Atacurile constante asupra navelor comerciale din Marea Roșie dar și promisiunea rebelilor Houthi de a „arunca în haos” comerțul global au declanșat un răspuns fulgerător al trupelor americane și britanice în regiune. Cine sunt, însă, rebelii Houthi, gruparea care de luni de zile provoacă perturbări nemaivăzute ale comerțului global.
Forțele armatelor occidentale au început să acționeze de joi noapte cu o operațiune dură împotriva grupării yemenite, un răspuns la atacurile asimetrice ale acestora împotriva navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că SUA și UK au lansat o operațiune militară de succes la începutul zilei de vineri împotriva țintelor Houthi, având sprijinul Australiei, Bahrein, Canadei și Țărilor de Jos.
Peste 12 de situri militare, inclusiv în capitala Sanaa și portul-„fortăreață” al Houthi de la Marea Roșie au fost lovite. Țintele Houthi din Yemen au inclus hub-uri logistice, sisteme de apărarea terestră și aeriană și depozite de armament.
Atacurile rebelilor Houthi împotriva vaselor din Marea Roșie au început după declanșarea războiului dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie 2023.
Rebelii Houthi și-au declarat sprijinul pentru Hamas și au anunțat că vor lovi orice navă care călătorește spre Israel. Nici măcar nu este clar, însă, dacă vasele lovite mergeau spre Israel sau avea alte destinații.
În noiembrie, rebelii Houthi au confiscat o navă despre care au spus că este un vas comercial israelian. De atunci, numeroase alte vase au fost lovite cu drone și rachete balistice.
Atacurile rebelilor Houthi în Marea Roșie au crescut cu 500% între noiembrie și decembrie. Amenințarea a devenit atât de mare încât companiile de transport maritim și-au încetat operațiunile în regiune iar costurile cu asigurările în regiune au crescut de zece ori din decembrie și până acum.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News