Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în cadrul unui interviu la Europa FM, că relațiile României cu statele africane ar fi trebuit continuate după căderea comunismului. El a subliniat că memorandumul aprobat de Guvern pentru suplimentarea bugetului de călătorie al președintelui Klaus Iohannis în Africa nu a fost „secretizat”, ci „confidențial”. Șeful PSD a spus că nu ar fi mers în aceste vizite și că ele ar fi trebuit anunțate și pregătite „mai demult”.
„În Africa am avut pe timpul comunismului niște relații apropiate. Cred că ar fi trebuit continuate aceste relații, să luăm și părțile bune care au existat pe timpul comunismului și care n-au fost cu foarte mari costuri. Ar fi trebuit totuși președinții României să meargă mai des. Este o diferență de cultură și de obiceiuri între Europa, și cu ceea ce ne-am obișnuit, și cu Africa. România a evoluat fantastic din ’89”, a declarat Marcel Ciolacu.
Întrebat despre „pauzele turistice” ale președintelui între vizitele oficiale pe care le-a efectuat în Africa, premierul a răspuns: „Nu țin eu contabilitatea programului președintelui”.
Ciolacu a subliniat că memorandumul aprobat de Guvern pentru suplimentarea bugetului de călătorie al președintelui Iohannis nu a fost „secretizat”, ci „confidențial”.
„Pentru că este Administrația Prezidențială. Pe urmă a apărut în Monitorul Oficial”, a adăugat prim-ministrul.
„Ce vrem de la România? Ce vrem de la președinte? Un stat de mărimea României ar trebui să aibă aeronavă prezidențială, care nu e folosită numai de președinte. Ea poate fi folosită pentru ședințele comune ale guvernelor. Știți că și aeronavele lui Ceaușescu erau folosite și de sportivi, nu a lui, cea cu care mergea doar el”, a precizat Marcel Ciolacu.
„Nu sunt eu cel în măsură să mă exprim, pentru că eu știu că președintele Românieie este ales de către români. Românii au întotdeauna dreptate. În acel moment românii au hotărât pe cine să aleagă.
Ce aș fi făcut eu? Nu aș fi mers. Ar fi trebuit să mergem mai demult în Africa, să și pregătim aceste vizite și să explicăm că România a evoluat foarte mult. Pentru că sunt lucruri poate care nu ni se păreau extraordinare când eram sub comunism, dar acum totuși, intrând în civilizația europeană, mi se par discrepante”, a mai afirmat șeful PSD.
Pe final de mandat, președintele Klaus Iohannis a efectuat un turneu în Africa, primul al unui șef al statului român din ultimii 20 de ani, bifând patru țări: Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal.
În cea de-a treia și ultima zi a vizitei în Senegal, președintele Klaus Iohannis a fost primit de preşedintele Macky Sall, la Palatul Prezidenţial. Cei doi au susținut declarații comune de presă, ocazie cu care șeful statului a anunțat că a adoptat o Strategie Națională pentru Africa, prima de acest tip. De asemenea, Klaus Iohannis a mai adăugat că „Senegalul este pentru România o prioritate pe continentul african”.
Este cel de al treilea turneu pe care șeful statului îl face în acest an, după cele din Asia (martie) și America de Sud (aprilie).
O investigație Recorder publicată recent arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro.
Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News