Skip to content
Politică

Cine sunt cei 23 de funcționari publici care ar putea scăpa basma curată pentru conflict de interese? EXCLUSIV

secundatv.ro

Camera Deputaților a adoptat marți legea care aduce modificări la Codului Penal pentru articolele 301 și 308, prin care se desființează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Daca președintele Klaus Iohannis va promulga legea asta ar însemna că persoanele care au fost condamnat pentru fapte ce au fost dezincriminate pot cere revizuirea condamnărilor primite. Legea vizează și persoanele care au fost trimise în judecată pentru acele fapte de conflict de interese dezincriminate prin legea tocmai adoptată, care ar putea cere retragerea acuzaţiilor, în baza noilor prevederi din Codul penal.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie precizează că în prezent sunt trei dosare în care s-au dat condamnări definitive pentru fapte de conflict de interese prevăzute de articolul 301 din Codul penal și dezincriminate prin proiectul adoptat de Camera Deputaţilor.

Carmen Simona Mocioi – Condamnată definitiv la un an de închisoare cu suspendare.

Mocioi este fosta președintă a Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, din subordinea Consiliului Județean Gorj.

Aceasta și-a recunoscut faptele în fața judecătorilor, beneficiind, astfel, de procedura simplificată a judecății după ce a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea a șase infracţiuni de conflict de interese. Inculpata, în calitate de medic şi preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe care le avea ca funcţionar public, a participat la luarea deciziilor privind încadrarea în grad de handicap pentru mama sa, soacra şi socrul. Astfel, mama sa a încasat prestaţii sociale în valoare totală de 28.869 lei, soacra sa în valoare de 24.215 lei, iar socrul a primit suma de 18.110 lei.

Simion Simi Iancu – Fostul primar al oraşului Oţelu Roşu, judeţul Caraş-Severin, a fost condamnat definitiv în 2016, la patru luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Primarul a primit pedeapsa pentru ca, în 2010, a decis că el să poată închiria o locuinţă ANL dintre cele predate atunci Consiliului Local Oţelu Roşu, în condiţiile în care nu îndeplinea condiţiile legale, din partea primăriei contractul fiind semnat, în locul acestuia, de contabilul șef, consilierul juridic și viceprimar.

Fostul primar al orașului Oțelu Roșu, cunoscut drept Împăratul de pe Valea Bistrei, tocmai scăpase din spatele gratiilor, acolo unde a stat închis ceva mai mult de un an și jumătate pentru fapte de corupție.

Simion Simi Iancu a fost condamnat la trei ani de închisoare, în ianuarie 2015, pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, într-un dosar al DNA legat de fraudarea fondurilor APIA, dosar în care au fost condamnați și fostul director APIA, Romică Anculia, sau primarul comunei Socol, Valentin Ghiță.

Florin Liviu Dima – Fostul primar al comunei Șimand,a fost condamnat în martie 2015 de magistrații de la Judecătoria Chișineu Criș.

Dima și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat la o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu suspendarea.

Contactat telefonic, primarul Dema a a comentat pentru Special Arad: „Este adevărat. Motivul pentru care am primit această sentință este un conflict de interese. Din neștiință, în urmă cu doi-trei ani de zile, fiind dat în judecată de fostul primar, care m-a acuzat că dețin ilegal un teren, l-am luat ca avocat pe domnul Ungureanu. După ce am câștigat alegerile în 2012, am suferit o depresie și am fost internat câteva luni. Când am revenit la PRIMĂRIA Șimand, m-am confruntat cu foarte multe probleme, chiar și procese pentru că fostul primar a luat credite. Aveam procese și nu aveam juristă la primărie. Astfel, l-am angajat pe același avocat să reprezinte Primăria. Efectiv nu am știu că legea nu îți dă voie să angajezi același avocat și pentru tine, și pentru instituție. Am greșit. Îmi pare rău”.

Mirel Vasile Hălălai – Primarul orașului Teiuș, a fost trimis în judecată pentru conflict de interese de natură penală și administrativă.

El a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate că a încheiat, în timpul mandatului de primar, mai multe contracte între Primărie și o firmă în cadrul căreia acesta a deținut calitatea de asociat, precum și funcțiile de director general și administrator. În baza celor 10 contracte și a actului adițional, Primăria Orașului Teiuș a efectuat plăți către S.C. DAMI PROD S.R.L., în cuantum de 105.913,38 Lei.

Nicolae Mihail Aniței – Acuzat de o serie de conflicte de interese, după ce au descoperit că Primăria Curtici, prin semnătura primarului, făcea afaceri cu societăţi care, ulterior, semnau contracte cu firma lui Aniţei. Practic, printr-un circuit, primarul îşi băga banii din primărie direct în buzunarul lui.

După ce l-au condamnat pentru fiecare infracţiune de conflict de interese în parte, magistraţii au tras linie şi au decis că Aniţei va executa o pedeapsă finală de patru ani de închisoare.

Cristian Duica – Fostul primar al municipiului Roşiorii de Vede Agenția este anchetat de conflictului de interese după ce în calitate de primar a încheiat un număr de opt contracte de servicii în valoare totală de 496.760,72 lei cu SC Modul Proiect SA (societate în cadrul căreia a deținut funcția de președinte al Consiliului de administrație până la data de 26 iunie 2012) și, respectiv, Radio Impact 94,4 FM Roșiorii de Vede, aparținând SC Topro SRL (societate în cadrul căreia a deținut funcția de administrator și calitatea de asociat, până la data de 26 iunie 2012), conform ANI.

Iacob Valentin Marin – Primarul comunei Hodac din Mureş care a fost trimis în judecată de Parchetul instanţei supreme pentru conflict de interese, după ce a concesionat păşuni unor asociaţii din care făcea parte.

E vorba de un contract de concesiune, pe o perioadă de 10 ani, pentru un număr de 19 blocuri fizice de păşune, în suprafaţă totală de 705,69 ha, pentru a fi folosită pentru păşunarea animalelor. Redevenţa pentru concesiune a fost stabilită de Consiliul Local Hodac la suma de 50 lei/ha şi plătită bianual.

De asemenea, la data de 2 mai 2012, edilul a încheiat cu Asociaţia Filiala Locală a Crescătorilor de Taurine Hodoc, pe care a condus-o în perioada 2007 – 2012, un contract de concesiune a păşunii comunale, în suprafaţă de 110 ha, pe o perioadă de 10 ani, redevenţa fiind stabilită de Consiliul Local Hodac la 100 euro/ha şi plătită bianual.

În plus, la 22 aprilie 2014, primarul a mai încheiat cu Asociaţia Filiala Locală a Crescătorilor de Taurine Hodoc un contract de închiriere a păşunii comunale, După Coastă” în suprafaţă de 93,75 ha”, pentru o perioadă de cinci ani, preţul anual fiind de 200 de lei/ha, chiria anuală totală fiind de 18.750 lei.

Ion Georgescu– Primarul din Mioveni a fost găsit în conflict de interese administrativ şi penal, ANI constatând şi indicii privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate faptelor de corupţie.

Georgescu a semnat două contracte în valoare totală de 9.042.500 lei privind finanţarea activităţilor din cadrul Programului „Promovarea Sportului de Performanţă”, contracte încheiate între Consiliul Local Mioveni şi Clubul Sportiv Dacia Mioveni, în cadrul căruia primarul a deţinut calitatea de Preşedinte al Consiliul Director (în perioada 19 decembrie 2001 – 06 iulie 2010).

Anchetați pentru conflict de interese sunt și Magyari Vencel, fost consilier judeţean în CJ Harghita; Ioan Maris, fost consilier local în Consiliul Local Bogdan Vodă, județul Maramureș; Daniel Radoi, fost consilier local în CL Măgurele, județul Ilfov; Grigore Ioan Ilban, fost consilier local în CL Dragomirești, județul Maramureș; Levente Istyan Szabo, fost consilier local în CL Odoreu, județul Satu Mare; Hristu Cristian Dica, fost consilier local și viceprimar al comunei Vlădeşti, judeţul Argeş; Ion Ilie Hirtauca, fost consilier si viceprimar al comunei Copăcele, judeţul Caras-Severin; Gheorghe Spatacean, fost consilier local al comunei Cergau, judeţul Alba; Dumitru Feier, fost consilier local si viceprimar al comunei Ceuasu de Câmpie, judeţul Mureş; Roman Buble, fost consilier local al CL Dobra, judeţul Hunedoara; Ion Frujina, fost director al Liceului Nichita Stănescu din Bucureşti.

Foști directori penali

Alexandru Gruian – Fostul director al Centrului Multicultural „Castrum” Deva care a fost trimis în judecată pentru conflict de interese și fals în declarații.

În fapt, procurorii îl acuză pe Gruian că, în calitate de manager al Casei de Cultură „Drăgan Muntean” din municipiul reședință de județ, în perioada 2013-2014, ar fi semnat 15 contracte cu firme apropiate lui ori cu Asociația Culturală „DevArt”, la care avea calitatea de membru și președinte. Valoarea totală a contractelor încheiate astfel, pentru care procurorii au probe, este de peste 182.000 de lei, adică aproape două miliarde de lei vechi.

Sanda Daniela Mercea – Fostul director al APM Bihor a fost trimisă în judecată pentru fals în declaraţiile de interese, purtare abuzivă şi conflict de interese şi ar putea fi suspendată din funcţie.

Procurorii o acuză pe Mercea că, în calitate de funcţionar public în cadrul Administraţiei Imobiliare a Consiliului Local Oradea, a omis, cu ştiinţă, să menţioneze în declaraţiile de interese din perioada 2007 – 2010 calitatea de acţionar şi administrator al unei societăţi comerciale, pentru a ascunde astfel starea sa de incompatibilitate şi a evita sancţiunile legale.

De asemenea, lui Mercea i se impută că, în perioada 2011 – 2012, în calitate de funcţionar public în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, a omis menţionarea aceleiaşi calităţi de acţionar şi administrator în declaraţiile de interese date. În rechizitoriul procurorilor mai reiese că s-a purtat abuziv faţă de o angajată, adresându-i expresii jignitoare, dar şi că a obţinut pentru sine foloase patrimoniale.

Nicolae Cătălin Iosub– Fostul director al Direcţiei Tracţiune din SNTFC „CFR Călători” este judecat într-un dosar cu mai muți inculpați care sunt acuzați că în perioada martie-octombrie 2005, s-au implicat în desfăşurarea unor operaţiuni succesive de vânzare-cumpărare, prin interpunerea firmelor S.C. Activ Invest S.R.L. si S.C. Remarul 16 Februarie S.A. Cluj Napoca, operaţiuni in urma cărora un număr de şase automotoare cu remorca second-hand aduse din Germania au fost achiziţionate de Societatea Naţională de Transport Feroviar (SNTF) „CFR Călători” S.A la un preţ supraevaluat, cu favorizarea societăţilor interpuse.

Mihaela Irina Iamandi– Fostul directorul Direcției Tehnic Investiții din Primăria Ploiești a fost trimisă în judecată pentru conflict de interese după ce şi-a înmatriculat la Registrul Comerţului o firmă: Iriela Project Consulting SRL la care era acționar unic și în numai câteva zile a adjudecat fără drept de apel contractele nr.310, respectiv nr.311, privind “serviciile de consultanţă de management şi consultanţă financiară” în cadrul proiectului “Lucrări de modernizare reţele utilităţi, facilităţi de acces şi dotări la CRRNPAH Urlaţi”.

Vladimir Bulat– consilier superior în Direcţia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru conflict de interese şi fals în declaraţii, fiind acuzat că a emis certificate de export pentru 42 de lucrări gestionate de galeria de artă Artmark, deşi era plătit şi de aceasta în calitate de expert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *