Skip to content
Politică

Ciocniri violente la Paris, între ”vestele galbene” și forțele de securitate

France 24

Poliţia din Paris a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanţii care s-au strâns, sâmbătă, pe Bulevardul Champs Elysees, pentru a protesta pentru a doua săptămână consecutiv faţă de creşterea preţurilor la carburanţi.

Au avut loc ciocniri violente între „vestele galbene” şi poliţişti pe Bulevardul Champs Elysees, după ce manifestanţii au rupt un cordon de securitate.

Potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune sau apărute pe reţelele de socializare, forţele de ordine, mobilizate în număr mare, au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, anunță News.ro.

Persoane îmbrăcate cu veste de culoare galbenă, dar despre care nu se ştie dacă într-adevăr fac parte din mişcare, au fost filmate în timp ce distrug mobilierul stradal şi barierele de construcţie pentru a construi un baraj în mijlocul bulevardului, scrie sursa citată.

Aproximativ 3.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în mai multe locuri din oraş, numărul vestelor galbene putând ajunge până la 30.000, potrivit autorităţilor.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a anunţat că peste 23.000 de „veste galbene” s-au mobilizat în mai multe oraşe din Franţa, dintre care 8.000 la Paris.

Aproximativ 13.000 de persoane s-au adunat luni dimineaţa în 358 de locuri din Franţa, după ce sâmbătă au fost 290.000, în peste 2.000 de locuri, pentru a protesta faţă de politica economică a Guvernului condus de Edouard Philippe.
Această mişcare polimorfă şi fără un lider identificat a fost iniţiată de membri ai societăţii civile, care au îndemnat pe reţele de socializare la acţiuni contra creşterii preţului carburanţilor.

Motivele nemulţumirii s-au extins, apoi, la o denunţare mai globală a politicii Guvernului în domeniul taxării şi scăderii puterii de cumpărare.

Apeluri la manifestaţii ”pe jos, pe cal sau cu maşina”, în vederea ”blocării” Parisului, pe 24 noiembrie, au fost amplu preluate şi răspândite pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *