Ciolacu, despre suspendarea producţiei de amoniac şi îngrăşăminte: Eu sper ca să înceapă producţia cât mai curând

Sursa foto: Inquam / George Călin
Sursa foto: Inquam / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu şi-a exprimat speranţa, vineri, la Cheţani, ca unicul producător român de îngrăşăminte pentru agricultură, Azomureş, să reînceapă să producă cât mai curând, după ce, în urmă cu câteva zile a anunţat că suspendă producţia de amoniac şi îngrăşăminte, pe fondul lipsei unui angajament strategic clar din partea autorităţilor.

„Am înţeles că discută şi cu OMV-ul şi cu Romgazul, dar din câte ştiu eu, la nivel mondial şi mai ales european, preţul gazului a scăzut. Eu sper ca să înceapă producţia cât mai curând”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Compania Azomureş a anunţat, săptămâna trecută, că este nevoită să suspende producţia de amoniac şi îngrăşăminte în luna decembrie, pe fondul lipsei unui angajament strategic clar din partea autorităţilor, fapt care va avea un impact negativ asupra industriei şi a agriculturii româneşti.

„Azomureş, un important producător român de îngrăşăminte, a oprit producţia de amoniac şi îngrăşăminte pentru luna decembrie, din cauza unui set de politici şi a lipsei de acţiune a autorităţilor, care afectează negativ marea industrie locală. Impactul negativ atât asupra industriei, cât şi asupra agriculturii din România ridică îngrijorări cu privire la perspectivele pe termen lung, iar compania solicită autorităţilor să susţină industria de îngrăşăminte din România, recunoscută la nivel global pentru calitatea sa ridicată”, au precizat reprezentanţii Azomureş într-un comunicat de presă.

Directorul general al Azomureş, Josh Zacharias, a avertizat asupra unei crize care se profilează în agricultura şi industria românească şi a invocat presiunea asupra costurilor din cauza inflaţiei locale, practicile anticoncurenţiale şi o viitoare taxă de 1% pe venituri.

„Calculăm o reducere de 3% a profitabilităţii pentru fermierii din România datorită efectului multiplicator al achiziţiilor de inputuri, plus veniturile impozitate din vânzarea recoltelor. Este o tragedie ce se derulează cu încetinitorul”, a spus Josh Zacharias.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: