Cine sunt cei trei finaliști care luptă pentru șefia AMEPIP, super-agenția companiilor de stat

Pentru funcțiile de președinte și vicepreședinți ai Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) – instituție aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului – au rămas în cursă trei persoane din șapte candidați calificați, după ce luni a avut loc proba interviurilor, au declarat pentru HotNews surse apropiate procedurii de selecție. Inițial, au fost 25 de candidați, însă după evaluarea dosarelor de candidatură au mai rămas doar șapte care au ajuns la interviuri, din care trei au obținut punctajul minim necesar. HotNews.ro a obținut CV-urile celor trei candidați ajunși în finală.

  • În cazul în care procedura de selecție pentru AMEPIP nu este corectă și dacă nu sunt îndeplinite toate criteriile, România poate pierde 400 de milioane de euro.
  • Unul dintre jaloanele pe care România nu le-a îndeplinit pentru a primi cea de-a treia cerere de plată în valoare de două miliarde euro din PNRR este legat de procesul de numire a conducerii AMEPIP, care funcționează în subordinea Guvernului. Pentru a fi îndeplinit acest jalon, în valoare de 400 milioane de euro, trebuie desfășurat un proces corect de recrutare și selecție.

Potrivit HG 617/2023 privind funcționarea AMEPIP, sunt declarați admiși candidații care au obținut un punctaj de minimum 70 de puncte dintr-un total de 100 de puncte.

După interviuri, au fost selectate cele trei persoane care ar putea ocupa o funcție de președinte și doi vicepreședinți. Însă, până la numirea efectivă mai trebuie parcurși câțiva pași:

  1. Soluționarea posibilelor contestații, până vineri
  2. Comisia de selecție întocmește un raport pe care îl înaintează secretarului general al Guvernului
  3. Secretarul general al Guvernului înaintează prim-ministrului lista candidaților admiși
  4. Premierul face numirile.

Cine sunt cei trei candidați calificați – un liberal din Bihor, un fost senator USR trecut la PSD și un fost director de call center

Adrian George Foghiș (44 ani)

Membru PNL Oradea, Adrian George Forhiș este, din martie 2021, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, conform CV-ului său.

  • În perioada 2021-2025, a fost membru provizoriu în mai multe consilii de administrație: Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile, Compania Națională de Investiții Rutiere și EnergoNuclear
  • În perioada 2008-2012 și în perioada 2014-2021, a fost director general la Zona Metropolitană Oradea (ADI ZMO).
  • În perioada 2015-2021, a fost director executiv la ADI Transregio Bihor. În Perioada 2014-2019 a fost director executiv la Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România.
  • În perioada 2009 – 2012, a fost director executiv ADI Aparegio Bihor.

Are studii de management, sociologie și științe politice, la Universitatea din Oradea, mai are un masterat de politici publice la SNSPA, un masterat în administrație la Universitatea din Oradea și încă un masterat în managementul campaniei electorale, la Universitatea din Oradea.

Una dintre scrisorile de recomandare a fost transmisă din partea lui Florin Birta, primarul municipiului Oradea.

Claudiu Marinel Mureșan (54 ani)

Mureșan a fost senator de Sibiu în mandatul 2020-2024, fiind ales din partea USR. În 2023, a trecut la PSD.

  • În perioada 2015-2020, a fost director general la firma Classman Bitech SRL, o mică firmă de comerț online.
  • În perioada 2013-2015, a fost CEO și membru în Consiliul de Administrație la Condmag Brașov, companie producătoare de conducte.
  • În perioada 2011-2013, a fost director și membru în Consiliul de Administrație al Dafora Mediaș.
  • În perioada 2008-2011, a fost membru în Consiliul de Administrație al Automecanica Mediaș și director general la Forster Mediaș SRL.

A studiat Finanțe/Bănci la ASE și are un masterat în drept european la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Soriana Popescu, fostă Constantinescu (49 ani)

Este, din 2019, administrator și unic asociat la Global Mediator Concept SRL, o mică firmă de consultanță, cu cifră de afaceri zero în 2023.

  • În perioada 2020-2024 a fost director administrativ la Ascensos Contact Centres Romania SRL, care se ocupă de activități de intermediere telefonică (call center).
  • În perioada aprilie 2021- octombrie 2021 a fost membru în Consiliul de Administrație la Centrul Național de Învățământ Turistic, în numele statului român.
  • În perioada ianuarie 2017 – noiembrie 2019 a fost manager de proiect la Ernst & Young Romania.
  • În perioada martie 2020- decembrie 2020 a fost responsabil cu protecția datelor la Frontier Consulting Management.
  • În perioada decembrie 2014-noiembrie 2015 a fost coordonator al proiectului DELI (Diversitate în economie și integrare locală) derulat de Primăria Municipiului Bucureștii.
  • În perioada 2006-2013 a fost președinte al Consiliului de Administrație și director general la Simplu Credit IFN SA.
  • În perioada 2007-2019 a fost administrator, director general, asociat la grupul de firme A&D Pharma, Gemisa, Ozone Soriana Constantinescu PFA.

A studiat Dreptul la Universitatea Spiru Haret, are un masterat în studii europene și drept comunitar la Universitatea București, Facultatea de Filosofie.

Citește m ai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: