Cine va fi noul lider Hamas. Khaled Meshaal, care a supraviețuit unei tentative israeliene de asasinat

Sursă foto: The Times Of Israel

Khaled Meshaal, considerat cap de listă pentru a deveni noul lider Hamas, a devenit cunoscut în întreaga lume în 1997, după ce agenţii israelieni i-au injectat otravă, într-o tentativă de asasinat eşuată, pe o stradă din faţa biroului său din capitala iordaniană Amman.

Lovitura împotriva unei figuri cheie a grupului militant palestinian, ordonată de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, l-a înfuriat atât de tare pe regele de atunci al Iordaniei, Hussein, încât acesta a vorbit despre spânzurarea potenţialilor asasini şi despre anularea tratatului de pace al Iordaniei cu Israelul, dacă antidotul nu era predat. Israelul a făcut acest lucru şi, de asemenea, a fost de acord să îl elibereze pe liderul Hamas, şeicul Ahmed Yassin, pentru a-l asasina şapte ani mai târziu în Gaza, conform News.ro.

Pentru israelieni şi statele occidentale, Hamas, susţinută de Iran, care a organizat atentate sinucigaşe cu bombă în Israel şi a purtat războaie frecvente împotriva acestuia, este un grup terorist hotărât să distrugă Israelul. Pentru susţinătorii palestinieni, Meshaal şi restul conducerii Hamas sunt luptători pentru eliberarea de sub ocupaţia israeliană, menţinând cauza în viaţă atunci când diplomaţia internaţională a eşuat.

Khaled Meshaal, în vârstă de 68 de ani, a devenit liderul politic al Hamas în exil cu un an înainte ca Israelul să încerce să îl elimine, o funcţie care i-a permis să reprezinte grupul islamist palestinian la întâlniri cu guverne străine din întreaga lume, fără a fi împiedicat de restricţiile stricte de călătorie israeliene care au afectat alţi oficiali Hamas.

Khaled Meshaal are relații tensionate cu Iranul

Surse Hamas au declarat că se aşteaptă ca Meshaal să fie ales lider suprem al grupării în locul lui Ismail Haniyeh, care a fost asasinat în Iran în primele ore ale zilei de miercuri, Teheranul şi Hamas promiţând răzbunare împotriva Israelului.

Înaltul oficial Hamas Khalil al-Hayya, care este stabilit în Qatar şi a condus echipa Hamas în cadrul negocierilor indirecte cu Israelul pentru un armistiţiu din Gaza, ar fi, de asemenea, o posibilă alegere pentru a prelua conducerea, deoarece este favoritul Iranului şi al aliaţilor săi din regiune.

Relaţiile lui Meshaal cu Iranul au fost tensionate din cauza sprijinului său din trecut pentru revolta condusă de musulmanii sunniţi în 2011 împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Israelul a asasinat sau a încercat să ucidă mai mulţi lideri şi agenţi Hamas de la înfiinţarea grupării, în 1987, în timpul primei revolte palestiniene împotriva ocupaţiei Cisiordaniei şi a Gazei.

Meshaal a fost o figură centrală la vârful Hamas de la sfârşitul anilor 1990, deşi a lucrat mai ales din relativa siguranţă a exilului, în timp ce Israelul plănuia să asasineze alte figuri proeminente ale Hamas din Fâşia Gaza.

După ce Yassin, imobilizat într-un scaun cu rotile, a fost ucis într-un raid aerian, în martie 2004, Israelul l-a asasinat pe succesorul său, Abdel-Aziz Al-Rantissi, în Gaza, o lună mai târziu, iar Meshaal a preluat conducerea generală a Hamas.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: