Skip to content
Politică

Cine sunt secretarii de stat trimiși de USRPLUS în Guvern: legături cu PSD, interviuri pentru Sputnik, experiență zero

Inquam Photos / Virgil Simonescu

USRPLUS politizează instituțiile statului cu oameni din partid, iar condițiile de competență sau meritocrație nu mai sunt importante când e vorba de useriști. USRPLUS trimite secretari de stat care nu au experiență la cel mai înalt nivel și care nu s-au remarcat cu nimic în societate.

Radu Szekely

Radu Szekely vine de la Sibiu, unde în 2020 a candidat independent pentru Consiliul Local. În trecut, Szekely a fost un apropiat al PSD, având chiar funcția de consilier al Ecaterinei Andronescu, pe vremea când aceasta era ministru al Educației. Pe când era consilierul ministrului, Szekely se îmbrăca cu ia și acorda interviuri pentru Sputnik, publicație controlată de Rusia.

Instalarea lui Szekely la Ministerul Educației este un pas spre privatizarea școlilor din România, deoarece useristul este fondatorul unei școli private în Sibiu, unde taxele anuale sunt între 13.500 și 14.500 de lei, la care se mai adaugă alte taxe. Pentru a-și trimite copilul la școala privată, un părinte trebuie să scoată din buzunar circa 20.000 lei pe an. Chiar USRPLUS, în programul lor de guvernare, anunță că vor „un proces mai ușor de înființare și funcționare a grădinițelor, școlilor și liceelor private”.

Pentru Radu Szekely educația este o afacere, în niciun caz o vocație așa cum este pentru alți profesori. Cu școala privată a învățat să câștige foarte bine de pe urma copiilor din familii bogate, în timp ce pentru copiii săraci n-a avut niciun program când era consilierul fostului ministrului.

Adrian Ștefan Cîrstea

Adrian Ștefan Cîrstea, președinte USR Argeș, a fost numit secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, deși el a studiat inginerie și a lucrat la Metrorex, potrivit presei locale. Care este legătura sa cu sportul? Cîrstea deține compania Ideal Board Games SRL, care vinde jocuri de societate, și probabil Dan Barna a considerat că e un sport.

La alegerile parlamentare din 2020, Adrian Ștefan Cîrstea a candidat la Camera Deputaților, însă fără succes. Pentru a fi răsplătit, USRPLUS l-a numit secretar de stat. Condițiile de competență nu au fost importante pentru USRPLUS.

Vlad Sincă

Vlad Sincă a studiat ASE-ul, dar va fi secretar de stat la Ministerul Energiei, instalat în funcție de USRPLUS. Acesta a lucrat pentru cel mai mare furnizor privat de energie electrică, dar și pentru o multinațională cu interese în Marea Neagră.

Vlad Sincă și-a început cariera, în 2011, la Lord Energy SRL, o mică firmă care declara doar 3 angajați în 2019, reușind o cifră de afaceri de peste 120 de milioane de lei și un profit de 16 milioane lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În timp ce Sincă era director general al companiei, în 2014, au reușit să aibă o cifră de afaceri de 211 milioane lei, deși compania fusese înființată în 2008. Lord Energy face tranzacții pe bursă cu energie și se pare că reușește să câștige foarte bine.

În 2015, Sincă a trecut la Tinmar, cel mai mare furnizor privat de energie. Compania Tinmar este deținută de omul de afaceri Augustin Oancea, cu o avere de peste 650 de milioane de Euro. Tinmar are interese în domeniul energiei electrice, făcând și ea tranzacții pe bursa de electricitate. O cumpără cu un preț și o vinde imediat către mari companii din România, lucrând de-a lungul timpului cu Dacia, Carrefour și alte multinaționale.

De la energie electrică, Sincă a trecut, în 2017, la Mazarine Energy Romania care este subsidiara companiei olandeze Mazarine Energy BV. La rândul său, Mazarine Energy BV este controlată de Carlyle Group, deținută de investitori americani. În România, Mazarine e condusă de Spencer Coca. Compania olandeză este interesată să aibă acces la resursele României de petrol și gaze din Marea Neagră. În ultimii 5 ani, Mazarine a cumpărat de la OMV Petrom mai multe licențe pentru zăcăminte de țiței și gaze din România.

Cum ar putea Vlad Sincă, la Ministerul Energiei, să apere resursele României dacă el a lucrat pentru companii care exploatează resursele? În România, încă mai există dezbaterea privind legea offshore care ar trebui să stabilească modul în care companiile vor exploata resursele țării noastre din Marea Neagră. De partea cui va fi Vlad Sincă?

În 2020, Vlad Sincă a mai candidat la Consiliul Local Sector 2, unde nu a avut succes la vot și nu a obținut mandatul, fiind răsplătit în 2021 cu funcția de secretar de stat.

Mihai Sandu

Mihai Sandu va fi subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, după ce în trecut a fost consilier la biroul parlamentar al lui Dan Barna. În 2020, Sandu a vrut să ajungă și în Camera Deputaților, însă n-a avut succes la alegerile parlamentare. Promovarea sa la Ministerul Afacerilor Externe este direct legată de prietenia cu Dan Barna.

Iulia Popovici

Iulia Popovici va fi secretar de stat la Ministerul Culturii și vine din fostul guvern Cioloș, unde în 2016 ocupa funcția de consilier al ministrului Culturii, Corina Șuteu. Chiar dacă nu este membru USRPLUS, Iulia Popovici a fost mereu în apropierea partidului și are conexiuni spre de membrii de partid.

Iulia Popovici este critic de teatru și film, fiind implicată în numeroase proiecte în domeniul culturii. Dintre cele 5 numiri făcute de USRPLUS, este cea care a rămas departe de scena politică și nu s-a implicat în mod direct.

*

Competența și transparența sunt criterii de care USRPLUS a uitat imediat ce a ajuns la guvernare, fiind mai importante prieteniile și conexiunile la anumiți politicieni din partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *