Skip to content
Europa

Cine sunt noii comisari europeni: acuzații de corupție, angajări fictive, fraudă, plagiat

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat luni lista cu propunerile țărilor membre pentru funcția de comisar european. Chiar dacă românii au criticat propunerea țării noastre – Rovana Plumb – la nivelul Comisie Europene acuzațiile de corupție sunt mult mai numeroase, la fel și cele de fraudă cu fonduri europene, angajări fictive pe banii UE sau atacuri împotriva justiției.

Psnews.ro vă prezintă viitorii comisari europene care au fost implicați în scandaluri politice sau cu justiția. Sunt 10 comisari europeni care intră pe această listă:

Austia, Johannes Hahn – plagiat

Guvernul Austriei vrea să-l trimită la Comisia Europeană pe Johannes Hahn, care a mai ocupat această funcție și în trecut. În Austria a avut portofoliul de ministru al științelor. În 2011 a fost acuzat de plagiat în lucrarea sa de doctorat, însă comisia universitară a precizat că până la urmă n-a încălcat nicio regulă. Un fel de Victor Ponta al Austriei.

Belgia, Didier Reynders – ajutor de stat acordat multinaționalelor

Didier Reynders este propunerea Belgiei pentru Comisia Europeană. A pus monopolul pe Ministerul Finanțelor din țara sa, pe care l-a condus din 1999 până în 2011. 12 ani la conducerea unui minister, lucru greu de imaginat în România. Apoi a trecut la Ministerul Afacerilor Externe, din 2011 și până astăzi. Alți 8 ani.

Dar pe vremea când era ministru al Finanțelor, Reynders a ajutat multinaționalele cu mai multe ajutoare de stat, prin reduceri de taxe și alte facilități acordate acestora. Margrethe Vestager, fostul comisar european pentru competiție (și viitor comisar european), a acuzat Belgia că încalcă regulile de competiție și că ar trebui să colecteze peste 700 de milioane de euro din taxe de la 35 de companii ajutate de Reynders.

Bulgaria, Maryia Gabriel – apartament de lux la preț preferențial

Maryia Gabriel este actualul comisar european pentru Economie Digitală din 2017 și va continua mandatul în Comisia Europeană.

Pentru Ursula von der Leyen nu e o problemă faptul că a fost acuzată de corupție. Mai exact, ani buni de zile ea a plătit un preț foarte mic pentru închirierea unui apartament de lux din Sofia. Apartamentul aparținea de municipalitatea din Sofia și practic Maryia Gabriel a fraudat statul bulgar. Ulterior, Comisia Anticorupție din Bulgaria a considerat că acest lucru nu reprezintă o infracționalitate. Deci politicienii bulgari au dreptul să aibă apartamente la prețuri preferențiale, cu mult sub valoarea de pe piața imobiliară.

Cehia, Vera Jourova – 33 de zile de în închisoare

Cehia o trimite pe Vera Jourova la Bruxelles. Despre ea se știe că în 2006 a stat 33 de zile în închisoare după ce a fost acuzată de corupție, mai exact de luare de mită. Ulterior, a fost achitată de acuzații și poliția a precizat că mita n-a existat niciodată. Și culmea ironiei, în prezent este Comisar European pentru Justiție, în echipa lui Juncker.

Franța, Sylvie Goulard – angajări fictive pe banii UE

Emmanuel Macron o trimite la Bruxelles pe Sylvie Goulard, chiar protejata sa și cea care ar fi trebuit să conducă grupul Renew Europe. În 2017 a demisionat din funcția de ministru al Apărării (propusă de Macron) după ce au apărut informații că a abuzat de banii Parlamentului European. Spre deosebire de Liviu Dragnea, n-a făcut închisoare, ci doar a plătit prejudiciul.

Ungaria, Laszlo Trocsanyi – atacuri împotriva statului de drept

Guvernul Ungariei mizează pe Laszlo Trocsanyi la Comisia Europeană, care este apropiatul lui Viktor Orban, premierul ungar. Problema este că Laszlo Trocsanyi a contribuit la numeroasele atacuri date de Guvern statului de drept și justiției, atacuri pentru care Ungaria a fost sancționată de Comisia Europeană. De asemenea, apropiații lui Viktor Orban sunt unii dintre cei mai vehemenți critici ai Uniunii Europene și, în ultimii ani, au depus eforturi pentru a bloca proiecte importante.

Luxemburg, Nicolas Schmit – acuzat de presiuni asupra Poliției

Nicolas Schmit va fi Comisar European din partea Luxemburgului, însă are în spate un mic scandal politic, după ce adversarii săi l-au acuzat în 2011 că a pus presiuni pe Poliție pentru a se renunța la acuzațiile împotriva fiului său de 18 ani. Nu a fost deschisă nicio anchetă, iar Schmit a negat aceste acuzații. Cât adevăr există, nu vom știi niciodată.

Malta, Helena Dalli – frumoasă, dar bună la nimic

Helena Dalli vrea să reprezinte Malta în Comisia Europeană. Este fostă miss a țării și actriță în filme slabe. Nu se știe nimic despre studiile sale, probabil transparența nu e o necesitate în Malta.

În politica din micul stat, ea a luptat pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen, fiind totodată și un „avocat” al comunității LGTQI. A făcut mai multe modificări legislative în acest sens și probabil în viitoarea Comisie Europeană se va concentra tot pe acest subiect.

Polonia, Janusz Wojciechowski – acuzat de fraudă cu fonduri europene

Polonia, un alt stat eurosceptic și cu atacuri la statul de drept sancționat de Comisia Juncker, îl trimite la Bruxelles pe Janusz Wojciechowski. În prezent, este acuzat de fraudă din fonduri europene, pentru că ar fi decontat cheltuieli cu transportul pe care nu putea să le justifice. Polonezul s-a apărat și a spus că a returnat banii, însă trebuie să așteptăm decizia OLAF. Cel mai probabil, va fi achitat și el, mai ales acum că este propus pentru Comisia Europeană și von der Leyen nu-și permite un scandal de corupție.

România, Rovana Plumb

Pe această listă intră și România cu Rovana Plumb. Despre problemele sale cu DNA nu mai e nevoie să discutăm pentru că sunt arhicunoscute.

Concluzii

Se poate remarca faptul că la nivelul Uniunii Europene funcționează prezumția de nevinovăție. Un politician acuzat nu este obligatoriu și vinovat de ceva, iar un dosar penal deschis nu duce implicit și la o sentință finală. Iar fără o decizie finală a judecătorilor, prin care un politician să fie condamnat penal, trebuie să respectăm prezumția de nevinovăție.

Ursula von der Leyen cunoaște toate scandalurile din spatele acestor viitori comisari europeni, la fel cum cunoaște și prezumția de nevinovăție. În schimb, opinia publică din România nu crede în prezumția de nevinovăție și i-a transformat pe procurori în judecători, în timp ce procurorii, în Vestul Europei, sunt doar niște funcționari ai statului și nu reprezentanți ai Justiției. Dacă românii își fac griji despre viitoarea Comisie Europeană, ar trebui să se uite și la celelalte propuneri pentru că vor găsi probleme mult mai mari.

1 comentariu la “Cine sunt noii comisari europeni: acuzații de corupție, angajări fictive, fraudă, plagiat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *