Ciolacu: Guvernul va opera schimbări în sistemul de cercetare şi inovare pentru a-l transforma în motor

Ciolacu Turcia
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul va opera schimbări structurale în sistemul naţional de cercetare şi inovare pentru a-l transforma într-un motor al dezvoltării economice şi al creşterii competitivităţii României, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu, marţi, într-un mesaj transmis în cadrul Galei Cercetării Româneşti – ediţia 2024, eveniment organizat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Mesajul a fost prezentat de şeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru

„Anul 2024 este un an al schimbării în ceea ce priveşte abordarea faţă de cercetarea românească. Ştiu că, de-a lungul anilor, cercetarea s-a confruntat cu multe provocări, multe dintre ele legate de infrastructura de cercetare sau de finanţare. Ştiu că nu întotdeauna a existat o colaborare puternică între instituţii şi domeniile de cercetare, însă toate acestea încep să se schimbe”, a afirmat Marcel Ciolacu în mesajul său.

El a evidenţiat că în România, la ora actuală, există producţie bazată pe cercetare realizată în ţară.

„Am auzit şi sunt ferm convins că şi dumneavoastră aţi auzit tot timpul că în România nu există cercetare sau că în România nu se mai produce nimic şi totul se importă. Total fals! Doar în ultima lună am fost în mai multe locuri care sunt un motiv de mândrie pentru România şi din punct de vedere al cercetării, al inovării, dar şi din punct de vedere al producţiei. Societăţi româneşti care produc în România pornind de la inovările făcute de specialiştii lor, societăţi româneşti care integrează producţia cu cercetarea. Fabrica Dacia de la Mioveni, unde la fiecare 55 de secunde iese o maşină de pe linia de producţie. Adică aproape 1.400 de vehicule pe zi. Şantierul Naval din Constanţa, care se află pe locul 1 în Europa şi locul 3 la nivel mondial în ceea ce priveşte construcţia de tancuri de produse petroliere şi chimice, nave de ultimă generaţie, destinate transportului de mărfuri lichide. Sunt doar două exemple, două cazuri în care cercetarea, inovarea este baza de la care se pleacă, iar toate aceste locuri ne arată că în România se face cercetare şi că în România se produce pe baza cercetării. Şi încă mult”, a declarat Ciolacu.

El a punctat că România s-a dezvoltat, firmele româneşti au crescut şi au devenit competitori puternici pe pieţele externe.

„Şi nu mă refer doar la construcţia de maşini sau de nave petroliere – la inginerie, mă refer şi la agricultură, şi la procesare alimentară, la IT sau medicină”, a arătat Ciolacu.

Şeful Executivului a subliniat că, pentru prima dată după mult timp, creşterea economică a României s-a datorat investiţiilor şi nu consumului, iar Guvernul a investit 1,6 miliarde de lei în dezvoltarea cercetării.

„Este un trend pe care, cel puţin cât voi fi premier, voi face tot posibilul să îl păstrăm. De aceea, pentru prima dată după decembrie ’89, Guvernul României a lansat, în luna ianuarie a acestui an, cea mai mare investiţie făcută vreodată în cercetarea românească – 1,6 miliarde de lei – pentru 20 de centre de excelenţă în domenii de cercetare de vârf „, a menţionat Marcel Ciolacu.

Premierul a evidenţiat şi sprijinul acordat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, prin bursele de cercetare, elevilor şi studenţilor români care au participat la competiţii internaţionale ce presupun realizarea unei soluţii tehnice.

„Astfel, prin contractele semnate de Ministerul Cercetării cu nouă universităţi din ţară, tinerilor cu performanţe la olimpiadele naţionale şi internaţionale, care au ales să îşi continue studiile universitare în România, li s-au acordat burse pentru activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare, în valoare totală de peste 3,7 milioane de lei. Pe scurt, nu doar că statul român le-a recunoscut valoarea, dar toţi aceşti tineri talentaţi au început să fie sprijiniţi în a-şi continua munca de cercetare aici, în ţară”, a punctat Ciolacu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: