Ciolacu: Putem atinge obiectivul aderării la OCDE printr-o abordare integrată la nivelul întregii administraţii

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comitetul naţional pentru aderarea României la OCDE s-a reunit luni, la Palatul Victoria, sub conducerea premierului Marcel Ciolacu, pentru a evalua stadiul acestui proces şi discutarea priorităţilor pentru perioada următoare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis AGERPRES, prim-ministrul a subliniat că procesul de aderare a României la OCDE contribuie la atingerea obiectivului asumat prin Programul de guvernare axat pe bunăstarea tuturor cetăţenilor.

Şeful Executivului a evidenţiat expertiza OCDE în definirea politicilor publice şi fundamentarea acestora cu date obiective, aspect care sprijină eforturile Guvernului pentru creşterea economică, îmbunătăţirea nivelului de trai, crearea unui mediu transparent, corect şi predictibil şi a unui sistem cu justiţie socială mai eficientă.

„Putem atinge obiectivul aderării la OCDE numai printr-un efort comun, printr-o abordare integrată la nivelul întregii administraţii. Aştept seriozitate din partea tuturor, dat fiind că suntem evaluaţi în 26 de domenii şi că trebuie să demonstrăm voinţa şi capacitatea de a implementa recomandările OCDE”, a transmis Ciolacu, citat în comunicat.

El a informat că România a depus luni, la sediul organizaţiei din Paris, instrumentul de ratificare a Convenţiei OCDE privind combaterea mituirii funcţionarilor publici străini în tranzacţiile comerciale internaţionale (Convenţia anti-mită).

„Convenţia anti-mită este unul dintre principalele instrumente recunoscute la nivel internaţional în domeniu şi sprijină eforturile de dezvoltare internă, reducere a sărăciei şi îmbunătăţire a încrederii în pieţele de capital. România transmite astfel un mesaj ferm faţă de angajamentul de a menţine standarde ridicate privind conduita etică, promovarea transparenţei şi încurajarea unui mediu caracterizat prin corectitudine şi justiţie”, se arată în comunicat.

Domeniile de acţiune în perspectiva aderării la OCDE sunt, printre altele, guvernanţa publică, guvernanţa corporativă, pieţele financiare, statistica, mediul, sănătatea, educaţia, dezvoltarea regională, digitalizarea.

„Pentru îndeplinirea priorităţilor avute în vedere pentru perioada următoare, prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat realizarea unei coordonări strânse între toate instituţiile implicate în proces, punctând că acesta reprezintă şi un test pentru România din punct de vedere al coordonării pe verticală, dar şi pe orizontală”, conform comunicatului.

La reuniune a participat, în calitate de invitat special, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, care asigură preşedinţia Comisiei parlamentare speciale comune pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: