Skip to content
Europa

Cine va face parte din noul guvern al Marii Britanii: Lizz Truss și-a numit prietenii în funcții

twitter

Noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, a numit în noul guvern prieteni sau aliați apropiați. O parte din miniștri au ocupat alte poziții și în guvernul Johnson, dar Truss i-a eliminat pe toți cei care nu i-au fost loiali în cursa electorală.

Toți membrii noului guvern sunt amici mai noi sau mai vechi ai lui Truss, cu convingeri politice similare: impozite reduse, rol redus al statului, scepticism cu privire la schimbările climatice. Însăși Liz Truss a fost ironizată în presa britanică, fiind acuzată că nu are niciun principiu, deoarece și-a schimbat radical poziția asupra mai multor probleme fundamentale de-a lungul anilor. Inițial anti-monarhie, Truss susține acum monarhia.

Deși s-a opus Brexit înainte de 2016, în urma votului a devenit un susținător vocal al cauzei. Refuzând inițial să susțină comunitatea LGBT, Truss le-a cerut susținerea pe ultima sută de metri în concursul pentru conducerea partidului.

Într-un interviu acordat Europei Libere, politologul Ștefan Popescu a descris-o pe Truss ca fiind un „politician pur sânge”. Mișcările lui Truss vor fi greu de anticipat pe viitor. Cu toate acestea, un populism similar cu cel al predecesorului Boris Johnson va rămâne cel mai probabil la ordinea de zi. Aliații care au devenit acum miniștri ar putea fi mai previzibili în domeniile lor.

Cea mai apropiată susținătoare este Thérèse Coffey, noul ministru al sănătății. Coffey a contribuit la campania lui Truss și a fost recompensată proporțional, așezată în stânga lui Truss la prima ședință a noului guvern. Deși se opune avortului, Coffey a declarat la BBC că nu va încerca să restricționeze accesul la întreruperea de sarcină.

Noul ministru al finanțelor, Kwasi Kwarteng, este pregătit să acționeze urgent în politicile economice ale țării. Kwarteng a fost ministru al afacerilor în guvernul precedent și este un susținător vocal al pieței libere în defavoarea oricărei intervenții ale statului.

Noul ministru plănuiește să reducă reglementările pentru afaceri și să le reducă impozitele. Kwarteng este primul politician negru din istoria Marii Britanii care ocupă o poziție atât de înaltă în guvern, dar a precizat că acest aspect nu i se pare important.

Rămâne de văzut ce rol vor avea convingerile sale personale cu privire la inegalitățile socio-economice în politicile noului guvern.

James Cleverly, noul ministru de externe, a ocupat timp de câteva săptămâni poziția de ministru al Educației. A susținut-o pe Truss în cursa către conducerea partidului de la început, și pare a fi aliniat ideologic lui Truss.

Cleverly are o carieră politică scurtă – a fost ales ca parlamentar pentru prima oară în 2015. Criticii din partidul conservator spun că James Cleverly a fost ales în acest rol pentru că i-ar lăsa mai mult loc lui Truss să-și exercite puterea asupra afacerilor externe.

Jacob Rees-Mogg, noul ministru al afacerilor, a fost criticat în trecut pentru că nu consideră schimbările climatice a fi o amenințare importantă. Politicile de energie și schimbare climatică se încadrează în portofoliul său.

Mai multe detalii pe europalibera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *