Skip to content
Politică

Cine sunt noii prefecți și subprefecți USR? Absolvenți de universități fantomă și ascensiuni fulminante

Inquam Photos / Manases Sándor

Săptămâna trecută, USR-PLUS a propus lista prefecților și subprefecților din fiecare județ. Departe de a propune oameni noi în politică, sloganul USR ar trebui să se intituleze “reciclarea vechilor oameni din politică”. Între timp o parte din numele propuse de USR-PLUS au fost validate de către guvern chiar dacă unii par a fi departe de rigorile unor standarde înalte.

Vlad Emanuel Duruș, prefect la Maramureș

Liderii USR îl propuneau pe Vlad Emanuel Duruș la funcția de prefect de Maramureș. Între timp, acesta a fost validat, printr-o hotărâre de guvern.

Una dintre problemele lui Duruș e că nimeni nu pare că l-a învățat cum se scrie un CV. Acesta spune de pildă în CV-ul său că se pricepe la “comunicare virtuală”. La capitolul “competențe și aptitudini”, Duruș spune că are “cunoștințe în domeniul istoriei, geografiei etc.” și că e “pasionat de politică”. În fine, la capitolul “competențe și abilități sociale”, Duruș introduce o frază de-a dreptul memorabilă: “Sunt sociabil și manifest abilitate în crearea de motivație și entuziasm în colaborarea cu alte persoane”.

Potrivit declarației sale de avere, Duruș a contribuit cu suma de 40.500 de lei la campania electorală a USR. Iată că investiția s-a dovedit în final a fi una profitabilă.

Viorel Rașcovici, subprefect de Alba și absolvent al unei universități închise de ANPC

O altă numire controversată e cea a lui Viorel Rașcovici în funcția de subprefect de Alba. Fost polițist, Rașcovici și-a trecut în CV că a urmat studii superioare la o universitate aflată la momentul respectiv în centrul unui scandal cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Presa locală scrie că este vorba despre este vorba despre ”Universitatea Internațională Deschisă Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană din București, Facultatea de Drept, Legislație Internațională Comparată, Diplomație și Consultanță Juridico-Economică, domeniul fundamental științe juridice”.

Noul subprefect de Alba a spus că a urmat aceste cursuri între 2001 și 2005, doar că, în perioada respectivă, „instituția de învățământ” avea probleme serioase cu legea, fiind chiar închisă. Potrivit ANPC, universitatea practica o ”publicitate înșelătoare” și oferea servicii neautorizate de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.

Mai mult decât atât, Rașcovici beneficiază de pensie speicală, potrivit adevarul.ro.

 Oana Andreea Biriș, subprefect de Hunedoara

Oana Andreea Biriș a intrat în USR în decembrie 2017 și a avut o ascensiune rapidă, ajungând în iunie 2020 președintele USR Deva. În decembrie 2020 candida deja la alegerile parlamentare pe un loc de senator. Totuși, aceasta nu a reușit să obțină fotoliul de senator și s-a întors la Deva. Partidul nu a uitat-o însă pe Biriș și în februarie 2021, cei de la USR au propus-o pentru o funcție de subprefect la Hunedoara. Propunerea a fost validată de guvern

Altfel spus, Biriș a primit un premiu de consolare – chiar dacă nu a reușit să intre în Parlamentul României, iată că găsim acum la vârful județului Hunedoara. Ascensiunea fulminantă a lui Biriș – în mai puțin de 4 ani de când se află în politică a ajuns subprefect de Hunedoara – poate fi explicată în bună măsură pe baza apartenenței politice. În USR nu trebuie să acumulezi ani și ani de experiență politică pentru a ocupa o funcție importantă. Dimpotrivă, chiar dacă înregistrezi un eșec în alegeri, partidul are grijă de tine și te recompensează cumva. Din acest punct de vedere, cazul Oanei Biriș este elocvent.

Prin urmare, departe de a fi altceva decât partidele mainstream – PNL și PSD – USR-PLUS demonstrează o dată în plus că s-a acomodat perfect în politica dâmbovițeană. Ascensiunile fulminante ale unor oameni care ajung aproape peste noapte în funcții publice importante, CV-urile dubioase sau amatorismul unora reprezintă dovezi incontestabile ale acestui fapt. USR-PLUS nu mai păcălește pe nimeni: oamenii noi din politică reprezintă astăzi doar un slogan gol, lipsit de orice semnificație reală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *