Skip to content
Politică

Cine trădează opoziția și salvează Guvernul Dăncilă: 9 voturi care pot face diferența

Inquam Photos / George Calin

La moțiunea de cenzură, cea mai mare presiune pică pe umerii celor din opoziție care trebuie să demonstreze că au învățat lecțiile trecute și acum sunt capabili să strângă 233 de voturi. Dde cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă nu trebuie să demonstreze nimic, deoarece voturile depind într-o mică măsură de voința ei. 

PSD a rămas izolat pe scena politică din România și are un total de 205 voturi în Parlamentul României, mai mult decât dublu față de PNL, partid aflat pe locul doi în Parlament, și de peste 3 ori mai multe decât USR. 

Calculele în Parlament s-au schimbat în ultimii 3 ani, iar Pro România a devenit a treia forță politică cu 58 de voturi, după ce a înghițit și ALDE. Și chiar Victor Ponta a anunțat că ar vrea un Guvern PSD-Pro România. Până la urmă, scopul scuză mijloacele. 

Dar presiunea cade pe umerii celor din opoziție, fără discuție, deoarece o înfrângere la moțiune înainte de alegerile prezidențiale va fi o mare victorie pentru Viorica Dăncilă. Prin urmare, premierul trebuie să ”fure” doar 9 voturi din cele 241 ale opoziției și moțiunea de cenzură nu va trece în Parlament. 

PNL – 95 de voturi, Pro România – 58, USR – 40, UDMR – 30, PMP – 18. Un total de 241 de voturi. De asemenea, mai sunt 17 voturi la minorități și alte 2 voturi ale unor parlamentari independenți, care probabil nu se vor prezenta joi la vot. Cu ajutorul voturilor de la minorități, PSD poate ajunge la 221, deoarece reprezentantul germanilor în România va vota pentru opoziție, după cum a anunțat deja USR. 

Fără 9 voturi din cele 241 strânse de partidele din opoziție, moțiunea de cenzură va pica la cea mai mică diferență posibilă. Totodată, nici PSD n-ar ajunge să aibă o majoritate. Voturile parlamentarilor independenți ar putea să meargă către PSD dacă Viorica Dăncilă le va oferi un loc în partid. 

Socotelile politice sunt în aceste ore mult mai complicate pentru opoziție decât pentru Viorica Dăncilă. PSD trebuie să aștepte și să vadă cine nu rezistă tentației de a ajunge la putere sau de a primi o funcție, fiindcă orice vot – indiferent al cui – are prețul său. 

Voturile pentru PSD ar putea să vină din partea UDMR, care pe de-o parte a anunțat că va vota moțiunea, iar pe de altă parte a declarat că nu va vota la vedere. Probabil nu toți parlamentarii UDMR vor vota această moțiune. Totodată, la un gest asemănător ne așteptăm și din partea parlamentarilor Pro România, care azi sunt în partidul lui Ponta și mâine fug la PSD. 

Toți ochii, în ziua moțiunii de cenzură, sunt pe UDMR, Pro România și minorități. Dar nu trebuie să uităm de PNL, care își asumă un mare risc și pentru care marea victorie ar fi să nu treacă moțiunea de cenzură. Intrarea la guvernare nu a dus niciodată la o creștere în sondaje, ci exact contrariul. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *