Cine sunt cei mai proeminenți lideri Hamas (BBC)

Sursă foto: The Times Of Israel

De când Hamas a luat prin surprindere Israelul cu cel mai ambițios atac lansat vreodată din Gaza, s-a ridicat întrebarea cine a pus la cale invazia mortală de pe 7 octombrie 2023. BBC face o trecere în revistă a celor mai importanți lideri Hamas, unii mai vizibili, alții mai puțin vizibili, care ar fi putut sta în spatele masacrului din 7 octombrie.

Mulți dintre cei mai importanți membri ai grupării militante palestiniene care controlează Gaza au un profil public discret, în timp ce alții și-au petrecut o mare parte din viață încercând să evite tentativele de asasinat ale Israelului.

Aceștia sunt cei mai importanți lideri ai Hamas, potrivit BBC.

Ismail Haniyeh

Ismail Haniyeh a fost considerat liderul suprem al Hamas până când gruparea a confirmat azi moartea sa în Iran.

Membru proeminent al mișcării la sfârșitul anilor 1980, Israelul l-a închis pe Haniyeh timp de trei ani în 1989, când a reprimat prima revoltă palestiniană.

A fost apoi exilat în 1992, împreună cu mai mulți lideri Hamas, într-un teritoriu „al nimănui” situat între Israel și Liban.

După un an de exil, s-a întors în Gaza. În 1997, a fost numit șef al biroului liderului spiritual al Hamas, consolidându-și poziția.

Haniyeh a fost numit prim-ministru palestinian în 2006 de către președintele Mahmoud Abbas, după ce Hamas a câștigat cele mai multe locuri în alegerile naționale, dar a fost demis un an mai târziu, după ce gruparea a înlăturat partidul Fatah al lui Mahmoud Abbas din Fâșia Gaza, într-o săptămână de violențe.

Haniyeh a respins demiterea sa ca fiind „neconstituțională”, subliniind că guvernul său „nu își va abandona responsabilitățile naționale față de poporul palestinian”, și a continuat să conducă în Gaza.

El a fost ales șef al biroului politic al Hamas în 2017.

În 2018, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe Haniyeh drept „terorist global”. Acesta a locuit în Qatar în ultimii ani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: