Ciolacu: Cred că vom avea a doua creştere economică din Europa anul viitor, de 3,4%

Sursa: Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că România ar urma să aibă în anul 2024 a doua creştere economică din Europa, de 3,4%.

Premierul a menţionat, la Digi 24, că s-a întâlnit luni cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi că a discutat cu acesta despre proiectul de buget şi despre efectele măsurilor adoptate deja.

„Avem un buget sustenabil. Avem o economie care se susţine foarte bine. Cred că vom avea a doua creştere economică din Europa anul viitor, de 3,4%. Avem această abordare, corectă din punctul meu de vedere, investiţiile să depăşească cu mult deficitul asumat. Acesta e primul an, anul viitor va fi al doilea an. Am prins la investiţii 7,3%, respectiv 25 de miliarde de euro. E un record. Vorbim şi de procent din PIB, dar vorbim şi de nominal, fiindcă PIB-ul a crescut şi pe real. Am introdus deflatorul şi am scăzut, ca să aflăm realul. Şi anul viitor, PIB-ul va creşte iarăşi cu aproape 150 de miliarde”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a menţionat că datoria publică va scădea în anul 2024 cu 1-2 puncte procentuale.

„Prin această mărire a PIB-ului, datoria publică va scădea unul sau două puncte procentuale. Şi este şi normal. Cu alte cuvinte, rămânem cel puţin la acelaşi nivel de datorie. Anul viitor – şi a fost una dintre discuţiile cu domnul guvernator, cum e normal – nu vor fi probleme în ce priveşte datoria la dobânzi şi la plăţi. Eu nu pot să ies, să mă duc la băncile de unde ne-am împrumutat să le spun: ‘Ştiţi, nu am făcut eu datoria’. A încercat cineva, prin Brazilia, când avea cea mai mare datorie publică. Pe de altă parte, sunt ţări care au datorie peste 100% a PIB-ului. (…) Italia, Portugalia. A avut şi Spania 114. Dar am vorbit cu premierul Pedro Sanchez şi cu fostul prim-ministru al Portugaliei. Am zis: ‘Noi, când ne-am dus la Comisie am explicat că datoria publică şi deficitele se duc în primul rând în investiţii’. Asta este cheia. Se multiplică investiţiile în economie, cu componente de consum”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: