Skip to content
Societate

Cine trebuie să completeze declarația pe proprie răspundere, care a intrat în vigoare de luni. Descarcă de aici DOCUMENTUL

Inquam Photos/George Calin

Începând de luni, 25 octombrie, au intrat în vigoare noile restricții, impuse de autorități. Carantina de noapte se numără printre măsurile luate pentru combaterea pandemiei, iar persoanele care nu dețin certificat verde vor avea nevoie de declarația pe proprie răspundere dacă sunt nevoite să circule în intervalul 22:00 – 05:00. Persoanele care trebuie să completeze declarația sunt cele nevaccinate și cele care nu au trecut prin boală, iar documentul poate fi descărcat online.

Circulația persoanelor este restricționată în intervalul 22:00 – 05:00, dar decizia nu îi vizează pe cei care au un certificat verde pentru COVID-19, fie pentru că s-au vaccinat, fie pentru că au trecut prin boală.

Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată online, de aici Formular.sts.ro. Cei care sunt nevoiți să se deplaseze în intervalul 22:00 – 05:00 și nu au certificatul verde, trebuie să prezinte și un act de identitate, alături de declarația pe propria răspundere.

Persoanele care au un certificat verde, dobândit în urma imunizării prin vaccinare sau prin trecerea prin boală nu  mai au nevoie de declarația pe proprie răspundere, însă este necesară să aibă un act de identitate la momentul prezentării certificatului verde în caz de control al autorităților.

În cazul în care, sunteți nevoiți să vă deplasați în intervalul menționat, în interes de serviciu și nu aveți un certificat verde, atunci va fi nevoie ca angajatorul să vă emită o adeverință. Astfel, persoanele care nu s-au imunizat, dar sunt nevoite să iasă din casă în timpul carantinei de noapte vor avea la dispoziție adeverința de la angajator, prin care să dovedească motivul deplasării.

Cine trebuie să completeze declarația pe propria răspundere

Declarația pe propria răspundere este necesară persoanelor care sunt nevoite să se deplaseze în timpul carantinei de noapte. Astfel, în intervalul 22:00 – 05:00, cei care nu s-au imunizat în fața COVID-19 sunt obligați să circule cu declarația pe propria răspundere.

Cum se completează declarația pe propria răspundere

Declarația pe propria răspundere trebuie să fie completată atunci când o persoană care nu s-a imunizat în fața COVID-19 dorește să părăsească locuința, în timpul carantinei de noapte (22:00 – 05:00). Cetățenii au la dispoziție o serie de motive pentru care pot circula în timpul nopții. Este vorba despre o serie de activități, de primă necesitate, ce nu suportă amânare. Descoperiți și programul magazinelor, după data de 25 octombrie.

Printre motivele pentru care românii se pot deplasa în intervalul 22:00 – 05:00 cu declarație pe propria răspundere, se numără:

deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, scrie b1.ro.

deplasarea persoanelor pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente.

deplasarea în afara localităților pentru persoanele care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.

deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *