Skip to content
Economie

Cine sunt sârbii care au cumpărat surprinzător Artrom de la ruși. Unul a participat la oferta eșuată de acțiuni Petrom a statului român în urmă cu 10 ani

TMK

Compania de investment banking Hefestos Capital, controlată și condusă de sârbii Milutin Nikolic și Pavle Kavran, care a cumpărat de la grupul rus TMK producătorul român de țevi Artrom, cu fabrici la Slatina și Reșița, peste 2.300 de angajați și rulaj anual de 2 miliarde lei, este urmașa Citadel Investment, cea mai importantă firmă de consultanță și intermediere în privatizări din Serbia, din perioada când statul vecin își vindea masiv active, după războaiele care au devastat republicile fostei Iugoslavii, relevă date analizate de Profit.ro.

Citadel Investment a intermediat tranzacții de privatizare de companii de stat sârbești în valoare de 8 miliarde de euro în 8 ani, în perioada 2001-2008.

″Pare că această firmă de consultanță financiară a privatizat practic toată Serbia″, scria în 2008 publicația sârbă Politika, care preciza că, în unele cazuri, Citadel a făcut consultanță la privatizări pentru Guvernul de la Belgrad și diferite instituții ale acestuia, iar în altele – pentru cumpărătorii privați. Sursa citată reda atunci și speculații potrivit cărora succesul Citadel s-ar fi datorat și faptului că unii dintre membrii echipei de management lucraseră anterior în structuri de stat responsabile cu privatizarea.

De exemplu, chiar co-fondatorul Pavle Kavran fusese angajat în calitate de consilier la Ministerul Federal pentru Relații Economice Externe al Serbiei. Compania a infirmat interpretarea, arătând că, în cele mai multe cazuri, a obținut contracte de consultanță la privatizări în urma unor licitații.

Printre cele mai răsunătoare privatizări intermediate de Citadel s-au numărat preluarea de către Fiat a pachetului majoritar de acțiuni la producătorul auto Zastava, cumpărarea de către norvegienii de la Telenor a operatorului de telefonie mobilă Mobi 063, dobândirea controlului asupra companiei petroliere Beopetrol de către rușii de la Lukoil, vânzarea de către statul sârb a băncilor Vojvođanska, Panonska și Niška, precum și a celor mai importante fabrici de tutun și țigări din Serbia.

Milutin Nikolic, unul dintre co-fondatorii Citadel Investment, actualmente Hefestos Capital, a participat în 2011-2012 la oferta de vânzare de către statul român a unei cote de 9,84% din capitalul OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, ofertă eșuată în cele din urmă din cauza cererii slabe, în condiții de piață nefavorabile. Nikolici a lucrat la această tranzacție nereușită, din care Ministerul Economiei de la București spera să încaseze cel puțin jumătate de miliard de euro, pentru banca rusă de investiții Renaissance Capital, liderul consorțiului de intermediere din care mai făceau parte EFGEurobank Securities, BT Securities și Romcapital.

Articolul integral AICI. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *