VIDEO Concluziile întâlnirii Ciolacu-Ursula von der Leyen. Premierul: Trebuie o decizie politică

Sursa foto: Guvernul României

UPDATE 13:50

Declarații LIVE Marcel Ciolacu:

Am discutat cu președinta Ursula von der Leyen despre cererea 3 de plată din PNRR, comisarul european.

Voi discuta azi cu șeful PES despre împărțirea portofoliilor de comisar european.

Am explicat foarte clar de ce ne dorim un plan pe 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar: pentru că în 2025 și 2026 urmează cele mai mari investiții cu fonduri europene. Ca exemplu: investițiile în infrastructura rutieră. România trebuie să vină cu o cofinanțare de câteva miliarde de euro pentru infrastructura rutieră. Aceste investiții aduc bani mai mulți din impozite și taxe, de aceea și depășirile de plan la colectare.

Am mers cu un nume, este Victor Negrescu, sper ca luni să mergem cu propunerea din partea guvernului României. Acesta este atributul premierului României, dar vom avea o discuție și cu președintele Ciucă și cu președintele României.

Din cele 76 de jaloane pentru cererea de plată 3 au mai rămas 4 în discuții cu Comisia Europeană. Dânșii mai consideră și alte 2 jaloane, RAPPS și AMEPIP. Mai sunt 4 discuții: jalonul 206 – astăzi la ora 13 o să fie discuție pe acest jalon și pe deficit ministrul Boloș, mare parte din acest jalon a fost îndeplinit, rămânând o singură solicitare a Comisiei Europene – reducerea plafonului la microîntreprinderi. Se impune o decizie politică în coaliție, dacă vom îndeplini jalonul în acest moment sau într-un anumit moment de timp, sau își asumă coaliția să renunțăm la o parte din Cererea de plată 3 și nu facem reducerea de plafon la microîntreprinderi. Guvernul a închis 99% din solicitările privind microîntreprinderile, ultima solicitare fiind cererea de reducere a plafonului.

Ați discutat cu Nicolae Ciucă despre o eventuală susținere în turul 2 dacă unul dintre dvs. nu intră în turul 2? Nu, nu am nici o înțelegere cu nimeni. Românii vor alege președintele.

Candidatura la prezidențiale: Orice coleg se poate înscrie în cursa din PSD pentru candidatura la Cotroceni, plenul Congresului e suveran.

Veți participa la o dezbatere cu Elena Lasconi? Vom vedea calendarul

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 8% din PIB? Nu, nu vom ajunge la 8%. Am solicitat astăzi să avem o proiecție pe 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar.

I-ați propus lui Geoană postul de comisar european? Nu.

Ați discutat cu Ursula von der Leyen despre Schengen? Da, este cel mai mare susținător al României și va fi umăr la umăr lângă România și consideră că România e nedreptățită. Așteptăm alegerile din Austria, îmi doresc ca în noua majoritate din Austria să fie cooptat și partidul de stânga. Categoric vom intra în Schengen, dar ne trebuie înțelepciune.

Ce măsuri trebuie să ia guvernul pentru a scădea deficitul bugetar? Eu nu cred că vom veni cu creșteri de taxe. Luni m-am uitat la arierate, avem 175 de miliarde de lei de colectat. Eu înțeleg rezistența, înțeleg companiile corecte să fie nemulțumite până se închid toate disfuncțiile sistemului. Voi avea luni întâlnire cu patronatele. Cred că prin organizare și onestitate și digitalizare și închiderea portițelor de optiimzare putem depăși acest moment. Ne trebuie o reformă fiscală cu perspectivă pe termen mediu, e în PNRR. Acolo va fi o dezbatere publică. El se vor lua în primele 6 luni (din 2025 – n.red.) ca să aibă efect în 2026. Ministrul Finanțelor, dacă ai ajuns la arierate atât de mari, trebuie să ia anumite măsuri. Nu se poate să avem oameni corecți și oameni care mereu găsesc portițe și fac evaziune. Vă spun din SUA, știți că Fiscul e cel mai puternic. Nu putem să mai trăim așa, unii să plătească și alții nu. Eu nu pot să vin cu taxe noi cât timp am arierate de colectat de aproape 8% din PIB, când am cel mai mare gap de TVA. Dl ministru a terminat negocierile cu patronatele, și eu le voi lua punct cu punct luni. Categoric avem și reduceri de cheltuieli în zona bugetară. Vom veni cu ordonarea plăților. Nu putem să cheltuim bani doar pentru că îi avem în cont. Împreună cu ministrul Finanțelor voi merge în coaliție și vom decide cum scădem cheltuielile bugetare. Pentru prima oară, nu a mai crescut numărul de bugetari, am stopat. Apoi trebuie să reașezăm.

Concertele de final de an vor fi interzise? Nu știu, să vedem cu ce propuneri vine ministrul Boloș. Sunt evenimente care aduc venituri prin închirieri. Cum să aprobăm o măsură precum închiderea târgului de Crăciun de la Viena?

Sunt ferm convins că ministrul Energiei vă va explica problema numirilor. Comisia Europeană a prezentat anumite incompatibilități sau anumite cutume, de ex: un secretar de stat nu ar trebui să aplice pentru Consiliul de Administrație al unei companii de stat. Și atunci părerea mea e că guvernul trebuie să facă o modificare legislativă în acest sens

Când vom primi banii pentru tranșa 3 din PNRR? Sunt 76 de jaloane. Sunt convins că o parte din cererea de plată va fi reținută pentru 6-8 luni pentru a rezolva anumite lucruri. Asta nu înseamnă că România va pierde acei bani.

Când vom adera la moneda euro? Când PSD a plecat de la guvernare, îndeplineam toate condițiile. Între timp am avut o coaliție de dreapta luminată

Cum a primit doamna președintă propunerea Victor Negrescu? Îl cunoaște foarte bine, e vicepreședinte al Parlamentului European. Doamna președintă încă nu și-a terminat structura comisiei pe portofolii, de aceea cred că am avut o abordare corectă, avem și o negociere în interiorul familiei politice

A spus ceva von der Leyen că nu ați propus două nume? Cred că mai am și eu lucruri din trecut, nu-mi place ca pe timpul comunismului să îmi impună cineva ceva. Sunt alte 7-8 state în aceeași situație. Am vorbit despre Economie, despre portofoliul pe Extindere, care e mai mult politic. Eu mi-aș dori ceva în zona economică. Nu a intervenit dl președinte

Ce probleme sunt cu cererea 3 de plată? Jalonul cu microîntreprinderi, jalonul cu selecțiile la companiile din energie, pe transporturi e metroul de la Cluj.

––––––

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, după întâlnirea cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Guvernul va propune Executivului european un acord pe 7 ani prin care putem să ne dezvoltăm economic prin investiţii, dar şi să reducem deficitul bugetar.

Ciolacu a precizat că preşedinta aleasă a Comisiei Europene a înţeles eforturile făcute de România pentru a se dezvolta şi ţinta ambiţioasă pe care o avem pentru investiţii în acest an, de 120 de miliarde de lei.

„Am avut astăzi o discuţie extrem de constructivă cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care am abordat atât priorităţile viitoarei Comisii Europene, cât şi aşteptările României din partea Uniunii Europene, stadiul implementării PNRR şi nominalizarea comisarului european din partea României”, a scris premierul Ciolacu pe Facebook.

”Mă bucură faptul că preşedinta aleasă a Comisiei Europene a înţeles eforturile făcute de România pentru a se dezvolta şi ţinta ambiţioasă pe care o avem pentru investiţii în acest an – 120 de miliarde de lei”, a mai spus şeful Executivului.

Premierul arată că concluzia discuţiilor a fost ”că ţara noastră trebuie să profite de contextul actual şi de oportunităţile de finanţare europene pentru a se dezvolta şi creşte nivelul de trai al românilor”, potrivit News.ro.

”În acest sens, vom propune Executivului european un acord pe 7 ani prin care putem să ne dezvoltăm economic prin investiţii, dar şi să reducem deficitul bugetar al României”, a menţionat premierul Ciolacu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: