Skip to content
Politică

Cioloș a decis. Poziția Guvernului referitoare la legea electorală: „Există o majoritate volatilă…”

Premierul Dacian Cioloș, a vorbit luni seară, la Palatul Victoria într-o declarație de presă despre rezultatul discuțiilor sale cu președintele Klaus Iohannis privitoare la legea electorală.

Discuții cruciale au avut loc, luni după-amiază, la Palatul Cotroceni. Premierul Dacian Cioloș a venit la întâlnirea săptămânală cu președintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre strategia pe care o va adopta guvernul de tehnocrați în scandalul alegerilor locale.

Vă prezentăm mai jos cele mai recente declarațiie ale premierului Dacian Cioloș referitoare la poziția guvernului față de modul în care alegerile locale vor avea loc în acest an (într-un tur de scrutin, cum este în prezent, sau în doua tururi de scurtin, cum a solicitat PNL):

 „Am avut astazi intalniri cu toate partidele care au reprezentare in Parlament pe acest subiect lansat in dezbatere publică legat de alegerile primarilor in doua tururi. Am vrut sa am aceasta discutie cu toate partidele pentru a vedea cum se pozititionează in Parlam entpartidele pentru ca aceasta tema este una eminamente politică si o tema pe care o majoritate clara a avut o intelgere in Parlament. Exista in fata guvernului trei posibilitati: In ideea in care asa cum am mai declarat-o, guvernul sustine ideea de a relua discutia pe alegerea primarilor in două tururi. Decizia fiind una politică, ea trebuie asumata in Parlament. Guvernul nu poate sa decida pe un astfel de subiect. Guvernul ar putea ajuta in acest proces de luare a deciziei in masura in care in Parlamentul ar exista o majoritate care sa repuna in discutie alegerea primarilor si a se revina la alegeri in 2 tururi pentru ca aceasta decizie sa poata fi luata mai repede. Ar exista in fata guvernului posibilitatea unei OUG sau a unui proiect de lege in aceasta directie. Am constat ca majoritatile sunt foarte volatile in Parlament si nu exista o majoritate clara care sa sustina revenirea acum pentru aceste alegerei la toua tururi pentru primari.

Partidele nu sunt impotriva ideii de a relua discutia privind sistemul electoral pentru primari si presedinti de CJ. O majoritate a partidelor prefera ca aceasta discutie sa nu aiba loc acum pentru a asigura predictibilitate pentru organizarea alegerilor din acest an, insa ar fi dispuse sa reia disuctiile pentru urmatoarele alegeri. 

In aceste conditii, date fiind si constrangeri constitutionale care stau in fata Guvernului daca s-ar merge pe o OUG sau pe asumarea raspunderii, constat ca o astfel de abordare din partea guvernului are riscuri foarte mari ca ele sa fie o actiune in forta din parte guvernului, fara ca aceasta actiune sa se materializeze in Parlament pe aceasta sustinere. O asumare a raspunderii pe acest subiect care este foarte disputat si nu exista majoritate in Parlament, la fel chiar daca guvernul si-ar asuma aceasta raspundere, problema revenirii in 2 tururi pentru primari…In acest conditii nu pot decat sa constat ca cu toata vointa guvernului de a ajuta in acest proces, decizia ramane tot la Parlament si e important ca partidele sa-si asume aceasta responsbailitate. Exista deja 2 proiecte de legi in Parlament care vizeaza acelasi lucru. Daca exista o majoritate care sa sustine aceste proiecte de legi, acolo este locul cel mai propice ca aceaste proiecte de legi sa fie adoptate si aici guvernul poate sa acorde un aviz favorabil. Dezbaterea si decizia in cele din urma tot in Parlament trebuie sa aiba loc. Sunt intru totul de acord ca Romania are nevoie de o primenire a clasei politice, ca e nevoie de un suflu nou in politica pentru ca institutiile statului conduse de politicieni sa-si recastige credibilitatea. Cred ca aceasta primenire nu se poate face prin acte de forta ale unui guvern independent. Un guvern independent sa vina cu proiectele de reforma in administratie, de reforma a statului in asa fel incat o primenire a clasei politice sa aiba instrumentele necesare ca lucrurile sa se imbunatateasca in Romania.

Pe acest subiecte solutia e in Parlament si guvernule gata sa-si dea sprijinul pentru o astfel de dezbatere. Cred ca daca exista aceasta vointa in randul societatii civile de a duce la o schimbare a modului in care clasa politica functioneaza in Romania, aceasta schimbare sa se poata manifesta la vot.

In cazul in care un astfel de proiect de lege este pus pe agenda guvernului, guvernul poate sa dea un punct de vedere, dar decizia este a Parlamentului.”

Nu în ultimul rând premierul Cioloș a mai făcut câteva dezvăluiri despre discutiile avute, luni, cu UNPR: „Eu prefer sa va spuna ei punctul lor de vedere. Dupa consultari nu am concluzionat ca ar exista o majorotate, dar situatia astazi este foarte volatila. Exista inca marja pentru discutii care sa aiba loc tot in Parlament. Nu mi-e foarte clar. Exista o majoritate volatila pe care guvernul nu se poate baza sa mearga pe o OUG sau pe asumarea raspunderii. ”, a conchis Cioloș în declarația de presă de la Guvern.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *