Câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu, a fost votat de mai mult de 2,1 milioane de români. Remus Ștefureac, director INSCOP Research, spune că 23% dintre alegătorii din orașele mici (sub 35.000 de locuitori) au votat Călin Georgescu, în vreme ce 13% dintre alegătorii din București l-au votat pe cel cu care se va duela în Turul 2 Elena Lasconi.
De unde au venit cele mai multe voturi pentru Călin Georgescu
Un procent de 19,9% dintre alegătorii de pe teritoriul României au votat Călin Georgescu (atenție, date din sondaj, nu votul final numărat de AEP care a fost 21%).
13% dintre alegătorii din București au votat Călin Georgescu
16% dintre alegătorii din marile orașe cu populație de peste 250.000 de locuitori au votat Călin Georgescu
19% dintre alegătorii din orașele mediu mari (între 90 și 250.000 locuitori) au votat Călin Georgescu
18% dintre alegătorii din orașele medii (35-90.000 locuitori) au votat Călin Georgescu
23% dintre alegătorii din orașele mici (sub 35.000 de locuitori) au votat Călin Georgescu
22% dintre locuitorii din mediul rural au votat Călin Georgescu.
Georgescu, admirator al legionarilor și adversar al NATO
Călin Georgescu a fost prezentat de AUR drept candidat la funcția de premier, dar a făcut un pas în spate în februarie 2022 în urma unor disensiuni cu George Simion și Claudiu Târziu.
Călin Georgescu a făcut apologia criminalilor de război, calificându-i „eroi” și „martiri” pe șeful legionar Corneliu Zelea Codreanu și pe Ion Antonescu.
Despre Zelea Codreanu a spus că „s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”, iar despre asasinarea lui Nicolae Iorga de către legionari a spus că este o „mistificare” a istoriei.
Procurorii i-au deschis dosar penal pentru elogierea vinovaților de genocid și crime de război, dar nu e clar în ce stadiu este ancheta.
Într-o recentă dezbatere la Digi 24, Georgescu nu a spus clar dacă este sau nu un admirator al lui Vladimir Putin și a fost vizibil iritat de întrebare.
Este un critic al NATO și al apartenenței României la Alianță. Despre scutul de la Deveselu spunea că este o „rușine diplomatică” și că „ne-a atras într-un conflict de care nu aveam nevoie”.
„Scutul ca atare este o parte a politicii de cofruntare. Scutul nu este o chestiune de pace, cum este prezentat de cei care au pupat ghiulul la diverse porți”, spunea Georgescu într-un interviu pentru G4media.
Tot Georgescu spunea că apartenența României la NATO nu-i oferă garanțiile de securitate de care țara are nevoie și că NATO nu va apăra România dacă va fi atacată de Rusia.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News