Ciolacu iese la atac: „Cine profită, de fapt, de panica indusă populației și firmelor românești?”

Sursa foto: Marcel Ciolacu

Fostul premier PSD Marcel Ciolacu a avut, joi, o reactie furioasa dupa ce s-a trezit cu plangere penala pentru „dezastrul” pe care l-a facut economiei. Ciolacu sustine ca „Romania nu este in niciun colaps economic”.

„Frica de ‘junk’ – motiv pentru austeritate oarba?! Cine profita, de fapt, de panica indusa populatiei si firmelor romanesti?

Am platit pretul politic pentru greselile mele. Am facut un pas in spate, convins ca, dupa un an super-electoral, care s-a prelungit nepermis de mult, Romania are nevoie de noi lideri. Decidenti care, incarcati cu energie si credibilitate, sa poata continua traiectoria de dezvoltare a tarii.

Aud, insa, tot mai des in ultima perioada acuzatii dure si teorii alarmiste despre asa-zisul ‘dezastru economic’ in care am lasat Romania. Unii vad ca imi fac si plangeri penale de un ridicol fara margini, fara sa stie ca executiile bugetare sunt publice si oricine poate verifica foarte simplu cum au fost cheltuiti banii publici. Dar daca trebuie sa fac si puscarie ca sa avem, dupa 30 de ani, Autostrada Moldovei, atunci accept fara regrete.

Dincolo de perdelele de fum, cred cu tarie ca a venit timpul sa vorbim cu mult calm si seriozitate despre realitate.

Inca de la inceput, trebuie sa spun foarte clar ca REFORMA FISCALA este parte a angajamentelor luate de fosta guvernare de dreapta prin PNRR. In traducere, si cu deficit de 3% din PIB, aceasta reforma trebuia facuta. Nu exista loc de intors. Cat am fost premier, am negociat in permanenta cu cei de la Comisie, tocmai pentru ca masurile fiscale sa nu fie foarte abrupte si sa nu duca la recesiune economica. Nimeni, insa, de la Comisie nu ne-a impus ceva anume, masurile au fost tot timpul la latitudinea noastra.

De aceea, am si militat pentru sistemul de impozitare progresiv. Toate tarile dezvoltate din UE au un sistem fiscal echitabil, care reduce polarizarea economica si sociala. Sa alegi acum cresterea TVA si taxe pe pensii – punand toata povara consolidarii pe cei cu venituri mici si medii (o scadere, in fapt, a puterii de cumparare cu 20-25%!) doar pentru ca, ideologic refuzi o masura cu acelasi impact- precum impozitul progresiv – este o mare greseala. Si nu o spun eu, o spun BNR, FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana si expertii OECD!

Dar sa revenim. NU, Romania nu este in niciun colaps economic. Doar unii ar vrea sa credeti asta, pentru a-si putea justifica mai usor faptul ca au intrat cu drujba in economie si in veniturile populatiei.

Va invit sa va ganditi cum poate arata un dezastru cu autostrazi in constructie, cu salarii si pensii mai mari, cu santiere peste tot si cu 180 de mii de locuri de munca noi?!
Asadar sa vorbim pe cifre, nu pe lozinci.

✅ PIB-ul Romaniei a crescut cu 46% in doar 3 ani – de la 242 miliarde euro in 2021 la 354 de miliarde de euro in 2024. Noi n-am intrat in recesiune, in timp ce 10 tari UE au avut scadere economica in ultimii 3 ani.

✅ Puterea de cumparare a salariului minim si a pensiei medii a crescut cu 31%. Salariul mediu net a ajuns la peste 1.000 euro, iar pensia medie la peste 500 euro.

✅ Investitiile publice s-au dublat: de la 59 miliarde lei in 2021, la 120 miliarde in 2024.

In 2025 mergem spre 149 miliarde – un nou record. Asa a fost posibil sa incepem marile santiere de infrastructura amanate timp de 30 de ani: Autostrada Moldovei, Autostrada Pitesti-Sibiu, Drumul Expres Craiova-Pitesti, cele trei spitale regionale (cel de la Craiova este deja in constructie), 14 spitale noi pe PNRR dintre care trei vor fi gata in acest an, trei centre moderne pentru marii arsi, zeci de scoli si gradinite. Si da – aici intra si programele pe CNI sau Anghel Saligny, care au insumat zeci de miliarde de lei si care au insemnat cresterea nivelului de trai in satul romanesc prin retele de apa, gaze si canalizare, drumuri moderne, centre de invatamant sau unitati sanitare. Aceste programe vad ca se chinuie unii sa le inchida acum.

✅ Am intors in economie sub forma de scheme de ajutor, subventii si garantii 6-8% din PIB, de trei ori mai mult decat in perioada 2020-2021. REPET: 6-8% din PIB fata de 1,9% in perioada guvernelor de dreapta, la deficite similare.

✅ Romania a egalat Polonia si a depasit Ungaria, Slovacia si Grecia in clasamentul european al dezvoltarii.

✅ Inflatia s-a redus de la 10,3% la 4,9%, dupa ce am plafonat preturile la energie si alimentele de baza.

✅ Am lasat in Trezorerie 10,6 miliarde euro – dublu fata de momentul preluarii guvernarii.

✅ Rezervele valutare ale BNR au ajuns la 72 miliarde euro – un maxim istoric.

Totusi, am avut cel mai mare deficit din Uniunea Europeana anul trecut. Am cheltuit ”in nestire” 65 de miliarde de lei din Fondul de Rezerva. Pentru pile, amante, sinecuri. Ati auzit deja asta. Dar oare este adevarat?!

Adevarul este ca anul trecut NU s-a facut nicio rectificare bugetara. La propunerea Ministrului de Finante, am acceptat sa nu facem acest lucru tocmai pentru ca presiunile anului electoral ar fi riscat o explozie si mai mare a cheltuielilor publice. Acesta este motivul pentru care banii au fost alocati direct prin Fondul de Rezerva, nu prin rectificari.

👉 Unde s-au dus banii?

👉 Ce am facut cu acel deficit?

In primul rand, nu am preluat Romania cu un deficit de sub 3%, ci de aproape 7%. E simplu sa spui ”PSD este vinovat”, dar PSD a avut premier doar un an si zece luni din ultimii 5 ani si jumatate. Acesta este adevarul. Am intrat la guvernare dupa ce deficitul a explodat nepermis, in urma a tot felul de cheltuieli nesabuite: sute de milioane de euro catre diversi afaceristi obscuri, achizitii de rachete in avans, jaful din pandemie cu masti neconforme, miliardul de euro pe vaccinuri si asa mai departe.

Adaugati la asta liberalizarea haotica din energie si razboiul din Ucraina, care au dus la explozia dobanzilor si veti avea tabloul complet. Apropos, astazi platim dobanzi la imprumuturile uriase de atunci care au crescut datoria publica de la 34 la 49% in numai doi ani.

Asadar, am facut deficit, dar acesta a fost structurat in felul urmator:

➡️ 80% din acest deficit a mers in investitii: drumuri, spitale, scoli, apa si canalizare, infrastructura. Adica in viitorul nostru.

➡️ Am platit bursele marite elevilor si studentilor, conform Legilor Educatiei promovate de presedintele Iohannis.

➡️ Am recalculat pensiile, conform jalonului asumat in PNRR – o lege despre care atat Banca Mondiala, cat si Comisia Europeana au spus ca este sustenabila si ca face ordine in sistemul de pensii. Sa se dea vina acum pe pensionari pentru deficit mi se pare nu numai o minciuna, ci si o mare ticalosie.

➡️ Am crescut consistent atat salariile din educatie (mai ales ale profesorilor debutanti), cat si ale personalului din sanatate, politie, armata sau administratie publica. Va amintiti cand toate aceste categorii erau in Piata Victoriei, iar cei care astazi spun ca nu trebuiau marite salariile erau primii care atunci sustineau fix contrariul?! Aceste majorari au fost considerate un avans din Legea salarizarii, alt jalon fundamental din PNRR care trebuia facut anul trecut si care a fost amanat tocmai din cauza constrangerilor bugetare.
Astfel, am considerat ca un deficit care merge pe investitii este un deficit care se acopera sustenabil pe termen mediu.

➡️ Banii bagati in economie se multiplica si revin la buget in 3-5 ani.

➡️ Asta se numeste dezvoltare inteligenta. Asa au crescut si s-au modernizat toate tarile europene.

Vreti niste exemple?! Uitati-va la istoria deficitelor bugetare in Europa! Spania a avut deficit de peste 11% in 2012. Italia, Franta, Portugalia, Polonia au incalcat regulile fiscale ani la rand. Si totusi s-au modernizat, s-au dezvoltat.

Panica este mai periculoasa decat deficitul.

Austeritatea oarba NU reduce deficitul – il adanceste.

Scade consumul. Se taie investitii. Economia se contracta. Si atunci chiar avem o problema structurala serioasa. Austeritatea oarba nu duce la nimic bun. Doar transforma criza bugetara (rezolvabila) intr-o criza economica.

Asta vrem? O economie franata, o populatie speriata si investitii blocate? Toate aceste lucruri ne-ar costa infinit mai mult.

Sunt absolut de acord ca trebuie sa reducem deficitul. De asta si avem un Plan de ajustare fiscala agreat cu Comisia Europeana pe 7 ani. Atentie – pe sapte ani.

Nu trebuie insa sa dam cu barda cuprinsi de false impulsuri mesianice si impresii de eroi economici, ci doar sa reducem risipa – fara a strivi economia.

In definitiv, populatia si economia ce vina au?! Romanii nu sunt cifre, iar puterea lor de cumparare trebuie protejata. Si nu exista alt scop al politicilor publice decat cresterea bunastarii populatiei.

PS: Aveti idee de ce au disparut brusc masurile de impozitare a castigurilor de pe bursa si din criptomonede? Sau pe profiturile excesive ale multinationalelor? Oare pentru ca ii deranjau tocmai pe cei mai bogati?! Dar companiile profitabile de stat de ce trebuie vandute la bucata?!”, a transmis Ciolacu.

Vlad Gheorghe, fost europarlamentar, anunta ca a depus plangere penala impotriva fostului prim-ministru PSD, Marcel Ciolacu, pentru „dezastrul lasat” in economie.

„Romania este in criza nu din vina cetatenilor, ci din cauza ticalosiei si minciunii lui Marcel Ciolacu si a celor care l-au sustinut in fruntea Guvernului.

A mintit Parlamentul si opinia publica privind starea economiei si deficitul bugetar. A risipit miliarde de euro din bugetul de stat, fara transparenta si fara justificare. A blocat reformele si a preferat sa alimenteze retelele de interese ale clientelei de partid.

Conform Articolului 8, litera b din Legea privind raspunderea ministeriala:

‘Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani prezentarea, cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei, cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului.’

Marcel Ciolacu a facut exact acest lucru: a prezentat cu buna stiinta date false despre executia bugetara si sustenabilitatea fiscala, pentru a ascunde un comportament abuziv si iresponsabil in cheltuirea fondurilor publice. Nu o spun doar eu – a spus-o public propriul sau ministru de Finante si sigur o va spune si in fata procurorilor.

Mai mult decat atat, se incadreaza clar si la infractiunea de abuz in serviciu, prejudiciul adus statului fiind de ordinul miliardelor de euro, prejudiciu pe care il platim acum cu totii prin inflatie, taxe crescute si imprumuturi externe.

Doar din Fondul de rezerva bugetara, Marcel Ciolacu a cheltuit discretionar peste 65 de miliarde de lei, fara criterii clare, fara transparenta, fara control legal. Vreau recuperarea prejudiciului, cat mai mult posibil, in special de la complicii lui care au beneficiat direct de acesti bani publici. Vrem banii inapoi, nu sa doarma ei linistiti in puscarie pe banii nostri.

Pentru toate aceste fapte grave, depun plangere penala impotriva lui Marcel Ciolacu.

Este timpul ca cei care au distrus economia Romaniei sa raspunda penal. Nimeni nu este mai presus de lege”, a mentionat Gheorghe.

Premierul Bolojan a recunoscut, miercuri, ca cresterea TVA va determina o crestere a preturilor si a inflatiei, insa a mentionat ca Romania „este intr-o situatie dificila” din cauza „modului in care a fost administrata”.

„Nu putem lasa tara noastra sa ajunga intr-o situatie ca si Grecia chiar daca prin modul in care a fost administrata suntem nu departe de aceasta situatie”, a subliniat Bolojan.

In conferinta legata de noile masuri economice, Bolojan a facut referire de mai multe ori la situatia Greciei.

„Si va rog sa va ganditi ceea ce a insemnat experienta Greciei din anul 2009, pentru ca nici astazi Grecia nu si-a revenit din aceasta situatie in totalitate. Si Romania este si astazi intr-o situatie mai buna decat Grecia si nu trebuie deci sa repetam greselile pe care le-au facut alte tari, pentru ca revenirea ar fi foarte dureroasa.

Din aceste ratiuni nu mai putem astepta si deci propunem un pachet fiscal care urmareste pe fond sa reduca acest deficit si sa apropie intr-o mica masura, pentru ca nu se poate face de pe o zi pe alta cheltuielile de venituri. De ce nu putem face aceasta corectie doar pe cheltuieli? Ar fi bine daca am putea ca toate aceste corectii sa le facem scazand cheltuielile statului, dar acest lucru este practic imposibil, pentru ca, pe de o parte, nu se poate face acest lucru de pe o zi pe alta, sa reduci cheltuielile”, a spus Bolojan.

PSD a ameninta deja ca ar putea sa se retraga de la guvernare daca „nu e tratat cu respect”.

PSD ori va fi tratat cu respect in aceasta alianta de guvernare, ori nu va mai fi deloc, a declarat miercuri liderul senatorilor PSD, Daniel Zamfir.

„Stimati parteneri de coalitie, nu va jucati cu focul! Incetati sa propagati ideea ca PSD este vinovat pentru deficitul actual!

In primul rand, in ultimii sase ani, PSD a avut premier doar 20 de luni. Restul a apartinut PNL, iar deciziile au fost luate impreuna si cu UDMR. Mai mult, cand am intrat la guvernare, am gasit fix acelasi deficit.

Cu toate astea, nu ne-am apucat sa ne vaicarim public de ce nenorocire a lasat guvernarea PNL-USR! N-am facut ca Petrov in 2009 – pare ca se repeta istoria cu Bolojan acum – sa taiem tot. Din contra, am crescut veniturile tuturor, am stimulat masiv economia, am investit masiv in infrastructura”, a scris Zamfir pe Facebook.

El a adaugat ca nivelul de trai al romanilor a crescut, ajungand la nivelul polonezilor, peste Ungaria, Grecia, Estonia, Bulgaria.

„PIB-ul Romaniei a crescut cu 50% fara sa fie nevoie sa taiem otova. Si da, am facut deficit si ne-am dezvoltat, asa cum au facut toate tarile din Europa occidentala. Nu regretam deloc ca am investit masiv in infrastructura, nici ca am facut dreptate pensionarilor care primesc acum pensia pe baza contributiei de-a lungul vietii in campul muncii, nici ca am majorat salariile profesorilor, cadrelor medicale si a tuturor categoriilor defavorizate.

Trebuie facuta curatenie in consiliile de administratie, in zona sporurilor aberante, a salariilor si bonusurilor unor institutii care sunt stat in stat? Categoric, da! Dar sa o facem impreuna cu raspundere si discernamant! Asadar, nu va jucati cu focul cu noi! PSD ori va fi tratat cu respect in aceasta alianta, ori nu va mai fi deloc”, a conchis Zamfir.

Viteste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: