Skip to content
Politică

Cine va face jocurile în viitorul Parlament? Liberalii ar putea fi tentați să guverneze fără USR-PLUS

Inquam Photos / George Calin

Ultimul Barometru IMAS – Europa FM în ceea ce privește opțiunea cetățenilor pentru partide aduce câteva date interesante în jocul politic. Desigur, a transfera datele de sondaj de la un scrutin la altul este o greșeală, dar în continuare trebuie să încercăm să valorificăm potențialul sondajelor.

Liberalii ar putea fi tentați să guverneze fără USR-PLUS

Aşadar, cifrele naţionale comunicate de Barometrul arată în felul următor: PSD – 20,8%; PNL – 33,6%; UDMR – 5,7%; Alianţa USR-PLUS – 18,3%; PMP – 4,1%; ALDE – 2,4%; Pro România – 10,6%. Cu alte cuvinte, dacă alegerile legislative ar fi duminică şi s-ar obţine aceste rezultate.

Pe de o parte, PNL ar avea la dispoziţie o coaliţie majoritară cu Alianţa USR-PLUS, eventual sprijinită și de UDMR. Totuși, în PNL ar putea exista voci care ar prefera ca Alianţa să nu fie invitată la guvernare, încercându-se în schimb o formulă minoritară, cu UDMR şi cu sprijin discret al unor parlamentari Pro România sau chiar PSD, argumentând că astfel liberalii ar ceda mai puţine funcţii şi mai puţină influenţă decât în cazul precedent. Totuşi, pentru ca un asemenea aranjament să se poată concretiza, PNL ar avea nevoie de un scor mai mare. Alte scenarii nu par, în acest moment, realizabile. În orice caz, șansele sunt ca PNL să formeze într-o formă sau alta viitorul Guvern.

Dacă transferăm procentele în cazul alegerilor locale și presupunând că nu se întâmplă nimic spectaculos în competiția pentru șefia consiliului, respectând exact același raport, liberalii ar obține funcția de președinte, iar asta ar influența mai departe formarea majorității în consiliu. Observațiile de mai sus rămân valabile și la nivel local. La un asemenea scor, tentația de a guverna județul fără o coaliție cu USR-PLUS ar fi foarte mare. Dacă un partid mic de tipul PMP pătrunde în consiliul respectiv, șansele de a forma o majoritate cu USR-PLUS scad și mai mult, de vreme ce, logica politicii ne spune că liberalii vor încerca să formeze o coaliție minimal câștigătoare.

PMP și ALDE în pericol de a rămâne în afara Parlamentului

Sondajul ne mai arată că PMP și ALDE au șanse să rămână în afara Parlamentului. Acest scenariu ar fi cu adevărat devastator pentru ambele partide care s-ar afla în acest caz în pragul extincției. E greu de crezut că după 4 ani de stat în afara Parlamentului cele două partide vor reuși să își revină. Dintre cele două, cel mai amenințat pare în acest moment ALDE. Tăriceanu și-a pierdut aproape toți oamenii, fiecare în parte părăsind barca pe punctul de a se scufunda. PMP mai are o șansă prin candidatura lui Traian Băsescu la Primăria București, candidatură care ar putea ridica partidul în sondaje. De asemenea, la nivel local, PMP rămâne influent în unele regiuni, în special în zone rurale.

PSD își continuă declinul

Social-democrații au probleme serioase, de vreme ce partidul pare să nu poată încetini prea mult declinul început de anul trecut. Potrivit sondajului, social-democrații au ajuns la puțin peste 20 de procente. Asta înseamnă că vor pierde peste jumătate din locurile obținute în 2016. Vom vedea în continuare dezertări, de vreme ce unii parlamentari încearcă să își salveze fotoliul, candidând pe listele altui partid. La nivel local, PSD rămâne influent în unele regiuni ale țării, Olt și Teleorman de pildă fiind în continuare redute greu de cucerit. Totodată, PSD mai are influență în micile orașe.

USR-PLUS, Pro România și UDMR în ascensiune

Sondajele de la începutul anului dădeau UDMR-ul sub 5%, Uniunea revenindu-și abia în ultimele luni. Era o evoluție previzibilă însă. UDMR are în continuare un bazin electoral puternic în regiunile Harghita și Covasna, precum și în unele zone din Transilvania. Liderii Uniunii știu exact cam câte procente poate scoate partidul și de aceea vor juca în continuare cartea potențialului de șantaj și al potențialului de coaliție în viitorul Parlament.

USR-PLUS are o ușoară creștere, însă aceasta nu este una spectaculoasă. Este greu de crezut că partidul lui Barna și Cioloș va mai putea repeta figura de la alegerile europarlamentare. USR-ul a fost construit în special ca un partid de protest și în lipsa unei ținte credibile a protestului nu poate scoate un scor de peste 20%. Alianța cu PLUS le-a adus câteva procente și în final s-au stabilizat în jurul acestui scor. Cu aceste procente USR-PLUS poate emite pretenții însă pentru guvernare de vreme ce PNL nu poate forma o majoritate simplă și va avea nevoie de sprijinul altor formațiuni politice. Totul depinde de formula ce va fi agreată de liberali.

În fine, partidul lui Ponta își continuă trendul ascendent. Lucrul acesta se datorează și dezertărilor din PSD în direcția Pro România. Unii foști parlamentari PSD au încă o influență puternică în teritoriu, dar și la nivel central. În ciuda faptului că Pro România ar mai putea lua câteva procente în plus e greu de crezut că vor trece de 15%. Oricum, Pro România se poate amesteca serios chiar și cu 10 procente în jocul politic din Parlament, iar Ponta va încerca să vâneze oportunități aruncându-și sprijinul politic într-o direcție sau alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *