Cine va fi noul Papă. Principalii favoriți care ar putea accede la Vatican

Sursa foto: Pexels
Papa Francisc a murit luni dimineață, a anunțat Vaticanul, la câteva zile după ce a fost externat din spital după ce a urmat un tratament pentru o infecție respiratorie complexă. El avea 88 de ani.

Moartea sa, la 12 ani după ce a fost declarat papă, deschide calea spre procedurile de alegere a unui nou lider al Bisericii Catolice, una dintre cele mai vechi și mai mari instituții religioase, cu până la 1,39 miliarde de adepți.

Colegiul Cardinalilor, format din clerici catolici de rang înalt – mulți numiți chiar de Francisc – va alege următorul papă. Pentru a fi eligibil, un candidat trebuie să fie un bărbat romano-catolic botezat, deși, timp de secole, cardinalii au ales exclusiv o persoană din rândurile lor.

În prezent, există peste 240 de cardinali în întreaga lume.

Cardinalii sub vârsta de 80 de ani, atunci când papa moare sau demisionează, votează în ceea ce se numește conclavul papal. Pentru a preveni influența externă, conclavul se închide în Capela Sixtină și deliberează asupra potențialilor succesori, relatează presa internațională.

În timp ce numărul de electori papali este de obicei limitat la 120, în prezent există 138 de electori eligibili. Membrii conclavului își exprimă votul prin vot secret, proces supravegheat de nouă cardinali aleși aleatoriu. În mod tradițional, este necesară o majoritate de două treimi pentru alegerea noului papă, iar votul continuă până când acest prag este atins, relatează Al Jazeera.

După fiecare rundă, buletinele de vot sunt arse cu substanțe chimice, producând fum alb sau negru, care semnalează lumii rezultatul. Fumul negru indică faptul că nu a fost luată nicio decizie, în timp ce fumul alb înseamnă că a fost ales un nou papă. Odată ce papa este ales, un cardinal de rang înalt îi anunță numele din Bazilica Sfântul Petru.

Acesta are loc de obicei la două sau trei săptămâni după decesul sau demisia papei în exercițiu. Acest lucru permite o perioadă de doliu de nouă zile și cardinalilor să ajungă la Vatican din întreaga lume.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: