Skip to content
Opinii & Analize

Cine va fi viitorul primar al Bucureștiului

În urmă cu aproximativ o lună și jumătate scriam pentru PSNews un editorial initulat ”Bătălia pentru București” în care spuneam că în București, ”bazinul votanților de centru-dreapta este de aproximativ 55%, cu posibilitatea de a ajunge spre 60%, iar bazinul votanților de centru-stânga este de aproximativ 40% cu posibilitatea de a ajunge spre 45%.” În același articol mai spuneam că ”indiferent de variația mobilizării diverselor categorii socio-demografice, volumul votanților centru-dreapta din București va fi întotdeauna mai mare decât volumul votanților de centru-stânga. (…) Într-o competiție binară în care fiecare bazin este reprezentat deschis de un candidat unic sau de unul dominant, centru-dreapta va câștiga întotdeauna alegerile. Dacă apar fracturile, iar bazinele sunt reprezentate de mai mulți candidați, atunci rezultatul devine incert.”

În acest moment, după ce cam toate candidaturile pentru funcția de primar general au fost anunțate și depuse, putem analiza incertitudinea cu mai multe date la dispoziție. Astfel, în acest moment știm că și-au depus candidaturile pentru poziția de primar general un număr de șapte candidați: Gabriela Firea (PSD), Nicușor Dan (PNL – Alianța USR-PLUS), Traian Băsescu (PMP), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Ioan Sârbu (Pro București 2020), Viorel Cataramă (Miscarea Patrioților Români), Ilan Laufer (Forța Identității Naționale și Platforma Social Liberală). Dacă luăm în considerare ipoteza echilibrată în care raportul de forțe dintre votanții de centru-dreapta, respectiv centru-stânga este cel mai echilibrat posibil, adică 55% centru-dreapta vs. 45% centru-stânga și faptul că fiecare bazin are un candidat dominant și un număr de candidați secundari, putem construi un posibil scenariu de distribuire a voturilor, fără însă a lua în considerare evoluția campaniei electorale, posibilele ”lebede negre”, gafe ale candidaților, dezvăluiri etc.

În fruntea bazinului de centru-dreapta se află Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și Alianța USR-PLUS 2020, în timp ce în fruntea bazinului de centru-dreapta se află Gabriela Firea susținută de de PSD. Fiecare dintre candidații dominanți este concurat pe propriul culoar de alți candidați care nu pot atrage electorat decât din această zonă sau din bazinul incert al nehotărâților. Din punctul meu de vedere, pe zona de centru-dreapta mai concurează un singur candidat real, Traian Băsescu, cel mai puternic dintre competitorii secundari. În zona de centru-stânga mai concurează patru candidați secundari, Ioan Sârbu, Călin Popescu Tăriceanu, Viorel Cataramă și Ilan Laufer, toți având un potențial electoral foarte redus. I-am atașat pe toți cei patru în proximitatea bazinului de centru-stânga deoarece, chiar dacă unii dintre ei, precum Călin Popescu Tăriceanu și Viorel Cataramă, au avut în trecut legături cu mișcarea liberală, astăzi este greu de crezut că mai pot rupe voturi din spectrul de centru-dreapta. Aparent, într-un asemenea scenariu, candidatul de centru-dreapta ar fi net favorizat, el trebuind să își împartă voturile cu un singur competitor serios și anume Traian Băsescu. În cazul Gabrielei Firea, ea este nevoită să își împărtă voturile cu alți patru contracandidați care aleargă pe același tronson electoral. Iar în condițiile în care cei doi candidați dominanți nu au la dispoziție bazine egale, bazinul votanților de centru-dreapta având un volum mai mare, ar părea că numele viitorului primar general începe să se clarifice. Cu toate acestea, nu pot fi ignorate o serie de variabile care riscă să ne reîntoarcă în incertitudine. Dintre acestea, aș menținona doar pe trei dintre cele mai importante:

  1. Ipoteza ca Traian Băsescu să obțină singur mai multe voturi decât suma de voturi obținută de cei patru candidați secundari din spectrul de centru-stânga. În acest scenariu cu pierderi mai mari pentru Nicușor Dan și mai mici pentru Gabriela Firea, distanța dintre cei doi s-ar reduce ceea ce ar face ca alegerile să devină deschise oricărui rezultat.

  2. Ipoteza ca evenimente de campanie sau adiacente campaniei electorale să determine mobilizări mai puternice într-un bazin sau altul de alegători. De exemplu, o prestație neconvingătoare a lui Nicușor Dan ar putea să reducă mobilizarea alegătorilor de centru-dreapta, ceea ce ar avantaja-o pe Gabriela Firea. Pe de altă parte, alte aspecte precum lista… curioasă de candidați anunțată de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București care îi include, printre alții, pe ”celebrul” Mitică Dragomir (fantastic autogol…), ar putea să provoace un val de enervare suficient de mare încât să mobilizeze suplimentar electoraltul de centru-dreapta, cu avantaje certe pentru Nicușor Dan.

  3. Evoluția epidemiei de coronavirus în săptămâna premergătoare datei alegerilor – 27 septembrie 2020 – ar putea determina fluctuații în mobilizarea diverselor categorii socio-demografice, cu importante consecințe asupra votului final, imposibil de anticipat chiar și de către sondajele de opinie. Din acest punct de vedere, este foarte clar că una dintre cele mai importante linii de comunicare a candidaților principali va fi aceea de mobilizare a prezenție la vot.

Cu siguranță, planează încă multe incertitudini cu privire la rezultatul final al alegerilor. Câteva lucruri sunt însă destul de clare. Dacă Traian Băsescu nu ar fi candidat, Nicușor Dan ar fi avut certitudinea câștigării alegerilor. Dacă cei patru candidați secundari de centru-stânga nu ar fi candidat, dar Traian Băsescu ar fi rămas în cursă, Gabriela Firea ar fi avut o șansă de a câștiga un nou mandat. În acest moment, cu hemoragii de voturi în ambele bazine, incetitudinea se menține, însă este doar parțială. Cred în continuare că Nicușor Dan are prima șansă, însă Gabriela Firea nu este departe. Iar campania electorală poate adânci diferența sau o poate netezi cu totul.

Remus Ioan Ștefureac, este politolog, coordonator al think-tankului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) și director al companiei de cercetare a opiniei publice INSCOP Research (www.inscop.ro).

3 comentarii la “Cine va fi viitorul primar al Bucureștiului

  1. intrebare: conteaza ce partid sau alianta propune un candidat sau este foarte important programul cu care se prezinta fiecare candidat? in timp ce candidatii psd si pnl se cearta ca la usa cortului, acuzandu-se reciproc de toate relele, Traian Basescu tot timpul isi prezinta un program coerent ptr progresul Capitalei!

  2. Care doctrine dreapta si stanga acum se voteaza omul nu partidul ca la parlamentare asa acum doctrina de standa are usr nu psd si proromania

  3. C ă se falsifică semnăturile de susținere a devenit un fapt banal, dar dacă și declarația falsă pe propria răspundere privind colaborea cu Securitatea în ceea ce-l privește pe Traian Băsescu nu va avea efect, deși CNSAS are deja o poziție oficială, atunci alegerile devin o mascaradă. Mai e un pas până la falsificarea rezutatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *