Skip to content
Politică

Cine tace în problema pensiilor. Ialomițianu, perspectivă spinoasă: La toamnă se fac numiri! EXCLUSIV

ziare.com

În toată controversa pilonilor de pensii, o instituție-cheie a ales să nu emită până acum un punct de vedere oficial. Într-o declarație oferită luni pentru PSnews.ro, Gheorghe Ialomițianu (fost ministru PDL al Finanțelor) a arătat ce se ascunde în spatele acestei tăceri.

Este vorba despre Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care, la constituirea ei, în 2013, a preluat – printre altele – atribuțiile Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Pentru început, Gheorghe Ialomițianu (fost co-preşedinte al Comisiei Naţionale a PNL) a trecut în revistă declarațiile contradictorii venite dinspre mai mulți oameni politici de frunte.

„Au fost mai multe declarații contradictorii. Am avut declarația președintelui PSD, spunând că este o prostie ceea ce se discută în spațiul public privind desființarea Pilonului II de pensii sau reducerea sumelor. Avem declarația domnului Tăriceanu, care a făcut o analiză foarte bună legată de Pilonul II (în susținere). Dar avem și declarațiile unor miniștri: ministrul de Finanțe vine cu o modalitate de calcul a sumelor pentru Pilonul I, să-i facă pe beneficiarii Pilonului II să opteze pentru Pilonul I (cu o bonificație, cu o dobândă – nu știu cu ce anume), în timp ce doamna ministru al Muncii a spus că sistemul de pensii de la Pilonul I va fi echilibrat începând cu anul următor.

Sî nu uităm că reducerea subvenției de la buget spre Pilonul I s-a realizat prin trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și prin creșterea salariului minim – iar nu printr-o creștere semnificativă a locurilor de muncă!

Deci este foarte clar că există o intenție de a atrage banii de la Pilonul II spre Pilonul I, pentru că numai așa-l văd echilibrat. Și atunci sigur că declarațiile astea contradictorii fac mult rău piețelor de capital și creează o nesiguranță pentru beneficiarii Pilonului II. Eu nu cred că este numai o mică greșeală, ci mai mult este o gândire la Guvern; dar nu știu cum să facă, pentru că au venit multe semnale de la investitori – mai ales investitorii străini – și cred că vor avea o mare problemă dacă vor renunța la Pilonul II. Deci asta e: ei nu știu cum să facă. Și atunci sigur că aruncă în piață fel de fel de variante, să vadă care este reacția celor care sunt interesați de soarta Pilonului II și de piața de capital, a detaliat Ialomițianu.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Guvernul va merge până la capăt și până la urmă va naționaliza Pilonul II, Gheorghe Ialomițianu a vorbit despre vulnerabilizarea atât a sistemului de pensii, cât și a procesului de economisire – fapt care, în ultimă instanță, îi va afecta pe investitorii din România.

„Sunt mai multe probleme. Una: că vulnerabilizează sistemul de pensii, pentru că Pilonul II a fost creat pentru a se lua presiune de pe Pilonul I, să se răspundă la întrebarea: «Cine o să plătească pensiile în viitor?» Doi: beneficiarii Pilonului II vor pierde, pentru că în momentul de față, potrivit legii, vor primi pensii de la Pilonul I și Pilonul II, iar în condițiile în care va fi desființat Pilonul II, vor primi pensie numai de la Pilonul I, în funcție de mărimea venitului.

Va fi un semnal negativ privind administrarea privată a resurselor financiare, pentru că s-a creat ideea că acolo lucrurile nu sunt în regulă, deși avem ASF-ul, care supraveghează modul în care se administrează banii. E un semnal negativ către investitori, că se pune în pericol procesul de economisire – un lucru rău pentru piața de capital, pentru mediul de afaceri din România.

Sunt multe semnale negative, care o să ne facă rău pe termen mediu și lung. Foarte mulți o să renunțe să investească în România, din cauză că legislația nu este predictibilă, iar Guvernul are o atitudine negativă asupra administrării resusrelor financiare. Așa se va înțelege de către investitorii români și străini, a explicat ex-ministrul.

În acest punct, chestionat în legătură cu lipsa oricărei reacții din partea ASF, Gheorghe Ialomițianu a susținut că membrii Autorității de Supraveghere Financiară ar urmări să se pună la adăpost, pentru prelungirea mandatelor, în toamna acestui an.

E o speculație, dar s-ar putea să fie și adevăr în ceea ce vă spun: să nu uităm că în toamnă se fac din nou numirile la ASF. Și sigur că fiecare se poziționează pentru a-și asigura continuitatea acolo. Mi-ar părea rău dacă ar fi o asemenea gândire în rândurile membrilor ASF, deși din discuțiile cu mulți reprezentanți din ASF a reieșit foarte clar că randamentele acestor fonduri private sunt randamente foarte bune și ele sunt gestionate în mod eficient.

Dați-mi voie să transmit un mesaj către ministrul de Finanțe, ca, dacă se pune problema în Guvern să se ia decizia renunțării la Pilonul II, să n-o facă! Să ia în considerare impactul pe termen mediu și lung, și nu rezolvarea unei probleme pe termen scurt. Adică să se asigure niște bani pentru plata indexării pensiilor sau pentru recalcularea pensiilor. Pe termen mediu, va fi o mare problemă din punctul de vedere al plății pensiilor”, a încheiat Ialomițianu.

Precizăm că, anterior discuției de mai sus, PSnews.ro a adresat ASF o solicitare pentru un punct de vedere în problema pensiilor. Iată ce a răspuns instituția:

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu comentează chestiuni referitoare la gestionarea politicilor publice în domeniul pensiilor. ASF se ocupă cu autorizarea, reglementarea, supravegherea și controlul entităților care activează pe piața financiară non-bancară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *