Ciolacu, la Forumul de afaceri România-Vietnam: Trebuie să asigurăm accesul produselor româneşti pe piaţa vietnameză

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Forumul de afaceri România-Vietnam, că interesul nostru esenţial este să asigurăm un acces cât mai larg produselor româneşti de calitate pe piaţa vietnameză iar România poate oferi mai mult în domenii precum cel agro-alimentar, farmaceutic şi servicii IT&C.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în deschiderea Forumului de afaceri România-Vietnam că a avut cu omologul său vietnamez Pham Minh Chinh, o discuţie extrem de constructivă, dublată de cea din plenul delegaţiilor guvernamentale, ambele concentrate pe cooperarea economică.

”Nu ne-am axat prea mult pe ceea ce a fost şi există în prezent, ci mai ales pe ce putem şi vrem să construim mai departe. Am setat un nivel de ambiţie deosebită pentru amplificarea schimburilor comerciale şi pentru facilitarea investiţiilor în proiecte de interes comun. Suntem amândoi convinşi că valoarea schimburilor comerciale nu reflectă adevăratul potenţial al celor două state. De aceea, suntem hotărâţi să vizăm o creştere constantă a comerţului bilateral care să ducă la dublarea volumului până în 2030. Înţelegerile şi proiectele din cadrul Comisiei Economice şi Memorandumul de cooperare semnat  la nivelul ministerelor Economiei au setat priorităţile economice care vor genera o platformă esenţială pentru investiţii comune”, a spus Ciolacu.

Premierul a precizat că, ”doar încurajând un număr cât mai mare de firme româneşti şi vietnameze să fie prezente pe pieţele celor două ţări putem avansa spre alt obiectiv central bilateral: sprijinirea accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la pieţele terţe”.

”Evident, interesul nostru esenţial este să asigurăm un acces cât mai larg produselor româneşti de calitate pe piaţa vietnameză. De aceea, încurajez contactele economice susţinute, realizarea de misiuni economice şi întrevederi ale oamenilor de afaceri pentru oportunităţi în comerţ şi investiţii. Mai ales că România poate oferi mai mult în domenii precum cel agro-alimentar, farmaceutic şi servicii IT&C. Avem perspective excelente pentru acorduri joint-venture între companii româneşti şi vietnameze şi există exemple concrete: construirea în acest an a unei fabrici de reciclare a anvelopelor uzate din România, proiectul de colaborare în IT, cu o investiţie de circa 2 milioane de dolari şi crearea unui centru de suport şi asistenţă pentru software în industria auto. Iar în cercetare, Politehnica Bucureşti şi cea din Timişoara vor înfiinţa cu Universitatea FPT centre pentru pregătirea de specialişti. Domeniul IT&C rămâne prioritar pentru noi şi încurajez investitorii din ambele ţări să profite de aceste oportunităţi”, a subliniat premierul.

Şeful Executivului a precizat că suntem, de asemenea, interesaţi de dezvoltarea parteneriatelor în zona farmaceutică, unde derulăm o colaborare ambiţioasă în care este implicată Antibiotice Iaşi.

”În plus, în zona agro-alimentară, unde există un potenţial uriaş, am pus deja bazele unor proiecte de anvergură în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA şi Departamentul Sănătăţii Animalelor din Vietnam. Astfel vom putea amplifica exporturi de produse şi de animale pe piaţa din Vietnam şi subliniez iar potenţialul investiţiilor comune pentru exporturi pe pieţe terţe”, a arătat Ciolacu.

”Îi încurajez pe investitorii vietnamezi să utilizeze şansele deosebite pe care România le oferă şi le va dezvolta în continuare. Relaţiile comerciale solide dintre Vietnam şi Uniunea Europeană pe baza Acordului de Comerţ Liber nu au cum să ocolească poarta Mării Negre spre piaţa europeană, Portul Constanţa. Avem proiecte ambiţioase, unele deja în derulare, de modernizare şi extindere a Portului care, împreună cu rutele navigabile de la Dunăre, au deja un rol esenţial în asigurarea tranzitului cerealelor ucrainene, cu impact asupra pieţei mondiale alimentare”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

El a menţionat că ”Portul Constanţa şi porturile dunărene vor avea o semnificaţie esenţială pe rutele transcontinentale dintre Asia şi Europa, aflate în plină dezvoltare”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: