chiar a ajuns pe masa lui Mihai Tudose, atunci premier. Surse din Ministerul de Externe susțin că în acel moment ”au început să sune telefoanele la partid, să se tragă sfori”, iar ”ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, s-a plâns că ministrul îi descompune echipa pentru Preşedinţia UE”. Până la urmă, Tudose a plecat, i-a urmat Viorica Dăncilă, care, evident, n-a făcut nimic. Raportul e într-un sertar la Ministerul de Externe, condus de Teodor Meleșcanu. El ar putea face curățenie, dar, se pare, nu-i nicio grabă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *