Ciolacu, întrebat despre scumpiri: E cum aş compara acum cât costă un apartament astăzi, cu cât a costat acum doi ani

Sursa foto: Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a explicat, duminică după-amiază, că deşi preţurile au crescut în ultimii ani, a crescut şi puterea de cumprare şi au crescut atât pensiile, cât şi salariile. Ciolacu a precizat că anul viitor salariul minim va fi la nivel europeaa şi a subliniat că vor fi ajutoare de stat pentru zona industrială.

Întrebat cum comentează că preţul coşului de cumpărături a crescut cu 14 lei, Marcel Ciolacu s-a referit la creşterea pensiilor şi a salariilor.

”Haideţi să facem o diferenţă între nominal şi procedural. Noi am indexat pensiile cu 13,8 la sută. Pe urmă, toate măririle, în primul rând a salariului minim. Ştiţi că am ajuns… acum doi ani am spus că ajungem la 500 euro şi la venitul mediu la 1.000 de euro. La venitul mediu am ajuns la 1.100 de euro şi salariul minim am ajuns la  480. E normal că este o dinamică. Dacă facem o raportare la un bon de acum 10 ani, veţi vedea că raportarea numerică este la fel de mare. Important este că de această dată – şi vă aduc aminte când era o guvernare de dreapta, nici măcar nu s-a aplicat legea în ceea ce priveşte indexarea pensiilor. Să nu mai vorbim de salariul minim pe economie, că nu a fost nicio creştere a lui”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a adăugat că, de anul viitor, salariul minim va fi la nivelul celui european.

”Automat, venim de anul viitor cu salariul minim european, deci venim cu o formulă de creştere, nu mai este  o decizie politică. Acest lucru ne duce în rândul ţărilor dezvoltate cu această abordare. Deci, iertaţi-mă, e cum aş compara acum cât costă un apartament astăzi, cu cât a costat un apartament acum doi ani. Normal că lucrurile cresc, importantă este puterea de cumpărare. În acest moment, cu scăderea inflaţie sub 5 la sută, puterea de cumpărare, ne arată cifrele, a crescut. De fapt, economia 90 la sută este pe investiţii şi din aceste 90 la sută, trebuie să recunoaştem cu toţii, sunt de la Ministerul Transporturilor şi de la ministrul Sorin Grindeanu. De la începutul anului avem o creştere şi pe consum”, a spus Marcel Ciolacu.

De asemenea, şeful Executivului a adăugat că vor fi acordate ajutoare de stat zonei industriale.

”M-am uitat pe cifre şi o să trebuiască să relocăm nişte fonduri europene, o să vorbesc în perioada următoare cu Comisia, fiindcă acum 3 ani am avut o scădere bruscă la industrie, acum doi ani s-a mai liniştit, nu a mai fost atât de abruptă şi de un an de zile încearcă să fie pe o medie. O să venim cu ajutoare de stat, după ce discutăm cu Comisia, pe zona de industrie. (…) Ăsta e rostul statului, să intervină punctual, având informaţia, acolo unde nu funcţionează lucrurile”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: