Liderul PSD Marcel Ciolacu susţine că, pentru funcţia de judecător CCR care urmează să devină vacantă peste două luni, şi-ar dori să propună un avocat, nu un procuror. Unul dintre numele vehiculate în PSD pentru Curtea Constituţională este cel al senatorului Robert Cazanciuc, procuror de profesie. În 2022, când PSD a făcut precedenta numire la CCR, Marcel Ciolacu l-a susţinut pe procurorul controversat Bogdan Licu, fost prim-adjunct la Parchetul General. Marcel Ciolacu susţine că în coaliţia de guvernare nu s-a discutat ca Emil Boc să plece din funcţia de primar al Clujului pentru un mandat la CCR.
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă îl susţine pe senatorul Robert Cazanciuc, fost procuror şi fost ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta, pentru un mandat la Curtea Constituţională.
„Nu e o hotărâre. Părerea mea e că CCR-ul, ca şi administraţia publică, trebuie să intre într-un proces de reformă. Domnul Cazanciuc are o experienţă parlamentară. Parcă nu mi-aş dori totuşi un procuror. Membrii CCR nu trebuie să fie magistraţi. Ei nu sunt magistraţi. Ei sunt membri CCR. Nu am vrut să-l atac pe domnul Cazanciuc, dacă s-a interpretat…Totuşi, e vicepreşedintele Senatului, e colegul meu. A fost şi procuror, şi purtător de cuvânt. Va fi o decizie luată împreună cu colegii. Nu-l resping pe domnul Cazanciuc, categoric. Mi-aş dori mai mulţi avocaţi la CCR”, a spus Marcel Ciolacu.
De asemenea, Marcel Ciolacu a mai fost întrebat dacă Emil Boc, primarul Clujului, absolvent de Drept, ar putea fi susţinut de coaliţie pentru funcţia de judecător CCR.
”Nu ştiu. Nu am vorbit cu domnul primar. Avem darul ăsta de a personaliza. De asta cred că noi nu reuşim să ne ducem planul de reforme până la capăt. Norocul nostru este că suntem împinşi şi de aderarea la OCDE şi de PNRR să facem aceste lucruri”, a concluzionat Marcel Ciolacu.
Trei dintre cei nouă judecători de la Curtea Constituţională vor ajunge la final de mandat vara aceasta: doi numiţi de Parlament (Marian Enache şi Attila Varga) şi unul numit de preşedintele României (Livia Stanciu). Pentru cele două mandate atribuite de Parlament se duc negocieri în coaliţia de guvernare. UDMR, deşi are doar 6% în Parlament, revendică un loc la CCR, pe motiv că judecătorul care îşi încheie mandatul, Attila Varga, a fost propus tot de formaţiunea maghiară în urmă cu 9 ani. Pe scurt, UDMR vrea continuitate. Iar PSD şi PNL nu se pot opune, din moment ce guvernul este dependent de voturile maghiarilor. Csaba Asztalos, actualul preşedinte al CNCD, este favorit să ocupe funcţia, susţin surse politice.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News