Ciolacu, către constructorii români: Aţi doborât un mit, acela că firmele româneşti nu sunt capabile să construiască

Sursa: Guvernul României Facebook

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis, miercuri, constructorilor români, că au doborât un mit, acela că firmele româneşti nu sunt capabile să construiască. El a precizat că România are nevoie de o perioadă de construcţie, de lideri care să nu folosească ura şi dezbinarea pentru un interes politic.

”Am vrut neapărat să vin azi la acest eveniment important, în faţa constructorilor noştri, constructorilor români, fiindcă sunt mândru de aceea ce aţi reuşit (..) mai ales în ultimii doi ani. Aţi doborât un mit, acela că firmele româneşti nu sunt capabile să construiască autostrăzi, unităţi sanitare, stadioane sau săli de sport de nivel european”, a spus Ciolacu în discursul susţinut la Conferinţei internaţionale despre inovarea în construcţii „Solving the digital puzzle in construction”- INNOCONSTRUCT 2024.

Premierul a arătat că astăzi, oriunde ne uităm în ţară, vedem şantiere unde constructorii români dovedesc că pot îndeplini standarde tehnice extrem de riguroase.

”Ştiu că, deseori, sunt companii străine de renume care refuză să participe la proiecte considerate prea complicate sau unde analiza financiară le arată că profitul nu este cel aşteptat. Ştiu că numai companiile româneşti au preluat anumite proiecte, după ce au fost reziliate contractele şi nicio altă companie străină nu a vrut să se complice cu segmente de autostrăzi, drumuri expres, clădiri care erau importante. În schimb, firmele noastre îşi asumă curajos aceste investiţii şi le finalizează impecabil. De aceea, în numele Guvernului României, vreau să vă mulţumesc pentru asta. Datorită muncii dvs, a constructorilor români, reuşim să menţinem în ultimii doi ani un ritm al investiţiilor fără precedent”, a spus premierul Ciolacu.

Şeful Executivului a mai spus că sunt primii doi ani în care România a avut o creştere economică a PIB bazată pe investiţii. ”Am trecut după 30 şi ceva de ani de la o creştere economică bazată aproape în exclusivitate pe consum, la o creştere economică bazată pe investiţii. Acest lucru va trebui să continue, cu adevărat, conjugat cu consumul, în următorii 7 ani când avem numai din fonduri europene, deoarece se supapune PNRR cu exerciţiul financiar actual, investiţii de peste 7 miliarde de euro, marea majoritate fiind în infrastructură”, a completat Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, ”sectorul contribuie cu 8% la PIB-ul anual al României, având creştere de la an la an, este un motor al economiei şi va continua să reprezinte o prioritate a guvernării”.

”Pentru mine, în mod special, lanţul de valoare din construcţii înseamnă un ecosistem prioritar în economie şi un pilon strategic pentru dezvoltarea ţării. Interesul meu, ca premier, este să ajut firmele româneşti din acest domeniu să se dezvolte, să-şi crească afacerile şi să angajeze mai multă forţă de muncă. Ştiu că, astfel, aţi reuşit deja să aduceţi acasă o parte dintre românii plecaţi la muncă în diaspora, pentru că le oferiţi angajaţilor calificaţi salarii de peste 2000 de euro”, a afirmat Ciolacu. Premierul Ciolacu a mai spus că ”avem miliarde de euro din fonduri europene disponibile pentru digitalizare şi inovare”.

”Sunt gata să ne aşezăm la discuţii împreună cu ministrul fondurilor europene ca să găsim soluţii pentru a construi axe pe care firmele de construcţii să poată aplica”, a spus Ciolacu. El a adăugat că este nevoie de o colaborare strânsă între constructori şi miniştrii de resort. Potrivit premierului, sumele prinse pentru digitalizare nu sunt sume din împrumuturi, sunt sume din fonduri nerambursabile şi dacă nu vom face aceste programe, vom pierde aceşte sume. Marcel Ciolacu a mai spus că pentru a rămâne competitive firmele trebuie să dezvolte inovaţii tehnologice care să le crească productivitatea. ”Mă bucur să văd că acest eveniment este rezultatul asocierii cu mediul universitar care poate oferi o resursă umană extrem de valoroasă industriei construcţiilor. Ştim că resursa umană reprezintă una dintre marile priorităţi ale economiei. Iată de ce, Guvernul a alocat un miliard de euro consorţiilor de învăţământ dual, unde să creştem specialiştii de care firmele noastre au nevoie”, a mai spus Ciolacu, precizând că dacă am fi făcut acest lucru acum 15 ani şi România ar fi arătat altfel, şi cu certitudine nu am fi vorbit de 5 milioane de români plecaţi în diaspora. ”Aştept inclusiv sprijinul companiilor din construcţii care să susţină obiectivul nostru de a creşte numărul de locuri în învăţământul dual la 50.000. Doar în construcţii nevoia de angajaţi este deja cu mult peste 100 de mii de oamenii şi nu putem numai cu muncitori din state non-membre UE rezolva această problemă. Mai ales nu vom putea să ne ţinem românii acasă”, a arătat Ciolacu.

”În vizitele mele prin ţară, ocaziile când discut cu constructorii sunt printre momentele mele favorite. Indiferent că suntem moldoveni, olteni sau ardeleni, toţi suntem oameni direcţi, şi mai ales dvs aveţi mult umor şi cu o înţelegere specială a vieţii. Sunteţi oamenii pe care îi admir cel mai mult pentru că de fapt dvs construiţi şi cred că România are nevoie de o perioadă de construcţie, are nevoie de lideri care să nu folosească ura şi dezbinarea pentru un interes politic care, de multe ori, s-a dovedit pe o perioadă foarte scurtă”, a completat premierul.

”Vă dau un singur exemplu, am avut 10 premieri în 10 ani. Nu ştiu cât de mult merită să dezbini şi să nu construieşti nimic, doar pentru a ocupa o funcţie într-o perioadă în care România se poate dezvolta mai mult decât oricând. De fapt, să fim sinceri cu noi, este ultimul tren al României de dezvoltare. Dacă România pierde utrmătorii coinci ani, şi aici nu mă refer numai la construcţii şi la dezvoltarea infrastructurii, care de fapt e o restanţă a oamenilor politici după 89. Cu adevărat, în acest moment sustenabilitatea economică se bazează pe neînplinirile clasei politice de 30 de ani. Câteodată zâmbeşti când faci această analiză, dar această susterbanibilitate pe investiţii va fi pentru o perioadă limitată de timp, va fi pe o perioadă de maximum cinci ani, cânt trebuie să dezvolţi uniform toate regiunile României, nu cum s-a făcut până acum”, a mai spus şeful Executivului.

Premierul a mai declarat că ”trebuie să investim masiv în învăţământ, în învăţământul dual, dar şi venind cu reforme şi criterii de performanţă”.

”Se investeşte masiv în sistemul sanitar (..) şi nu în ultimul rând, în sistemul de şcolarizare şi în sistemul de grădiniţe-after-school, fiindcă vremurile noastre, când ne lăsam copiii cu bunicii au trecut. Societatea arată cu totul altfel”, a arătat el. Premierul a mai spus că, după ce se fac aceste investiţii, România trebuie să fie sustenabilă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: