VIDEO Ciolacu, despre măsurile fiscale: Vrem să stimulăm munca cinstită

Marcel Ciolacu
Sursa foto: captură video

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, referitor la proiectul de lege privind unele măsuri fiscale și bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, care este în primă lectură în ședința de miercuri a Executivului, că inițiativa legislativă își propune să stimuleze munca cinstită și să descurajeze „portițele de optimizare fiscală și evaziune”. De asemenea, „reducerea cheltuielilor statului este prima, urmată de creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale.

„Am încheiat azi consultările pe tema ordonanței privind măsurile fiscale și bugetare. Ne-am întâlnit în ultimele zile cu grupurile parlamentare, cu structurile asociative ale administrației locale, cu organizațiile neguvernamentale, dar și cu patronatele și sindicatele. Acum putem să discutăm în primă lectură acest proiect care propune reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Vrem să stimulăm munca cinstită și să descurajăm portițele de optimizare fiscală și evaziune. Propunem o abordare echilibrată, cu patru componente. Reducerea cheltuielilor statului este prima, urmată de creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale. Iar elementele-cheie ale proiectului sunt legate de supraimpozitarea luxului, viciului și profitului excesiv și, extrem de important, de asigurarea echității fiscale între contribuabili”, a declarat Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de miercuri a Executivului.

El a mai spus că „reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat”.

„Nu poți să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca și statul să dea un exemplu. Astfel, reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor. Cu salariu la stat de 8.000 de lei nu poți cere și vouchere de vacanță, plus indemnizație de hrană! Cei cu salarii mai mici vor primi în continuare vouchere, chiar le creștem valoarea, dar e total incorect să le dăm și super-bugetarilor! În plus, nu mai poți fi șef la o companie de stat, cu zeci de consilieri, secretare și bonusuri uriașe dacă n-ai performanță!”, a completat președintele PSD.

Acesta a vorbit și despre măsurile fiscale privind reducerea evaziunii fiscale și a fraudei.

„Un capitol important îl reprezintă măsurile de reducere a fraudei și evaziunii fiscale. Creștem masiv amenzile și trecem pe scară largă la confiscarea bunurilor din evaziune. Introducem un instrument nou, numit E-sigiliu ca să vedem trasabilitatea mărfurilor și impozităm cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice. Am ținut mult la supraimpozitarea luxului, a viciilor și mai ales a profiturilor excesive. Cred cu tărie că sunt necesare și legitime, mai ales în această perioadă! Cine are proprietăți scumpe, de peste 500.000 de euro sau mașini scumpe, este normal să plătească mai mult! De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Asta pentru că produc efecte ce devin probleme majore de sănătate publică ale țării”, a mai explicat premierul României.

Șeful Guvernului a adăugat că „taxăm suplimentar profitul băncilor și, mai ales, venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”.

„Este o măsură de echitate, pe care o propun de doi ani, de când eram în opoziție, ca marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii românești. Avem însă grijă ca investițiile acestor mari firme, sume importante, să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit. Mai mult, asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepțiilor și privilegiilor fiscale. Aceste facilități fiscale sunt estimate la 75 miliarde lei, aproape 5% din PIB. Nu putem continua cu acest sistem ciuruit fiscal care a devenit un paradis fiscal!”, a mai afirmat Ciolacu.

El a mai spus că printre aceste măsuri fiscale, în paralel, va crește salariul minim pe economie.

„Majorarea este de 10% la cel general, de la 3.000 la 3.300 lei și cu 12,5% în construcții, de la 4.000 lei la 4.500 lei”, a explicat liderul social-democraților.

Marcel Ciolacu a asigurat că nu va fi crescută cota generală de TVA de 19%.

„Nu mărim cota generală de TVA de 19% și păstrăm cota redusă de 5% la lemne, energie termică, cărți, manuale și evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente și medicamente”, a adăugat Ciolacu.

Premierul României a mai precizat că ministrul Finanțelor Marcel Boloș va prezenta pe larg, într-o conferință de presă, măsurile din acest proiect, cu cifre concrete, după încheierea ședinței de Guvern.

Autor

  • Ionuț-Valentin Bouroș

    Ionuț-Valentin Bouroș, redactor PS News . Ionuț-Valentin Bouroș este student în anul II la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. A intrat în presă în ianuarie 2023, în urma unui Internship la PS News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: