Cine sunt susținătorii lui Călin Georgescu: „Nu el contează pentru ei, ci rezolvarea problemelor pe care le au”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În ciuda prezenței ridicate la alegerile parlamentare, sentimentul românilor de a nu fi reprezentați este puternic. Partidele par să guverneze pentru interese personale, nu pentru popor, alimentând pesimismul și mesajele electorale anti-sistem, se arată într-o cercetare realizată de sociologul Barbu Mateescu. Contactat de PS News, sociologul a explicat și care sunt, de fapt, marile îngrijorări ale românilor în ceea ce privește viitorul lor.

Sentimentul că „România e un sat fără câini” are de a face cu administrația, nu neapărat cu alegerile, spune sociologul, care adaugă și că percepția asupra inflației variază în funcție de mărimea localității. Astfel că, dacă în orașele mari, inflația este menționată, dar nu i se acordă o importanță deosebită, în orașele mici și medii, aceasta devine un subiect autentic de îngrijorare, iar în mediul rural (excluzând suburbiile), inflația este tema principală de interes și emoție.

 

„Din ce am putut să văd, anularea legilor este o cauză secundară, când vine vorba despre frustrarea românilor. Este un lucru important, dar mult mai importante sunt problemele pe care oamenii le au vizavi de funcționarea statului. Anularea alegerilor este semnificativă, dar nu este cel mai important lucru. Există nemulțumire, da, este ceva ce vine în plus, însă, față de frustrările pe care le au vizavi de nivelul lor de trai și, în general, cum funcționează instituțiile statului. Sentimentul că „România e un sat fără câini” are de a face cu administrația, nu neapărat cu alegerile. Lumea are un interes mediu față de alegeri. Este ceva mai redus decât în cercetarea de anul trecut. În ianuarie, am făcut o cercetare vizavi de prezidențialele din noiembrie și interesul era deja atunci destul de mare apropo de cine va fi viitorul președinte. Acum lumea este ceva mai calmă, mai moderată. Nu am prea întrebat oameni și nici oamenii nu păreau foarte interesați să discute de candidaturi, pentru că sunt atât de multe recunoscute în clipa asta, pe toate părțile spectrului politic, apropo de cine va candida A fost dificil și nici ei nu prea aveau chef. Adică toată lumea, inclusiv noi, realizatorii, dar și participanții, toată lumea așteaptă cumva să se clarifice lucrurile, să devină mai clar cine va candida.

În orașele mari, inflația nu se simte. În orașele mari, educația este importantă, oamenii au nivel de trai mult mai ridicat și inflația e un lucru pe care ei îl simt mult mai puțin. Cu cât mai mică este localitatea, cu atât mai relevante sunt problemele legate de nivelul de trai. În orașele mari aproape că nu există subiectul inflație, este în trecere cumva, că da, au crescut prețurile, după care lumea discută foarte mult despre educație, de exemplu, educația copiilor lor, educația în genere în România. Cu cât localitatea e mai mică, cu atât oamenii stau mai mult timp pe subiectul ăsta al nivelului de trai”, a declarat sociologul Barbu Mateescu, în exclusivitate pentru PS News.

„Susținerea pentru Călin Georgescu nu este atât de exagerată”

Potrivit lui Barbu Mateescu, dorința românilor pentru oameni din afara sistemului care să vină și să schimbe lucrurile „este foarte înaltă”, astfel că un candidat anti-Putere va fi net favorizat la alegerile prezidențiale din luna mai. Cât despre simpatizanții lui Călin Georgescu, sociologul apreciază că ce contează pentru aceștia nu este persoana lui Călin Georgescu, ci rezolvarea problemelor pe care ele au.

„Dorința pentru oameni din afara sistemului care să vină și să schimbe lucrurile este într-adevăr foarte înaltă. Un candidat anti-Putere este net favorizat. De exemplu, în situația lui Crin Antonescu e greu să fii candidatul PSD-PNL. Nu e imposibil. El se agită foarte mult, are foarte multă energie, este foarte activ, dar își dă seama că există un handicap acolo pentru el. Unul din lucrurile aparte pe care le-am văzut, și o să vedem dacă se concretizează și în ziua votului, este că susținerea pentru Călin Georgescu nu este atât de exagerată ca intensitate emoțională pe cât am văzut că este prezentată de o parte a presei sau poate că este și percepția multor oameni de pe Facebook care nu sunt fani ai lui Călin Georgescu și să uită la susținătorii lui. Pentru majoritatea oamenilor care îl susțin, Călin Georgescu este un mijloc către un scop. Este un om pe care ei îl apreciază, dar ce contează pentru ei nu este Călin Georgescu, ci rezolvarea problemelor pe care ele au”, a mai susținut sociologul Barbu Mateescu.

 

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: