Premierul și preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 20 februarie, că Toni Greblă nu trebuie să mai rămână în fruntea Autorităţii Electorale Permanente, dar Parlamentul este cel care trebuie să voteze eventuala demitere. Toni Greblă a devenit președinte al AEP în martie 2023 în urma votului din Parlament, fiind propus de PSD, dar a fost sprijinit și de PNL. Mandatul său este de opt ani.
Cum poate fi schimbat Toni Greblă – ce spune legea
Conform articolului 101 din această lege, mandatul președintelui AEP este de 8 ani și poate fi reînnoit o singură dată. Încetarea mandatului poate avea loc în următoarele situații:
•Revocarea de către Parlament – Președintele AEP este numit de Parlament, prin votul plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare. În consecință, poate fi revocat tot de Parlament, dacă există motive întemeiate.
•Expirarea mandatului;
•Demisie;
•Deces.
Cum arată majoritatea în Parlament
Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR și minorități are în prezent 220 de parlamentari, iar pentru revocarea șefului AEP este nevoie de o majoritate a voturilor Parlamentului, adică minimum 233 de voturi favorabile. Însă, coaliția ar putea beneficia în Parlament și de voturile celor de la USR, care au cerut public în repetate rânduri demisia lui Toni Greblă.
Câți deputați și câți senatori are fiecare partid
Camera Deputaților:
PSD – 86 de mandate de deputat;
AUR – 63 deputați;
PNL – 49 deputați;
USR – 40 deputați;
SOS România – 24 deputați;
POT – 22 deputați;
UDMR – 22 deputați.
minorități – 17 deputați
Senat:
PSD – 36 de mandate de senator;
AUR – 28 de senatori;
PNL – 22 de senatori;
USR – 19 senatori;
SOS România – 10 senatori;
UDMR – 10 senatori;
POT – 7 senatori.
Cine este Toni Greblă
Toni Greblă a fost senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015, secretar general în Guvernul Dăncilă iar în prezent prefect al Capitalei.
Greblă a fost senator PSD în legislatura 2008-2012 din partea PSD și reales la alegerile legislative din 2012 ca senator de Gorj. A fost numit de Senat judecător al Curții Constituționale, în decembrie 2013, pentru terminarea mandatului judecătoarei Iulia Motoc, care a demisionat pentru a deveni judecător CEDO.
În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă (trei infracţiuni). Greblă, din postura de senator și ulterior judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, susținea DNA.
În 2018, fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz, iar în 2019 a fost achitat definitv.
În perioada 2018-2019, a fost secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ultima funcție publică deținută a fost cea de președinte a Consiliului Legislativ, secția de Drept Privat.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News